Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upupup

dobry krem przeciwzmarszczkowy do 50 zl

Polecane posty

Gość upupup

jest taki??

ma zapobiegać zmarszczkom czy spłycać te istniejące? w jakim jesteś wieku?

Gość hihihihihihihiihihihihiihih
mam 28 lat i chciałabym zeby mój krem zapobiegał zmarszczkom

najlepszymi obecnie substancjami przeciwzmarszczkowymi są retinoidy i filtry UV. tyle, że jeśli nie miałaś jeszcze do czynienia z retinoidami, to może lepiej odłożyć przygodę z nimi do jesieni. retinoidy na receptę to Zorac, Atrederm, Retin-A (ten ostatni chwilowo niedostępny). bez recepty są kremy z retinaldehydem (ale chyba poniżej 50 zł to one nie są): Diroseal, Diacneal, Ystheal, Eluage (wszystkie firmy Avene). filtry UV jak najwyższe, apteczne (La Roche Posay, Bioderma, Avene, Vichy, SVR, Iwostin Solecrin). filtrów jest spory wybór i poniżej 50 zł na pewno coś znajdziesz (Iwostin Solecrin od 25 zł), zwłaszcza w aptekach internetowych lub kupując preparat o większej pojemności (np. 100 ml do ciała można też stosować na twarz). na dzień, pod filtry, coś z wit. C - Active C LRP lub serum z wit. C: http://www.biochemiaurody.com/DzialLab/serum-wit.c.htm lub po prostu kilka kropli Juvitu (wit. C w kroplach dla dzieci), jeśli nie będzie dla Ciebie za tłusty i nie będzie zatykał Ci porów (serum będzie lżejsze).

Gość 58-latka
Prosze poradzic mi jaki krem mam stosować w moim wieku. Mam skłonność do przebarwien pod wpływem slońca. Z gory dziękuję!!

można zastosować się do powyższych rad, przy skłonności do przebarwień filtry są nieodzowne. a dołożyć do tego coś na przebarwienia. jeśli chodzi o kremy na przebarwienia, to patrzeć, czy w składzie jest np. hydrochinon (tylko po konsultacji z lekarzem - żel D4 firmy Melora Derme, Drula Forte, Neostrata - te ostatnie do kupienia przez Internet), kwas kojowy (może uczulać; Mela D, Lierac p/przebarwieniom), arbutyna (ew. wyciąg z mącznicy lekarskiej; Pharmaceris W, Farmona). działanie tych kremów ładnie uzupełniają wyżej wspomniane retinoidy oraz kwasy AHA -ale nie polecam przy cerze naczynkowej (kwasy AHA są w w/w Diacnealu, inne preparaty to np. Glyco-A). można stosować na przemian, np. jednego wieczoru krem na przebarwienia, drugiego retinoidy. tyle, że retinoidy i kwasy mogą nie być tolerowane przez wrażliwą skórę, należy je wprowadzać powoli, np. 1-2 razy w tyg., później co drugi dzień, a inne preparaty dołożyć za jakiś czas, jak skóra się przyzwyczai. wspomniana wyżej wit. C również rozjaśnia przebarwienia, więc przez lato można pozostać przy wit. C i filtrach, a na jesień coś na przebarwienia i retinoidy. preparaty z soją (zewnętrznie i doustnie). pycnogenol doustnie - również pomocny w przypadku przebarwień.

Gość hihihihihihiih
a jakis krem regenerujący i głęboko nawilżający

regenerująco działa pantenol, zwłaszcza po nadmiernej ekspozycji słonecznej, działa też nawilżająco, można kupić w kremie Alantan Plus lub w sprayu, piance. jest dosyć lekki. regenerująco działa też np. odżywka do suchej skóry Nanobase, ale jest już tłusta. z kremów nawilżających - Vichy Thermal Fix 2 (do odwodnionej) lub Nutrilogie 2 (do suchej), Avene Hydrance Optimale Legere (lżejszy) lub Riche, Dermedic HydraIn, Iwostin intensywnie nawilżający, Nu Skin Perennial (balsam do ciała, ale można stosować do twarzy).