Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwiosnek21

Chcę zmienić drugie imię

Polecane posty

Gość pierwiosnek21

czy mogę mieć z tym jakieś problemy ?

Gość pierwiosnek21
może wie któraś z Was czy w miarę szybko da się to zrobić ? :(

Gość madrettor
zależy na jakie chcesz

Gość że się wtrące
no raczej problemy sa ze zmiana pierwszego imienia i/lub nazwiska mozesz zmienic jezeli jest jakies obrazliwe lub bardzo smieszne wiec uwazam, ze drugiego imienia nie zmienisz w ogole jako ze bardzo rzadko jest ono uzywane a na Twoje widzi mi sie nikt Ci nei zmieni

Gość vallejo
hehe ja bym chciała pozbyć się imienia z bierzmowania, bo wtedy gdy byłam młoda i głupia oraz pod presją starych szłam na bierzmowanie biorąc imię MARTA tfu!!!!!

Gość rotterdam
może na "kwadrat" , była tu niedawno dyskusja o imieniu kwadrat

Gość lilly rose
ponoc mozna ale trzeba uargumentować ;) :) 🖐️

Gość brylancikowa
jeden formularz i po klopocie - kiedys to byl problem zeby zmenic. w dzisiejszych czasach juz nie :)

Gość że się wtrące
tak i ciekawa jestem na jakiej podstawie pozwola komus zmienic 3 imie marta ? obraza takie imie kogos ? nie smieszne jest ? nie wiec na jakiej podstawie ?? poza tym drugie i trzecie imie jest dosyc rzadko uzywane wiec nie powinno przeszkadzac a z ta zmiana to wcale nie jest takie hop siup bo moj kolega ponad rok walczyl o zmiane nazwiska a nazywal sie PIPA wiec argumenty mial zelazne i mimo to musial sie uzerac

Gość pierwiosnek21
Brylancikowa - mam nadzieję, że piszesz prawdę :) to wkońcu tylko DRUGIE imię... słyszałam, że ludzie zmieniają imiona i nazwiska nawet na jakieś popularne, np. piłkarzy a wcale nie mają jakichś śmiesznych czy kompromitujących nazwisk, to jak to jest tak naprawdę ?

Gość imie z bierzmowiania
jak i z kazdych innych religijnych obrzedow to twoja prywatna sprawa... i nikt go znac nie musi !!! ale DRUGIE imie to juz rzecz urzedowa - i w dowodzie trzeba podac jesli ma sie dwa i w innych dokumentach, np., bankowych czesto poczta adresowana jest z pełnymi imionami i nazwiskiem... na upartego mozna jescze probowac przemilxczec 2 imie - nigdzie go nie wpisujac... ;) (ale to nie zawsze przejdzie - zalezy jaki dokument)!! ja mam jedno imie i mysle ze dobrze ze rodzice sie nie wysilali ;)))))

Gość pierwiosnek21
Trochę poczytałam i chyba nie dam rady... :( Czy coś jeszcze jest potrzebne ? -Wniosek (odręczny) z uzasadnieniem skierowany do kierownika USC. -Odpis skrócony aktu urodzenia wnioskodawcy. -Dowód osobisty. Najgorzej z tym uzasadnieniem, imię jest normalne, polskie Jak ja miałabym wytłumaczyć chęć zmiany drugiego imienia ? Prawda jest taka, że to imię po matce, nadał mi je ojciec. Poza tym nie podoba mi się jego znaczenie.

Gość zaglezja
co to za imie pierwiosnek?

Gość sama sie zastanawiam czy sie d
a .... a jakie to imie? ja bym chciała zmienic nazwisko jest tyle fajnych a ja mam takie pospolite:(:D

Gość pierwiosnek21
jejku, czy to ważne jakie to imię ? mogę napisać, że kiedyś, kilkadziesiąt lat temu było bardzo popularne w przyszłości chciałabym używać dwóch imion... i tak bardzo jestem kojarzona z matką i podobna do niej pod względem zewnętrznym, ale nie znoszę jej i tego porównywania... Samo imię wcale nie wydaje mi się brzydkie, to nie o to chodzi... Chiałabym w pewnym sensie zerwać z przeszłością, odciąć się od wszystkiego, oderwać od tego co toksyczne... Rozumiecie ? Mogłabym mieć nawet na imię Wanda czy Danuta gdyby to były imiona po bliskich mi osobach.

Gość przecież imię z bierzmowania
nie funkcjonuje w żadnych dokumentach prócz kościelnych, więc po co zmieniać trzecie imię:o

Gość pierwiosnek21
chyba nici z tego, jakbym podała taki powód to wezmą mnie za jakiegoś potwora i tyle co ja mam zrobić, naprawdę zależy mi na zmianie tego imienia

Gość pierwiosnek21
Przeczytałam, że w moim miescie na zmianę imienia czy nazwiska czeka się tylko miesiąc, to możliwe? A gdybym chiała wyrejestrować to 2 imie, to też byłby problem ?

Gość Imie starosłowiańskie-ludowe
Była wcześniej mowa o zmianie 2/3 imienia z bierzmowania. A co jeśli chciał bym zmienić swoje imię które otrzymałem na chrzcie o rodowodzie nie polskim na starosłowiańskie imię które otrzymałem na postrzyżynach? Zaznaczam, że doszedłem tylko do komunii, ale i tak było to trochę naciągane bo nigdy nie byłem praktykującym katolikiem, a po 18sce wypisałem się z kościoła wogóle, także może to jest jakiś argument ale imię na które chciał bym zmienić jest bardzo stare i wątpię aby figurowało w rejestrze imion. Co powinienem zrobić w takim wypadku? Lub ewn, opcjonalnie jako drugie imię? Dodam jeszcze, że zamierzam zmienić nazwisko na słowiańskie „Wojciechowski” po dziadku, także chce aby imię pasowało do nazwiska też.

Z kościoła "wypisać się" nie można, robi to tylko Papież, nakładając na ciebie ekskomunikę, czyli po waszemu klątwę kościelną... Imienia z bierzmowania NIE MOŻNA ZMIENIĆ, bo funkcjonuje tylko w kościele... Jeśli chodzi o "starosłowiańskie imię ludowe" to Racibor - wnioskuję widnieje w "rejestrze imion"... Zresztą, co to za nowa moda na słowiańszczyznę? Znów jakiemuś mroczniakowi w rzyci się poprzewracało? Pogańskie psubraty...

Gość hehehehehehehee
Paulina Małgorzata Łucja C. miło mi 🖐️ ja chyba nic nie chce zmieniac.. ;)

Gość Marz____________________
z kościoła np. katolickiego można 'wypisać się' poprzez przyjęcie nowego chrztu.

Atrida - \"Z kościoła \"wypisać się\" nie można, robi to tylko Papież\" - co z tego jeśli nawet formalnie nie można - skoro praktycznie ktoś nie czuje się częścią Kościoła? A w swoich dokumentach niech sobie mają co tam chcą. (Zresztą jest chyba procedura wystąpienia formalnego w Kościele Rzymskokatolickim - ale nie mam pojęcia jak się nazywa - nie chodzi tu o ekskomunikę).