Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 23-latkaaa

Ospa-to chyba to,ale w tym wieku??

Polecane posty

Gość Szkiełko
Cześć. Chorowałam na ospę w wieku 35 lat. To była najgorsza choroba na jaką zachorowałam. Byłam wysypana wszędzie. Miliony swędzących krostek. Trzykrotnie było u mnie pogotowie. Wysoka gorączka, prawie traciłam przytomność. Pod koniec choroby, kiedy krostki wypełniły się płynem byłam wysmarowana gęcjaną. Masakra. Możecie wyobrazić sobie mój wygląd. Ale udało mi się przeżyć. Niestety ospa pozostawiła ślady do dnia dzisiejszego.

Gość bleub
wczoraj pojechałam z córką drugi raz do szpitala - przeraziłam się że ma 40st. gorączki po tym jak 40min. wczesniej podałam 1/2 czopka pyralginy :( wymusiłam na lekarzu antybiotyk, mimo iz twierdził że to wirus... ale niektóre symptomy mogły wskazywac na bakterie, więc dlatego uległ :O dzis dzwoniłam do szkoły, maja juz kilka zgłoszeń od innych rodziców, których dzieci mają taka samą trudna do obniżenia gorączkę..... co za paskudztwo! pozdrawiam

Gość Swacik
a ja mam pytanie apropo pamiątek po chorobie. Dzis mi mija 6 dzien choroby wszystko jest ok.... prawie. na poczatku nie byłem swiadomy co to i strasznie sie drapałem po głowie... teraz mam otwarte ranki i zapewne będe miec blizny... mógłby ktos bardziej sprecyzowac jak te blizny wygladaja, ewentualnie jakos pokazac?? Z góry dziękuje:)

Gość mariola19761
Moja 9 letnia córka od wczoraj ma ospe ,smaruje jej krosty pudrem w kremie daje leki przeciwgorączkowe ,mam jedno pytanie czy mogę ją kąpac wieczorami przed snem ? Odpiszcie proszę ,bo zapomniałam zapytac lekarza .

Miałam ospę jak moja córcia przyniosła ja z przedszkola - przechodziłam ciązko obsypana byłam cała . Brałam normalnie prysznic to przynosiło mi ulgę od świądu i smarowalam sie tym pudrowym mazidłem - trwało około 3 tygodni co do jednego jestem pewna trzeba uważac żeby nie przeziębić ospy bo moga byc powikłania i to nawet bardzo grożne . skoro tobie lekarz powiedział ze możesz brac prysznic to chyba wie co mówi - jak mozna się nie kompac przez 3 tygodnie?

moja córka byla kompana tylko nie pozwalałam jej siedziec w wannie zbyt długo - nie miała pudru miał maśc ale w jej przypadku to była bajka nie ospa miał z 8 krostek - taki lekki przebieg .

Gość mariola19761
Dzięki Ci bardzo za odpowiedz .

Gość realnie i rozsadnie
ja mialem ospe wietrzna w wieku 36 lat razem z dziecmi jakos to przezylem, tylko mialem zarost bolszy, chyba 3 tygodnie sie nie golilem

23 latko... dobrze ze nie dostałas ospy jak byłas w ciązy... bo mogłyby byc jakies powikłania :( :] ja miałam ospe w wieku 14 lat i tez mówiłam , ze jestem na to za stara ale cieszyłam sie ze teraz a nie np. przed slubem :P

Gość jolnta 30
moje dziecko choruje na ospe,ja niestety jeszcze nie a mam 30 lat więc spodziewam się jej w nabliższym czasie.

A ja złapałam ospę od dziecka. Całe życie nic, a nie raz miałam kontakt z tym holerstwem. Teraz już lepiej, strupy złażą, ale było strasznie - koszmarny ból głowy, temperatua, jak wstawałam to zawroty głowy. W ogóle nadal jestem słaba jak mucha, ale mam nadzieję, że to już końcówka. Smarowałam się, brałam Heviran, choć mój lekarz nosem kręcił i mówił, że nie warto ingerować w układ immunologiczny. Bo nie jestem obsypana i nie mam zapalenia opon. Tak jakby to wszystko w pierwszym dniu wyłaziło... W kazdym razie wymogłam Heviran i brałam - 800 mg/4 razy na dobę. I w sumie miałam tylko jeden rzut, ale co przeszłam przez ten tydzień to moje...

Gość bin
Ja osobiście też przechodziłam ospę po 20. Największe krosty można smarować zoviraxem (pojedyncze), zapytajcie też lekarza o tabletki przeciwwirusowe GROPRINOSIN- są dość drogie (ok. 60 zł za 50 sztuk), ale bardzo skuteczne.

Gość neszczesliwa
mam ospe boli i sswedzi:(((((((((((((((((((((((

ja miałam jak miałam 14 lat :P nie chodzilam do skzoły ... i strasznie swedziało w 3. dzien ;p ze szkolą to był jedyeny plus ;p

Gość Denior 34
Ja też własnie zaraziłem sie od syna ale naszczęście od razu jak sie zorientowałem że jest chory poleciałem sie zaszczepić i przebieg choroby mam dzieki temu łagodniejszy - brak gorączki, swędzenie jak narazie znośne, ilość krost poniżej 50. Jeżeli ktos nie był chory to polecam szczepionkę nie jest tania bo kosztuje około 160zł i trzeba brać 2 razy ale chyba warto zapłacić i być zdrowym zwłaszcza że w tym wieku choroba może sie źle śkończyc dla chorego

Gość julia-motyl
moj tata ma 43 lata. wczoraj trafil do szpitala. mieszka w gdansku a ja we wroclawiu. bardzo sie martwie. czy ktos jest w stanie mi cos napisac o ospie u ludzie NAPRAWDE doroslych? prosze o wiadomosc na e-mail agnieszka_glaz@wp.pl pozdrawiam.

Gość plkasie
drodzy jestem przerażona , mam 32 lata i od 3 dni ospę, ilość krost przerażająca dosłownie wszędzie wszędzie , nawet język i miejsceintymne , temperatura co jakiś czas 39, bóle mięśni, brzucha, oczu i głowy i swędzenie okropne. Lekarka nie dała mi ani Heviranu ani Acykliviru nic dziś wezwałam ją jeszcze raz na wizytę domową ... mam w domu 15-miesięczne bliźniaki , teraz wszystkimi nami opiekuje się moja mama ..... proszę kogoś o opinię na temat tych leków , i o to kąpanie , w czym się wykąpać i jak umyć głowę w czym ..... bardzo proszę poradźcie . K

Gość Oj to niedobrze
jak nie przeszłas w dzieciństwie to mozesz zachorowac i w kazdym wieku:D

Gość kot16
ja ma 17 lat i ma osep m askara 14 dni perz wychdenia

Gość m.s.
Witam! nadeszła w moim życiu wielka chwila: OSPA:) lekarz mi przypisał pudroderm i mam problem, a mianowicie jak mam go stosować: czy na stary puder nakładać nowe warstwy? czy może musze zmywać poprzednie, ale przecież nie można sie myć??:|

Gość _______________
Krostki należy wysuszać - dlatego nie wolno się kąpać. Nie wolno dopuścić do zakażenia krostki bakteriami - bo wtedy właśnie powstanie blizna. Najlepiej spryskiwać krosty co kilka godzin spirytusem 96% (zwykłym, kupionym w sklepie). Wspaniale dezynfekuje i wysusza. Właśnie przerabiam ospę z moimi córkami - spirytus się doskonale sprawdził, nalewam do rozpylacza i dezynfekuje całe dziecko w pół minuty (krosty na twarzy przecieram watką nasączoną spirytusem).

Gość mat
ja mam 22, od 3 dni ospe, a na dodatek zapalenie oskrzeli, krosty mam wszedzie, doslownie. temp pod 40, nie da sie zbic. chyba poprosze o eutanazje....

Gość aga 34
za dwa dnikończę 34 lata!!a od dwóch dnimam ospę!!!!!to straszne-zaraził mnie mój średni syn.mama mowiła że miałałam ale pomyliła się napewno.nocne gorączki są najgosze i ból głowy a swędzenie ...o tym nie wspomnę-to straszne!a miałam plany....jutro do kosmetyczki paznokcie zrobić na urodziny ,jakieś krótkie opalanie a tu klop!nic z tego za to mam "bycie"w domu!szkoda mi 3letniego synka,który uwielbia spacery...musi czekać na powrót taty z pracy! szczerze mówiąc trochę się boję po przeczytaniu tylu wypowiedzi.mam nadzieję że będzie dobrze:)))

Gość tO MOŻE BYĆ odra

Gość agocza
mam 26 lat,ale ospe przechodziłam w wieku 8 lat.teraz siedzę z córką w domu,bo ona ma ospe(córka ma 3lata i 9 miesięcy).tych krostek nie ma przesadnie dużo,ale za to gorączki niczym nie idzie zbić.cały czas się utrzymuje w okolicach 38,a na wieczór 39 lub więcej.nie wspomne już o kąpaniu,które odpada całkowicie.dzisiaj córcia ma 7 dzień ospy licząc od pojawienia się pierwszego wykwintu.

Gość Agata18
ja mam 18 lat i jestem w 2 dniu choroby :/ tylke co mam do powiedzenia to CHOLERNA GŁUPIA OSPA to chyba najgorsza choroba NIE NAWIDZE JEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;( JESTEM ZAŁAMANAAAAAAAAAAAAAAA MAM WSZEDZIE CHROSTY

Gość agocza
to serdecznie współczuje o tym czasie przechodzić ospe...ładna pogoda za oknem,a tu trzeba siedzieć w domu...moja córcia przechodziła ją 2 tygodnie temu i wiem jak to jest jak trzeba siedzieć w domu,bo ja miałam przez to przymusowe siedzenie.

Gość cill
witam wszystkich doświadczających ospy w nie dziecięcym wieku:) ja mam 25 lat i dopadło mnie na początku tygodnia, dziś 2 dzień wysypki. nie skojarzyłam zupełnie ze to może być ospa bo w moim przypadku nie było zupełnie gorączki, nie czułam się wcale gorzej, tylko od poniedziałku zaobserwowałam powiększony węzeł na szyi, pożniej doszły do tego jeszcze 3 mniejsze kulki i w związku z tym umówilam się na wizytę do lekarza. a tu od wczoraj rana wysypka... biorę irlandzki odpowiednik Heviranu i smaruję się płynem cynkowym, w sumie czuję się ok i wysypki też nie jest dużo więcej, właściwie dziś to samo co wczoraj, małe kropki, nie swędzą i dość szybko zasychają. strrrrasznie mi ta ospa pokrzyzowala plany ale myślę sobie, że o ile jutro nie będzie gorzej to może uda mi się wyjść wieczorem na niezbyt długo, już od dawna planowałam to wyjście...ktoś się orientuje może, czy przy tych lekach i przy ospie ogólnie, można wypić np lampkę wina? pozdrawiam gorąco!

ja miałam niedawno. mam 28 lat:) smaruj pudrodermem, nie drap!!!!. zwolnienie na jakieś 2 tyg. dopuki krostki nie zaschną zarażasz. Z domu to lepiej nie wychodzić, wygląda się raczej nie ciekawie.