Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

konczita

kto uwielbia avocado?

Polecane posty

tak jak ja? pasjami i z calej sily? moglabym jesc je codziennie, w najprostrzej postaci: rozkrawam na pol, wywalam kulke, sole i jem lyzeczka :D miod w gebie :D

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Od czasu do czasu/t艂uste/ale robi臋 pasty do pieczywa,albo sos guacamole.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koonczita
no pewnie, ze tluste i kaloryczne, dlatego takie mniam i pozywne :classic_cool: jakby jednak nie patrzec, to sa zdrowe kalorie, nie to samo co np. batoniki, czipsy, biala maka i cukier - tych wlasnie rzeczy prawie nie jem, takze wybaczam sobie avocado i bekonik ;) (to zdrugie tylko w sladowych ilosciach oczywiscie, ale nic nie zasatapi jego smaku :D )

Udost臋pnij ten post

Powiedzcie mi tylko jak naj艂atwiej go rozgnie艣膰 na past臋, bo tylko raz uda艂o mi sie otrzyma膰 jednolita mas臋.

Udost臋pnij ten post

ja kroj臋 na mniejsze kawa艂ki i rozgniatam widelcem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 vfder
a to jest s艂odki owoc? dobre to? bo ktos pisa艂 ze je avocado na ostro? owoc na ostro??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kunekudna
hiihihi wiecie co.... dla mnie zapach avocado obranego ze skorki zalatuje zapachem.... spermy hiihihih no ale nie wiem,moze jestem spaczona.... nie wiem hehhe Ps. uwielbiam avocado w postaci pasty na chrupi膮cych bagietkach posypane sol膮 zio艂ow膮 albo sol膮 i zio艂ami prowansalskimi albo innymi :) ps. tego drugiego nie jadam - nigdy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kunekudna
slodki owoc to na pewno nie jest, ma specyficzny smak, jest taki jakbu tlusty wlasnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lilimaren

Udost臋pnij ten post

mi sie wydaje, ze avocado ma bardzo podobny smak do jajka na twardo. i w sumie nie jest za bardzo ani na slodko, ani na slono. nie lubie jak jest niedojrzale, wtedy ma taki glupi smak jak niedojrzaly banan. ale wlasnie dlatego, ze jest takie uniwersalne mozna je jest na slono lub pikantnie (np. slynna pasta guacamole, moja millosc ;) ), jak rowniez na slodko, jako dodatek do salatek owocowych z jogurtem. mialam kiedys przepis z jakiejs gazety (z 10 lat temu) na niebianska wprost salatke owocowa z avocado, ale gdzies mi przepadl. byly w niej takie owoce: winogrona, rodzynki, czastki pomaranczy, kawalki banana i wlasnie avocado pokrojone w kostke, a wszystko bylo zalane jogurtem waniliowym... to byla naprawde rozkosz dla podniebienia, ale niestty nie pamietam ani proporcji, a ni chyba wszystkich skladnikow :(

Udost臋pnij ten post

avokado ma lekko orzechowy smak,jest pyszne,ale musi byc dojrza艂e, bardzo lubi臋:)

Udost臋pnij ten post

Przy艂膮czam si臋 do Waszych zachwyt贸w :) Wprost je uwielbiam. Najbardziej jako guacamole - czyli rozgniecione, z cebulk膮 i 艣mietan膮. Mniam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bidortaa
avocado + salata zielona+ pomidor + sos vinaigrette albo avocado + krewetki + majonez cytrynowy dobre avocado jest rzadkoscia - na ogol sa niedojrzale - te dojrzale i pyszne maja cene dosyc duza no coz luksus kosztuje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agijpsjfppj
ja tez uwielbiam moglabym je jesc codziennie,ale rzeczywiscie trudno trafic na dojrzale i takie smaczne,bo awokado dobre to ma naprawde wyrazisty smak jadlam w USA awokado najlepsze na swiecie,a wielkosc mialo butelki piwa,serio!takze to co u nas zazwyczaj mozna dostac to \"odpady\" tak samo jak z cytrusami,do nas docieraja tylko takie wypierdki ktorymi sie zachwycamy

Udost臋pnij ten post

Ktos wy偶ej zdziwi艂 si臋, ze owoc i na ostro, ale to jest bardzo specyficzny owoc, dla mnie ma posmak orzechowy i dlatego 艣wietnie pasuje do fajnej w臋dliny, do sera plesniowego.

Udost臋pnij ten post

Awokado cz臋sto musi dojrze膰 w domu tak jak banan. Aby nie ciemnia艂o po obraniu nale偶y w sosie guacamole,czy sa艂atkach z awokado ca艂y czas trzyma膰 pestk臋.Pestk臋 wyrzucamy dopiero kiedy potraw臋 zjemy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bidortaa
Alankan - banan i avocado tak jak brzoskwinie, pomarancze czy nektarynki i morele musi dojrzewac na drzewie - na sloncu - inaczej nigdy nie bedzie mialo tego samego smaku - bedzie tylko zwyklym owocem troche lepszym troche gorszym - prawdziwe te pachnace sloncem (pomijajac ze na miejscu konsumpcja) sa dostepne po horrendalnych cenach dlatego ze zostaly wczoraj zerwane a dzisiaj u ciebie na stole - mowiac o drogim mowilam wlasnie o takich ....

Udost臋pnij ten post

przyznam, ze nie jadlam avocada prosto z drzewa, to dopiero musi byc uciecha, ale calkiem chwale sobie takie, co dojrzeja w domu. oczywiscie, jesli jest choc troche niedojrzale to naprawde nie warto nawet si do niego zabierac. Alanka37 - ale numer z ta pestka! niegdy bym nie pomyslala, dzieki za wsklazowke :) a propos pestki, to uwazam, ze jest ona w ogole przepiekna wizualnie, ciekawe jakby tak kilka zachowac, az wyschna i uzyc w celach dekoracyjnych ...

Udost臋pnij ten post

ja uwielbiam paste z awokado do jagni臋ciny najczesciej j膮 robi臋. Awokado musi by膰 dojrzale- rozgniatam je widelcem i dodaje zmia偶d偶one z膮bki czosnku i sok z cytryny- mieszam. I podaje bardzo sch艂odzone wprost do cieplego pieczonego mieska :D jamms :D

Udost臋pnij ten post

Ja bardzo lubi臋 awokado, a w szczeg贸lno艣ci dania, jakie mo偶na z niego zrobi膰. Znakomicie smakuj膮 np. pasty z tych owoc贸w - znakomite do tost贸w, kanapek, no po prostu pycha. Mo偶e znacie jaki艣 przepis na dobra past臋, jako艣 mi nie wychodzi, a mam wielka ochot臋 na co艣 takiego.

Udost臋pnij ten post

Siedz膮c tu przy Was mo偶na pokocha膰 avokado :D:P E tam 3 podchody mia艂am do "tego czego艣" ija tam nie czu艂am jajek czy orzech贸w jak Wy piszecie :D:D:D:D Dla mnie to oleista ,bezsmakowa masa. Ale jak tak go kochacie to w sobot臋 Ewa Wachowicz robi艂a deser z avokado ;) Na to wyj膮tkowo bym si臋 skusi艂a :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 styl girly
Ja ostatnio rozkocha艂am si臋 w Avocado :) Niedawno po raz pierwszy jad艂am przystawk臋 w jednej z krakowskich restauracji w Le Scandale. By艂a to pasta z avocado z dodatkiem czosnku i kraba, podany na to艣cie. Ta zak膮ska ma niesamowit膮 konsystencj臋 i smak :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciasteczko1010101
uwielbiam avocado:):):)ale jem je tradycyjnie:)kroje na kawaleczki sole i mniam:):)nie znam sprawdzonych przepisow podajcie ich troszke:):):)

Udost臋pnij ten post

ale stary topik sie odgrzebal :D juz o nim na smierc zapomnialam ... to byly czasy ... ja ostanio nie jem avocad, bo tu gdzie obecnie mieszkam ciezko znalezc dobre, albo wygladaja ladnie, a w srodku sa jakies pognite, okropnosc. mam nadzieje, ze ta posucha avocadowa minie w koncu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maja mama uwielbia! :)
zazwyczaj przekraja na pol, wywala pestke, nacina miazsz w kratke zeby latwiej bylo dzialac lyzeczka, na kazda polowke wyciska pol cytryny, pieprzy mieszanka roznych gatunkow pieprzu, soli i je :) ja nie przepadam, bo po zjedzeniu swojej polowy mam uczucie jakbym zezarla kostke masla. ciezko mi na zoladku i mdlo. ale to tylko efekt ex-post, bo w czasie jedzenia jest ok. :) smak fajny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maja mama uwielbia! :)
awokado to nawet nie do konca owoc, bo w wieku kuchniach traktowany jest jako warzywo. nawet w wielu marketach leza w dziale z warzywami, a nie owocami.

Udost臋pnij ten post