Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lidziusia

znieksztalcenia glowki u niemowlakow

Polecane posty

Gość lidziusia

czesc, mam coreczke 2 miesieczna i zawsze spi na jednej stronie glowki staram sie jej przekrecac glowke na druga strone ale ona po kilku minutach znow przekreca na swoja strone zaobserwowalam ze ma troch e juz znieksztalcona glowke te czesc na ktorej spi i glowka jest taka troszke krzywa, czy wy macie tez taki problem, jak temu zaradzic?

ja tez przez to przechodziłam.Za każdym razem jak przekręciłam główke to on znów ją przekręcił po swojemu.Gdiześ przeczytałam by po tej stronie po której dzidiza tylko kłądzie główke podłożyć piekuszke,ręcznik wtedy będize niewygodnie i że dziecko ma się przekręcić na tę właściwą strone.Ja tak robiłam i nic prawie nie dało bo mały za każdym razem wyciągal sobie pieluszke(moim znajomym pomomogło)zaczełam się martwic,zakładac topik ale nikt nie potrafi mi odp bez głupich uwag dlatego tez posżłam do pediatry.Lekarz stwierdził że tu gdzie ejst ogniecione to najdzie do 6 miesiąca i żeby nie panikować.Cięzko było niue panikowac gdyż obawiałam się co będize jak nie stanie się tak jak mówił lekarz(a jak wiadomo dzieci sa strasznie niegrzeczne jak inne dizecko jest troszeczke inne).Ale u nas słowa lekarza się sprawdizły,poczekałam,synek ma teraz 9 miesięcy i ma ładną głowke

Gość lidziusia
kangurek - dzieki podkladam mojej niuni pieluszke albo taki maly waleczek ale jak dotknie do tego glowa to zadzyna plakac bo jej niewygodnie, mam nadzieje ze mojej cOrci tez najdzie glowka, ide dopiero za 2 tygodnie do pediatry wiec wtedy sie spytam jak postepowac z ta glowka jak macie doswiadczenia z nieksztaltna glowka to piszcie prosze

hej! moj maly skonczyl juz 2 miesiace, ale tez pam,ietam jak na poczatku upodobal sobie spanie na jednej stronie, polozna zauwazyla to i kazala wkladac gruby duzy recznik jak maly lezy na boku i dodatkowo poduche twarda (u nas byla to welniana) miedzy reczniekiem a szczebelkami lozeczka, maly napoczatku meczyl sie troche ale po paru dniach bylo juz ok :)

lidziusia Ty nie patrz na to ze mala placze, ona poplacze i wkoncu usnie, wkoncu nie bedzie ryczala wiecznosc, moj tez protestowal placzem, ale wazniejsze jest dla mnie ladna glowka niz chimery malego i jego wygoda :) pozniej mi za to podziekuje :)

Gość beya
Moja corka spala na jednej stronie caly czas. Podkladalam pieluche ale nic to nie pomagalo. Gdy miala 6 miesiecy, glowa wygladala okropnie. Byla bardzo zdeformowana. Zglosilam sie do lekarza i powiedziano mi ze powinnam podawac wiecej witaminy D - tak tylko zapobiegawczo. Gdy skonczyla 1 rok, glowka nadal byla krzywa ale nie w takim stopniu jak przedtem. Teraz corka ma 22 miesiecy, a glowka naprostowala sie sama, bez zadnych wiekszych interwenci. Czytalam gdzies ze glowki dzieci dochodza do siebie do 2 roku zycia. Wieck glowa do gory - bedzie dobrze...

Gość mamusiaolusi
moja malutka tez spala tylko na jednym boczku i miala jeden policzek mniejszczy, lekarze te mowili zeby klasc na drui ale ona sie obracala :( teraz ma 5 i oba policzki takie same samo sie to wyrownalo

Gość Chanido
witam, dzieci spią nieraz tylko na jednej stronie lub odwracają glówkę tylko w jedną stronę, ponieważ mogą mieć blokadę stawu kręgu szczytowego (atlas), najlepiej w takim przypadku iść do lekarza i do osteopaty ( lekarz medycyny naturalnej). Więcej na ten temat możecie przeczytać na stronie www.toptip24.eu Tam jest też pare pomocnych linków. Pozdrawiam

Gość ppal
Lekarz ortopeda powiedział, ze dobra jest sól kuchenna. Owinęliśmy pieluszką i podłożyliśmy dziecku pod główke od strony, gdzie się ma nie obracać. Skutkuje.

Gość samo nie przejdzie
U mnie pediatra sam sprawdzil, ze dziecko w wieku 1 miesiaca nie skreca glowe na jedna strone, bo z drugiej strony ma zbyt naciagniete miesnie szyi, to nieraz sie zdarza, czesciej u dziewczynek. Dlatego spi z glowa zawsze na te sama strone. Dostalam skierowanie na 10 zabiegow u rehabilitanta. Rehabilitacja rozwiazala problem i nie doszlo do znieksztalcenia czaszki. Moja mama tez cos mowila o podkladaniu recznika, ale to pic na wode, mala w wieku 1,5 miesiaca sama ten recznik zrecznie usuwala. Wiec nie czekajcie na znieksztalcenie czaszki, potem to brzydko wyglada, bo rysy twarzy robia sie asymetryczne. Idzcie na rehabilitacje.

dokladnie, to jest asymetria ulozeniowa z lona matki najczesciej, jezeli dziecku to do konca 1 mca nie mija to tzreba masowac i cwiczyc a reczniki to pic na wode, mozna tym wspomagac ale nie pozbyc sie nieprawidlowosci, zwlaszcza ze asymetria moze sie poglebiac idac dalej na bark, raczke itp.. pzreszlam to z dwojka dzieci wiec cos wiem na ten temat :)

Zgadzam się. Moja córka tez ma ten problem i jest rehabilitowana, a tez zaczęło się od preferowania jednej strony. Mamy dobrą rehabilitantkę, prywatnie (koniec roku=koniec limitów) przychodzi raz w tyg pokazuje ćwiczenia i sama ćwiczę z córką w domu. Pokazała jak nosić i przebierać dziecko żeby przyspieszyć symatryzację. Proste ćwiczenia na materacu i piłce. Dziecko robi szybkie postępy.

mam ten problem, ale mała ma już prwie 4 miesiące od dwóch tygodni z nią ćwicze, ale nie widze żadnych postępów. Gdzie we wrocławiu rehabilitować dziecko?

Mój synek też miał zniekształconą główkę-starałam się temu zaradzić kładąc go dużo na brzuchu.Miał płaską z prawej strony i z tyłu.Poradziłam się znajomego pediatry,lekarka stwierdziła,że powinna sama wracać do normy jak dziecko zacznie mniej przebywać w pozycji leżącej.Dziś ma 10 miesięcy i ani śladu po deformacjach.