Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lilka79

twarde soczewki kontaktowe

Polecane posty

Gość lilka79

od paru lat je nosze, rewelacja, dla mnie po miekkich to rewolucja. Ale nie w tym rzecz, lekarz profesor podczas wizyty powiedzial mi, ze jesli oddam je do oczyszczenia w specjalnej maszynie promieniami uv to bede mogla w nich chodzic kolejny rok dwa. Dzwonie po optykach i nikt o czyms takim nie slyszal. Czy ktos na forum korzystal z takiej uslugi i sie orientuje gdzie mozna znalezc taka maszyne? Jestem z Wawy

Gość anii
a nie słsyzłam o tym czyszczeniu. a czym się różnią miękkie od twardych soczewek?

Gość lilka79
twarde sa dobre jesli masz duza wade, astygmatyzm. Mozna je nosic wiele lat choc sa drozsze. Mi dzieki nim nie wysychaja oczy, nie mam uczucia suchosci ani nie zbiera sie taki sluz jak mialam gdy nosilam miekkie. Dla mnie to byl dobry wybor, od 4 lat nie narzekam

Gość anii
aha, ja noszę miękkie, mam średnią wadę, czasem coś uwiera, ale i tak w 100% wolę je niż okulary, probowałam już soczewek różnych firm, teraz mam chyba idelanie dobrane. takie twarde, to są może bardziej szkło, też je się w płynie zanurza?

Gość lilka79
raczej twardy plastik. Tak tez w plynie ale uwaga tu kolejna zaleta. W sytuacji awaryjnej nie potrzeba plynu bo one nie wysychaja. Kiedys nosilam je caly dzien w portfelu (bylam poza domem, cos mi wpadlo do oka, podraznilo i musialam zdjac soczewki) i sie nie uszkodzily. Z miekkich by zostal wior

Gość lilka79
upppp

Gość anii
no to jest plus, że nie wysychają bez płynu. ja dość dobrze toleruje soczewki po kilku latach ich noszenia nawet jako coś jest nie tak, to z reguły zaraz mija. jakiej firmy masz soczewki i ile takie twarde kosztują?

Gość lilka79
bausch. Wiesz ja mam nietypowa wade w jednym oku -7 i cylindry a drugie oko mam tylko -1, taka dziwna wada w kazdym razie ta nietypowa soczewka na zamowienie wiec kosztowala 560 zl, a ta druga 150 zl. Nosze je prawie 5 lat i moge jeszcze ze 2

Gość lilka79
i co nikt nie slyszal o tej maszynie?

Gość anii
wiesz ja ogólnie prawie nie słyszę ostatnio o twardych soczewkach, teraz głównie tylko miękkie. a jak ze sterylnością takich soczewek jak Twoje?

Gość lilka79
normalnie trzymam je w plynie i plucze tak ajk miekkie, nie mialam zadnego zapalenia jeszcze. Ludzie sie boja twardych soczewek bo faktycznie przez pierwsze 3 dni przeszkadzaja zanim sie nie dostosuja do oka

Gość Oranzada
Wlasnie jestem umowiona w tym miesiacu do warszawyna dobieranie soczewek twardych. Mam duza wade, bardzo skomplikowany astygmatyzm i olulista mowi ze to jedyne wyjscie, bo nawet okularow nie mozna dobrac. W tych co mam nie widze dobrze, a w kazdych innych mam czerwone oczy. Troche sie boje tego okresu przyzwyczajania... Jest ktos kto to juz przeszedl?

Gość gość
Ja swoje odebrałam kilka dni temu we Wrocławiu i się zastanawiam jak długo będę je jeszcze czuć na oku, nie jest to miłe uczucie i mam ochote cały czas trzeć oczy ale tego nie robie, mam też trochę wrażenie jakbym miała suche oczy a co najgorsze jak je zakładam to widze gorzej jak w okularach widzę wszystko lekko za mgła i rozmyte i widzę kanty tych soczewek czy to normalne? i czy zmieni sie to po jakimś czasie bo wizytę kontrolną mam dopiero za miesiąc. z daleka widze troche lepiej ale rewelacji też nie ma i jestem zawiedziona bo zapłaciłam za dwie soczewki 1400zl z nadzieja ze bede widziec leiej jak w okularach a na razie jest gorzej :(

Jestem dalekowidzem (czyli noszę +). Czy można zastosować twarde soczewki? Bo słyszałam, że to jest rozwiązanie tylko dla krótkowidzów.

Gość gość
Tak, można. Ja noszę (+5, duży astygmatyzm). Niestety ostatnio po raz drugi wypadła mi soczewka z oka (a noszę je już pól roku). Do tej pory nie miałem takich problemów. Za to w ciągu dwóch tygodni wypadła mi po raz drugi. Całe szczęście złapałem ją, inaczej byłnym 900 w plecy... Wiecie jaka może być tego przyczyna? Soczewkę noszę od pól roku, wypadanie zaobserwowane w ostatnich 2 tygodniach. Nawilzam oczy regularnie sztucznymi łzami.

Gość gość
Witam wszystkich,mam bardzo dużą wadę wzroku,tj L 15-P 14.Krótkowzroczność,10 lat nosiłem soczewki miękkie roczne.Okulistka zaleciła mi soczewki twarde,czytając fora jak to potrafią wypaść to ogarnia mnie strach,bo cena lewej 1100 zł,a praw 800 złoty.Naturalnie po refundacji wychodzi taniej,co nie zmienia faktu że są drogie.Mam prośbę,podzielcie się doświadczeniami jak to jest z tym wypadaniem,jakiej firmy polecacie płyny itp.Doczytałem że czas adopcji jest wydłużony,że na początku noszenia źle się widzi itd.Za dwa tygodnie założę pierwszy raz,po lekturze na różnych forach mam mieszane uczucia.Dziękuję i pozdrawiam

Gość gość
Soczewki da się nosić dłużej tylko tracą swoją moc, podejrzewam że w tym przypadku jest podobnie. Jak kupuję w https://abcsoczewki.pl swoje dwutygodniówki to i tak dociągam zawsze do 3 miesięcy i nie mam problemów.

Gość gość
Ja noszę twarde soczewki już rok i jest to bardzo wygodne. Na początku czuć je na oku, ale da się do tego przyzwyczaić. Mi nigdy się nie zdarzyło by soczewka mi sama z siebie wypadła. Zapłaciłam za nie prawie 2000 zł, ale są one na 2 lata więc myślę, że to spoko cena. Czasem zdarza mi się w nich spać, na przykład gdy rano muszę bardzo wcześnie wstać i nie mam czasu ich założyć. W nocy nie przeszkadzają mi wogóle, komfortowo się w nich śpi. Jeśli macie takie problemy z wypadaniem soczewek, lub tym, że są niekomfortowe, to może warto zgłosić się do specjalisty

Gość Ewa

noszę twarde soczewki 40 lat zaleta od 18 roku życia nie powiększyła mi się wada -8 choć teraz idzie jakby w druga stronę