Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzia22.

pytanie o węzły chłonne

Polecane posty

Gość DRa
ja mam tak samo spuchłam po lewej stronie..bardzo to boli..byłam na pogotowiu przepisalimiantybiotyki ale nic mi to nii pomaga:(mam spuchniete całe ucho pod broda..i całe policzko..boje sie ze to nie zejdzie...jest coraz gorzej >>>co mam zrobic?pomocy..

Gość Zaczynam się martwić
Witam Od jakiegos czasu(2 lata,moze wiecej)mam z tylu głowy guzka twardego dosyć,nie mam pojęcia czy urusł czy nie jezeli urusł to malo co,i jakis czas temu zaczelo mnie to martwić zastanawiam sie nad węzłami chłonnymi,Powiedzcie mi co to może być,myslalem ze to kaszak ale kaszak podobno przesuwa się... Pozdrawiam z góry dziekuje

zapomnialem napisać guzek tak na oko ma pewnie mniej niz 1 cm,nie boli jest po prawej stronie tak jak by konczyla sie glowa a zaczynala szyja na granicy.Brak gorączki potów i czego kolwiek.. chociarz przyznam ze bolalo mnie troszke jak to wykrylem lub jak pomysle i sie przestrasze ale to chyba tylko psychika prosze o odpowiedź pozdrawiam.

znowu zapomnialem na tyle głowy

Gość idzcie do lekarza
HIPOCHONDRYCY, pewnie siedzicie teraz i szukacie w sobie objawów raka słuchając innych hipochondryków, a wystarczy iść do lekarza zamiast niepotrzebnie się ładować i przy okazji innych.

Gość atraks
To prawda większość z nas to HIPOCHONDRYCY ja pewnie też się do nich zaliczam , jak tylko na jesień zime się przeziębię odrazu mi się powiększa węzeł pod uchem ,oczywiście lece robić OB :) wyszło normalnie całe 2 , no ale mi to nie starcza to jeszcze mnie czeka USG , nie ma co się bać na zapas , ja wiem jedno nigdy już na jesień nie jem lodów ,nawet tych po przecenie po 15 gr :) pozdr

Gość węzły chł.....
węzły chłonne przechwytują i neutralizują infekcje chorobotwórcze, zatem pełnią istotną rolę. Żeby nie zmuszać ich do ciągłej pracy niszcząc je, poprzez np. przeziębienia, to należy prowadzić higieniczny tryb życia, zmuszając cały układ cały immunologiczny do ochrony organizmu. Pokrótce: 1.prawidłowe odżywianie 2.wysiłek fizyczny na poziomie potu 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne Szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl A do lekarza też idź.

Gość ANDZA2
Witam serdecznie!!!Ale się naczytałam ktoś kiedyś powiedział nie wolno tego robić bo wtedy znajduje się wszystkie objawy z tych opisanych a przede wszystkim nowotwór ale mi to też pomogło psychicznie uspokoiłam się trochę. Mam problem podobny do "Moja szyja" węzeł chłonny powiększył mi się po prawej stronie i boli głowa jest to ból taki puulsujący a ostatnio czasem drętwieje lekarz twierdzi że to migrenowe bóle jak węzeł zniknie głowa nie boli jestem z reguły zmarzluchem i np.po wizycie w zimnym Kościele zaraz wyskakuje i głowa boooooooooooooli nie tak bardzo ale ja czuję pół głowy i doprowadziło mnie to do szału idę w poniedziałek do neurologa nie mogę z tym żyć. A ob mam 15 wyniki Wbc 7,8 Lym 3,0 Mid 0,5 gran 4,3 Rbc 4,83 Hgb 13,5 h MCHC 31,6 RDW 12,8PHCT 42,7 MCV 88,4 MCH28,0 RDW 12,8 PLT 304 MPV 10,2 ROZMAZ LIMFOCYTY 40% KWASOCHŁONNE 4% SEGMENTYN 56% RAAATUNKU PROSZĘ O POMOC MUSZĘ WYCHOWAĆ CÓRECZKĘ CO MAM ROBIĆ?????Pozdrawiam

Gość marian marian
Do koleżanki wyżej /\ To co opisałaś bardziej pasuje do niedoczynnosci tarczycy. Zbadaj TSH. Jesli będzie wysokie idz do endokrynologa. Leczona niedoczynnosc tarczycy nie będzie przeszkadzac Ci w normalnym życiu.

Gość basienka57
Mam powiększone węzły chłonne pod lewą pachą co to może być dodam że mnie to boli.

Ja mam powiekrzone węzły pod uchem i nad obojczykiem a pod pachami odczuwam czasami ból, byłam dzis u lekarza i wyje do teraz bo nie daje rady ze stresem, mam pliki badań do roboty, nie wiem jak przeżyje ten czas zanim wyniki będą, ludzie jak radzicie sobie z tym stresem!!!! Mam najgorsze przed oczami,to dlatego że mam dwulatka na wychowaniu, mojego kochanego synuśka!!!

Gość aśś
mam pytanie poniewaz juz od jakigos czsu mam powiekszone wezly chlonne na szyi (badalam sie pod pachami ale na szczescie tam nic nia ma)i to jest tak ze one czasami bolą a czasami nie co mam z tym zrobic? boje sie blagam odpowiedzcie

Gość ANDZA2
Dziękuje "marian marian" jutro zrobię to badanie i zobaczymy co dalej a neurolog kazał zrobić rezonans magnetyczny głóowy choćby jego zdniem to nie guz mózgu:) serdeczne dzięki za poradę

Gość cati82
Tez mam powiekszone wezly chlonne przy szyji od 1,5 mc i stan podgoraczkowy 37,4 codziennie, Bylam pare dni temu u lekarki, skierowala mnie na badania, wyniki krwi, moczu , proby watrobowe wszystko ok, wymaz z gardla i nosa ok, rtg pluc ok, wiec co to moze byc... Zaczynam sie martwic! Zapytalam jej czy to jakis nowotwor, ona mowi ze nie bo wyniki krwi sa ok, i bym tak dobrze nie wygladala. Stwierdzila ze to infekcja i tyle. Co sadzicie? Dalczego nie dala mi skierowania na usg wezlow chlonnych.

Gość cati82
nikt nie ma problemow z wezlami chlonnymi ktore bola i powyzszona temp.??

Gość astalavistaaa
czesć. ja od 1.5 roku mam powiększone węzły chłonne. pod zuchwą, w obojczykach, na szyi, w pachwinach i pod pachami. i to nie jest jeden węzeł czy dwa, tylko w sumie z 20, albo i wiecej. mam gruczołową budowę piersi i przy okazji USG lekarz własnie wykrył mi węzly pod pachami.( o odczynowej budowie; cokolwiek to znaczy) . mam nerwicę lękową i hipochondrię. ciągle wmawiam sobie raki.;\ lekarze uspokajają mnie, bo mam podwyższone Aso i kłopoty z ósemkami(zębami), co prawdopodobnie wywołują paciorkowce.mowia ze węzly w pachwinach mogą być powiększone od ciągłych zapaleń pęcherza, a te na szyi własnie od zębów. węzły mnie nie bolą(czasem tylko te pod żuchwą jak boli mnie ząb, lub te w pachwinach jak mam zapalenie). są przesuwalne. martwię się tym bo bolą mnie często kości i stawy, i odczuwam kłucie w niektórych węzłach.(podwyzszone aso też może dawać bóle reumatoidalne). w ciagu tego czasu , 4 razy badałam krew i wyniki są ok. ale jednak nadal się martwię, czy ktoś z Was też ma podwyższone aso, lub kłopoty z zębami???? proszę o odpowiedz bo juz nie wiem co robić.

Gość astalavistaaa
podbijam:(

Gość ibi
Hej! Ja tez mam powiększony węzeł. pod żuchwą z lewej strony:( Co prawda teraz jestem chora, ale mam go takiego juz bardzo długo. Czasem sie chował, czasem znowu był wyczuwalny, twardy i prawie nieruchomy. Laryngolog mowil ze moze taka moja uroda, albo ze to od migdalków, wtedy bylam po wycieciu. inne wezly ok, tylko ten jeden. Pamietam ze jak bylam mlodsza zastanawialam sie co to za "kulka" na mojej szyi. Dodam ze morfologia ok. Czy mam powody do obaw?

Gość evelive
witam. az mnie to przeraza ze tyle osob ma taki sam problem jak ja z wezlami chlonnymi!! tak wlasnie slyszalam ze to moze byc cos powaznego ale nie koniecznie ale wizyta u lekarza zawsze jest konieczna!! ja od jakis 2 lat mam co jakis czas powiekszony wezel chlonny pod pacha np jak jestem przeziebiona, wtedy mnie boli ale znika po jakichs dwoch,trzech dniach.ostatnio tez mi sie na szyi zaczal powiekszac, nie bylam z tym u lekarza ale teraz od jakichs 2 tyg mam powiekszony na szyi non stop wiec strasznie sie zestresowalam i ide w srode do lekarza. dodam ze jestem obecnie w anglii i troche sie obawiam tej wizyty co powie mi lekarz i czy kaze zrobic wogole jakiekolwiek badania!!bo oni tu na wszystko przepisuja paracetamol!!!! ;-/ ostatnio przemarzlam w pracy i jestem niezle przeziebiona,wiec moze dlatego mi sie tak ten wezel utrzymuje powiekszony,ale zaczelam sie strasznie stresowac!!! dodam ze leczylam sie tez tutaj z anemii. ale teraz czuje sie bardzo dobrze, nawet przytylam jakies 7kg ;-) wiec chyba nie musze sie martwic???? chociaz wiem ze to i tak nie jest wymowka!!!czesto jak czlowiek zaczyna sie zle czuc to jest juz za pozno!! strasznie sie stresuje, prosze o jakas odpowiedz, porade cokolwiek!!!!!!!!!!! pozdrawiam

jeżeli sie węzeł jest mały a nie raz większy jak większy to znaczy że walczy z zarazkami lub jest stan zapalny ja mam od małego po śwince dostałem powiększony węzeł nawet jak zab boli to tez węzeł się powiększa

Gość Ja i moje wezly
Moja historia jest taka: Ok. dwa tygodnie temu powiekszyly mi sie wezly karkowe. Jeden ok. 1 cm drugi ok. 1,5 cm (wg mojego pomiaru). Byly mocno widoczne przez skore. Poszlam do lekarza rodzinnego. Dostalam skierowanie na morfologie, OB, rozmaz. Do tego skierowanie do hematologa (nie zapisalam sie nawet bo terminy mieli kilkumiesieczne). OB mam 4, morfologia ogolnie dobra procz HCT - lekko zanizone. Rozmaz Limfocyty 50, monocyty 1, podzielone 40, paleczkowe 3, kwasochlonne 6. Wykrylam tez ze w ciagu dnia mam stan podgoraczkowy, ale wezly znaczaco sie pomniejszyly. Poszlam do rodzinnego. Dostalam skierowanie na usg brzucha (pod katem sledziony), no i do onkologa. Lekarka jest przekonana ze bedzie trzeba wykonac punkcje szpiku kostengo. Ja natomiast jestem przekonana ze to nic powaznego i ze onkolog odesle mnie do domu :-)

Gość J16
Mialam kolczyka i w tym miejscu co on byl zrobil mi sie taki guzek i za uchem wyskoczyly dwa guzki od kilku dni je mam ale w ogole nie bola mam skrecona noge i w ogole ze mnie taka ofiara i boje sie isc do lekarza tym bardziej ze niedlkugo mam jechac do babci na mazury. pomozcie !! piszcie na e maila: jolunia102@wp.pl

Gość Bardzo sie boje
Witam, A ja mam taki problem a mianowicie mam malego guza okolo 8mm po lewej str przed uchem, wykrylam go miesiac temu poszlam do lekarza zrobilam badania krwi wyszlo ok,a teraz wyskoczyl mi guz na szyji po lewej stronie wielkosci ok 2-2,5cm nie boli i moge go przesunac... bardzo sie boje, bo jestem teraz w USA i niemam jak isc do lekarza a wracam dopiero za miesiac...jesli ktos mial podobny problem bardzo prosze o rade>>:( z gory bardzo dziekuje:( jestem zalamana. ( mam przewlekle zapalenie zatok i polip w prawym dnie zatoki, moze to ma zwiazek z tym...)

Gość ....finka
Doradze na gg jak oczyscic wezły chłonne.........................

Gość bardzo sie boje
ja nie mam tu gg ale jesli mozesz to prosze napisz mi na meila asssik18@buziaczek.pl , z gory bardzo dziekuje:)

Gość a ja teztak miałam
i mam nadal! kiedys myslałam ze sie wykoncze przez te wezły! chodziłam po hematologach, onkologach badanie krwi robie jakies 10 razy w roku. kiedys mialam toksoplazmoze ale nawet nie wiedizlam o tym. wezły pwoiekszone mam bardzo czesto, potem znikaja, za jakis czas znowu. czasem jesem przeziebiona innym razem zdrowiutka i gdzies tam znowu wezeł wyskoczy. mam to juz gdzies. lekarzy chyba kilkanascie odwiedzilam! teraz jestem przeziebiona masakrycznie! wezły mi powyłaziły jak sliwy to ja odrazu najmocniejszy antybiotyk, dzis za juz o połowe mniejsze. ale pewnei i tak watrobe mam załatwioną! wiec jak nie urok to sraczka! taki zywot durny!

Gość bardzo sie boje
hmm moze przesadzam ale to nie daje mi spokoju ciagle o tym mysle:( ja badanie krwi robilam tydzien przed wyjazdem i bylo ok po za tym ze brakowalo mi zelaza... juz sama niewiem co mam robic a przez miesiac to chyba do konca zwariuje:(

Gość karolajna20001
Witam, około 5 miesięcy temu wykryłam u siebie powiekszone węzły chłonne na szyi po prawej stronie dwa, po lewej jeden i trochę pod prawą pacha nawet bolące. miałam robiony szereg badań w tym ob, usg szyi, gastroskopię, gdyż towarzyszy mi uciążliwa kula w gardle..., badania na toksplazmoze i wiele innych, wszystko wyszło ok... węzły ok 0,9 mm na 0,4mm niby bez cech niepokoju.... ale co to ma znaczyć??? czasem mam w nocy napady gorąca ale nie nazwałabym tego zlewnym potem... nic mnie nie swędzi, ale czuję ze coś jest nie tak, co robić??? czy jestem chora?? może to tylko strach przed ziarnicą??? dodam ze w rodzinie są choroby nowotworowe ale nie ziarnica. pozdrawiam wszystkich.

witam ja mam problem z węzłami chłonnymi mojej 5 letniej córeczki ma małe guziki po obu stronach szyji .badania morfologiczne są bardzo dobre nie chorowała ostatnio ,lekarz powiedział że jak się nic z nimi nie zmieni to skieruje mnie do lekarza od zwierzęcego bo jak twierdzi koty przenoszą wiele chorób które atakują węzły chłonne, a w domu mamy kota.czy ktoś wie do jakiego lekarza jeszcze się udać??

Gość karolajna20001
WITAJ, jeżeli chodzi o węzły chłonne u małego dziecka może to być pozostałość po ostatnio przebytej chorobie w obrębie górnych dróg oddechowych np angina. Aby sprawdzić czy nie jest to wina odzwierzecej choroby nalezy zrobic testy na toksoplazmoze najlepiej dwa rodzaje. można je zrobic prywatnie w kazdej klinice, bądz poprosic pediatre o skierowanie. jezeli wyjda wyniki ujemne znaczy ze dziecko nie ma tokspolazmozy. warto sprawdzic tez hormon tarczycy. pozdrawiam.