Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość endi

BADANIA HORMONALNE

Polecane posty

Gość endi

dziewczyny chce zrobic badania hormonalne ze wzgledu na cere(tradzik) i nadmierne owłosienie napiszcie mi prosze czy warto je zrobic? czy na podstawie wyników badań lekarz przepisze mi tabletki które pomoga? nie chodzi mi o tabletki antykoncepcyjne ale jakies inne jakie sa Wasze doświadczenia? i jakie najlepiej zrobic badania? podpowiedzcie mi dzieki za kazdą rade

Gość CIEKAWAAAAAAAA
Ja dzis doszłam do wniosku ze chyba bede musiala isc do ginekologa ze względu na tradzik zawsze nasila mi sie przed okresem a ja juz naprawde nie mam siły walczyc z tym "gównem" na twarzy =(( Piszcie o tym badaniach moze i mi pomoga!

Gość endi
tez mi sie wydaje ze trądzik mam na tle hormonalnym zwłaszcza przed okresem jest gorzej dziewczyny napiszcie cos

Gość bassi77
zalecam dziewczynom zbadanie poziomu testosteronu.Przy problemach z cerą zazwyczaj jest podwyższony.Koszt badania ok 30 zł.Zalecam wykonanie badania w laboratorium szpitalnym a nie prywatnym(żyłują na odczynnikach).Ja miałam podobny problem,testosteron był podwyższony o 50 % no i okazało się że mam problemy z zajściem w ciążę z powodu policystycznych jajników.

Gość bamboszezwełenki
a czy trzeba być ubezpieczonym, żęby je zrobić i czy trzeba mieć jakieś skierowanie?

Gość bassi77
odpłatnie zrobią bez skierowania,praktycznie wszystkie labory.Lekarze z racji oszczędności raczej nie daja ci zlecenia żeby zrobić bezpłatnie.Dodam iz testosteron badamy na czczo ,w dowolnym dniu cyklu miesiączkowego gdyż jego wartość nie zależy od fazy cyklu(nie radziłabym badać w czasie miesiączki)

Gość endi
do Bassi77 napisz nam prosze co przepisał Ci lekarz na podwyzszony testosteron? i czy pomogło? słyszałam ze takze prolaktyna ma wpływ na naszą cere tez miałaś ja badana? bede wdzieczna za odpowiedz :)

Gość jumi
Uważam,że warto zrobić te badania jednak lekarz powinien określić w jakim dniu cyklu,poza tym trzeba wybrać dobre laboratorium,zgadzam się,że najlepsze to szpitalne laboratoria... Trądzik może być sprawą hormonalną lecz nie musi warto więc sprawdzić inne możliwości. Jednak badania hormonalne przynajmniej niektóre jak np:prolaktyna są ważne tylko wtedy jak wykona się je parę razy(prolaktyna co parę godzin kilka prób)więc pojedyńczy wynik nie zawsze jest "prawdziwy"

Gość jumi
Wyszla mi okropna bużka,powinna być prolaktyna:)(w każdym dniu cyklu ma tę samą normę),inne hormony zależne są od dnia cylku.W każdym razie trzeba wybrać mądrego lekarza,który bezmyślnie nie wepchnie w was leków(hormony nie są obojętne szczególnie dla wątroby)i nie zlekceważy problemu.Z hormonami to najlepiej do endokrynologa.

Gość endi
dziewczyny piszcie:)

Gość Do Endi
Ja zrobiłam badania hormonalne, bo tez podejrzewam ze u mnie trądzik ma to podłoze hormonalne. Czekam teraz na wyniki:)

Gość Do Endi
jest jeszcze jeden hormon jest ktory prawdopodobnie wywoluje tradzik. MI robili to badanie, ale niestety nie zapamietalam nazwy .. Po wynikach napisze co to takiego bylo. Na pewno nie chodziło o prolaktyne i testosteron.

Gość endi
DO DO ENDI dzieki ze napisałas wybieram sie na badania ale niestety nie moge znalezc endokrynologa od hormonów odezwij sie prosze jak bedziesz wiedziała cos wiecej :)

Gość do Endi
Pinformuję za tydzien poniewaz wtedy u niego będę. A jesli masz problem bo nie ma w Twojej okolicy endokrynologa to tak sie zastanawiam czy nie warto pojsc do zwyklego ginekologa aby pokazac mu wyniki badan. Zapytaj się.

Gość do Endi
Acha i ginekolog pewnie też by Ci powiedział jakie badania musisz zrobic..

Ja miałam badanie robione półtora roku temu. Prywatnie, więc płaciłam. Wyszło 15 złotych za jeden.

Gość endi
znalazłam endykronologa w Katowicach na ul. Medyków ale dopiero zapisy na nastepny rok beda w połowie grudnia juz nie wiem co robic ?:( okres spóznia mi sie juz tydzien a to co mam teraz na twarzy zwłaszcza na bokach jest nie do opisania :( wielkie buły nic mi juz nie pomaga

Gość endi
alia 111 czy dały Ci cos te badania ? napisz cos wiecej o leczeniu i skutkach dzieki

Gość Mika19
Witam:) ja mam podobny problem: tradzik, mały biust(wręcz znikomy) i najgorsze....nadmierne owłosienie. Badania hormonalne zrobilam za darmo chociaz byly z tym małe trudności. Kosmetyczka doradzila mi jak je i nie płacic ----> najpierw poszlam do dermatologa powiedzialm jaka jest sprawa( że chce dostac skierowanie do endokrynologa )ale odmowił- powiedzial ze nie widzi takiej potrzeby:/ nie poddalam sie i poszlam do innego ginekologa. ten bez problemu wypisal mi skierowanie do endokrynologa. potem w internecie znalazłam PUBLICZNĄ przychodnie lekarska gdzie umówilam sie na wizyte z endokrynologiem. Dostalam od niego skierowania na badania hormonów- wyniki dostałam niedawno i są całkiem w normie, i USG tarczycy(wynik b.dobry) Endokrynolog sprawdzal wyniki badań hormonów a skoro są dobre to teraz leczenie prowadzi ginekolog, który sprawdza dokładnie jajniki (USG)teraz czeka mnie jeszcze jedno badanie krwi i ginekolog postara sie dobrać odpowiedni lek. Więc sama nie wiem jaki dostane i czy bedzie skuteczny:( mam nadzieje że zadziała bo na laserowe kasy nie mam a twarz przed okresem wyglada tez tragicznie i mam tego dość! Dziewczyny zanim zapłacicie za badanie hormonów to postarajcie sie o skierowanie do endokrynologa, tez może uda wam sie to zrobic bez płacenia. jedyny minus jest taki że między jedną a drugą wizytą u endokrynologa musialam czekac miesiąc bo były takie kolejki....ale to zalezy od wielkości przychodni i liczby pacjentów- cóż taka nasza służba zdrowia, bieg przez płotki z przeszkodami ale mysle że warto:) Napisze napewno później jaki dostalam lek i czy daje efekty. pozdrawiam:)