Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Albinoska

solarium, czy tradycyjne metody opalania?

Polecane posty

Gość Albinoska

odkąd pamiętam zawsze byłam okropnie blada i w żaden sposób nie mogłam się opalić. Kiedyś nawet bez przerwy opalałam się przez 4 godziny (mniejwięcej od 12-16) i nic! ledwo, ledwo odbiły mi się ramiączka od stanika na plecach..., to wszystko :o wiec teraz zastanawiam się, czy nie odwiedzić solarium, problem jednak w tym, że nigdy z czegoś takiego nie korzystałam, dlatego chciałam sie zapytać o pare rzeczy.... 1) czy solarium rzeczywiście jest szkodliwe? 2)czy faktycznie w przyszłości może przyspieszyć starzenie się skóry? 3) czy przed wizytą używa się jakiś preparatów? 4)czy to prawda, że niektórzy po solarium mają pomarańczową skórę? 5)a jeśli to prawda, to jak temu zaradzić? a jeśli jesteście przeciwne solarium, to jakie znacie sposoby szybkiego opalania się? moze mogłybyście polecić jakieś preparaty, albo domowe sposoby?

oczywiście, że jest szkodliwe, przyspiesza starzenie skóry, powoduje przebarwienia i raka skóry. co do tego nie ma wątpliwości. polecam balsam brązujący, samoopalacz lub air-brush (tzw. opalanie natryskowe).

Gość Albinoska
a jeśli idzie sie do solarium po raz pierwszy w życiu, to na ile za pierwszym razem/

Gość upupupupupuupupupupupuppupupup

Gość solarium
nie jest az tak szkodliwe oczywiście z umiarem, najlepiej stosowac odpowiedni krem w solarium ja też zawsze miałam z tym problem ale po kilku opalaniavh z kremem były zaskakujące efekty

Gość trzymamn kciuki
solarium jest bardzo szkodliwe skora sie szybciej starzeje mozesz dostac raka skory mozesz miec problemy z oczami problemy ze skora- nie zawsze lozko jest dobrze umyte lepiej samoopalacz

Gość Albinoska
po samoopalaczu zawsze miałam plamy na całym ciele, bo nie umiałam go odpowiednio nałożyć... :o ---->>> solarium, a jaki krem masz na myśli??

Gość daniela
Albinoska spróbuj J&J Holliday skin ok 14 zł lub balsam brązujący Sopot firmy Ziaja lub balsam brązujący Dove.Osobiście polecam J&j nie zostawia plam i jest ładna opalenizna

Gość daniela
Albinoska spróbuj J&J Holliday skin ok 14 zł lub balsam brązujący Sopot firmy Ziaja lub balsam brązujący Dove.Osobiście polecam J&j nie zostawia plam i jest ładna opalenizna

Gość tak tak tak i jeszcze raz tak
No coż zarówno solarium jak i słonce są szkodliwe. Ja korzystam z solarium i jestem zadowolona. Ostatnio opalałam sie na słoncu i wylazła mi opryszczka z którą sie męcze juz kilka dni bleeeee

Gość rycynka
nieprawda, solarium jest duzo bardziej szkodliwe od słońca. 15 minut w solarium = caly dzień na słońcu

Gość Migottka
Alabastrowa cera jest najpiekniejsza !!!! Nie opalaj sie na sile skoro natura obdarzyla Cie jasna karnacja. W Japoni panuje teraz trend na blada skore. Zerknij w przeszlosc opalone byly chlopki a jasne, piekne, mleczne skory mialy arystokratki. Pozdrawiam

Gość Albinoska
---->>> Migottka ech..., nie chodzi mi o to, żeby wyglądać jak mulatka, chcę poprostu mieć na tyle opalone nogi, żebym mogła założyć spódnice...

Gość buhihahahahahahaa
pragnę zauważyć, że te same arystokratki sie nie myły :D:D:D

Gość do Migotki
popieram Ciebie! Opalone były tylko chłopki, arystokratki zawsze chroniły twarz przed słońcem parasolkami, a ręce rękawiczkami. Chłopki natomiast były ogorzałe od słońca, bo pracowały w polu :)

opalanie na słoneczku: - wszyscy widzą tę bladość :( - latające robactwo, - pogoda nie jest gwarantowana jeśli musisz mieć opaleniznę np. na 10 czerwca ;P - trzeba leżeć plackiem i smażyć się conajmniej pół dnia żeby był choć mizerny efekt = strata połowy dnia solarium - niekoniecznie łóżko :D są stojące kabiny, wtedy opalasz się równomiernie i nie wychodzisz z czerwoną pupą jak u pawiana ;) - jesli masz jasną karnację: idź na próbę na 3 minutki, jeśli na drugi dzień skóra nie piecze, nie czujesz dyskomfortu to: - zacznij od 3 minut (zrób dzień przerwy), potem 4 minuty, aż dojdziesz do 7-8 (lekki brązik), idąc na solarium nie rób makijażu= szkoda czasu na zmywanie na miejscu ale weź ze sobą balsam nawilżający i wsmaruj w ciałko (albo wyszczuplający, albo na cellulit = rozgrzane ciało szybciej wchłonie) p.s. w tych czasach wszystko jest szkodliwe: marchewka z ołowiem (betakaroten też brązuje), albo tabletki brązujące = sama chemia

Gość Najgo
Solarium jest szkodliwe ale jak ktos tam sedza nie aiwadomo ile czasu. Mi wystarzyło na poczatku wakacju przez trzy tygodnie raz w tygodniu i ze dwa spontaicznie. Raz kupilam przyspieszacz na nogi i pozatym jak masz solarium pionowe to nie bedziesz miła problemów ze skóra. A jescze jedno jezeli masz bardzo jasna skóre to powinnas wiedziec ze nie mozesz chodzic do solarium. Przeczytaj sobie w necie. Pozdrawiam i zycze miłego opalania.

\"solarium nie jest az tak szkodliwe\" bierzesz na siebie odpowiedzialność za te słowa? rak nie jest aż tak szkodliwy... \"Solarium jest szkodliwe ale jak ktos tam sedza nie aiwadomo ile czasu\" jedna wizyta w solarium to jak cały dzień na słońcu. wg Ciebie cały dzień na słońcu nie jest szkodliwy?

Gość OPENuppppp
Cóż, zawsze można się pocieszać, że jasna karnacja jest szlachetna... ;) Dawniej kobiety specjalnie unikały słońca, rozjaśniały swoją cerę na różne sposoby, nie zawsze bezpieczne. Robiły to żeby zaznaczyć swoje szlachetne urodzenie, żeby pokazać, ze nie pracują fizycznie, a co za tym idzie są blade. (Izolda o białych dłoniach) ;) No ale wracając do dzisiejszej mody (chociaż i ta bywa różna), liczy się aktywne życie, zdrowy wygląd. Naprawdę niekoniecznie opalenizna, znam wieeelu facetów, którzy lubią jasne kobiety. Zniszczysz skórę w solarium, zwlaszcza tak delikatna. poparzysz sie, a za 2 dni ta lekka opalenizna i oparzenie zejda. wg mnie nie ma sensu Używałam aktywatora opalania, ale nie specjalnie pomaga, czasem posmaruję twarz samoopoalaczem (nive sun touch do twarzy, jedyny w miarę dobry). Teraz już nie smażę się na słońcu, nie tylko ze wzg na poparzenia ale... chyba troche przywyklam do swojej karnacji... jak wamp. Dalej patrzę z zadrością na ciemniejsze dziewczyny, fecetow... Zauważ, że oni mają śliczną karnację nawet i zimą. Taką lekko oliwkową. No nic - skóry nie zmienimy... 🌻

Gość kilkoa
Telefon komórkowy, papierosy, alkohol, chipsy, fast foody wszystko to powoduje raka, ale szansa, że akurat Ty na to umrzesz jest niesamowicie mała, wręcz niedostrzegalna. Tak samo jest z solarium- wszytko w granicach normy. Ja chodzę do solarium, jestem ładnie opalona i nie muszę leżeć godzinami na słońcu. A jeśli chodzi o starzenie się skóry widziałam wiele pomarszczonych 40-latek z rozstępami i fałdami tłuszczu, a w życiu na słońcu nie lezały.

Gość MisiuGogo
Wszyscy piszą ze solarium jest szkodliwe ze mozna dostac raka , i slonce jest szkodliwe. Teraz pytanie , czy które kolwiek z was przeczytalo choc jedną ksiażke na temat słonca , lamp w solarium? znacie budowe zasade dzialania i jakie dlugosci fal wysylają lampy , slonce? wizyta na solarium napewno nie równa sie całemu dniu na słoncu , to sa 2 różne rzeczy i nie mozna ich porównywac tu i tu jest całkiem inny zakres fal. Siejecie takie zabobony z informacji kolezanka kolezanki kolezanki ... osob ntych.

Gość siejanatalka
Witam! Mam problem! Jestem obciążona genetycznie(babcia zmarła na raka, mama miala guza piersi , a ja jakies 3 razy korzystałam z solarium(oczywiśćie w staniku)... Chciałabym dowiedzieć się czy promienie uf przenikają przez biustonosz? Czekam na odpowiedż. Dziękuję!!!

Gość beta karoten
autorko, jesli bardzo ciezko lapiesz kolor w czasie opalania to proponuje najpierw jakis miesiac przed rozpaczeciem opalania uzupelnic diete w beta karoten. Po tym szybciej sie opalisz a i opalenizna dluzej sie trzyma

Gość siejanatalka
Poprawka uv!!!

Gość ZAL
solara fcale nie jest szkodliwsza od slonca slonce jest bardziej szkodliwe jezu wiadomo ze sie nie opalisz cala w staniku zal lol fuuu ble

Solarium wcale nie jest aż takie złe. Ja chodze 2 razy w tygodniu:P po 7, 8 dni i jestem czekoladką :d Zawsze poprawia mi humorek, przyjemnie jest (; ale przesadzać się nie powinno:P Będzie lato, wole słońce xd :d Buziaki:*

Gość zonku
Nie mogę tych bzdur słuchać. Jakiego RAKA powoduje?! Raka to wy macie chyba mózgu!!!!!!!! Raka powoduje oparzenie!!! Tak samo jak oparzysz się żelazkiem czy wrzątkiem. Takie samo ryzyko! Tylko solarium powoduje oparzenia powyżej 15 minut jak się chodzi! Droga redakcjo. Jak można przyczepić się do opalania w solarium, nie mając o tym pojęcia. Skóra się starzeje, jeżeli nie używa się kosmetyków chroniących i nawilżających oraz okularów. Są w każdym solarium. Jest źle umyte łóżko - idź do konkurencji - solaria są teraz wszędzie. Jak ktoś chce zaoszczędzić i się opalić za 5zł (10min po 50gr) to o czym mówimy. Takie bzdury. Co więcej, opierając się na jakiś bzdurnych opiniach "naukowców". Jak można powiedzieć, że opalanie na plaży jest zdrowsze! Teraz, gdy z powodu braku ozonu nielimitowane jest promieniowanie UVC w atmosferze, gdy nie ma tyle słońca co w poprzednich latach? Solarium jest nie zdrowie, przyznaję, ale tylko gdy się źle z niego korzysta. Nie można chodzić co dziennie, nie można na dłużej niż 10/12 minut. Nie można więcej niż 50 razy na rok. Należy stosować okólary ochronne i kosmetyki! Pozdrawiam Jan Cieślarczyk P.S. Nic wspólnego z solarium nie mam. Jestem nauczycielem fizyki i wiem naprawdę dużo o spektrum promieniowania światła!!! Pisałem o tym pracę!

Gość zonku
Tak, promienie UV (nie UF) przenikają przez stanik, ciuchy i wszystko co nie jest z ołowiu, metalu lub krzemu. Ale promieniowanie UVA i UBA nie odpowiada za raka i nie ma z nim nic wspólnego. Rakotwórcze jest promieniowanie UVC (

Witam dziewczynki (a moze i chlopcow):P no wiec tak: uwielbiam sie opalac na sloneczku :D natura obdzarzyla mnie ciemna karnacja wiec po 4 dniach na sloneczku wygladam jak czekoladka xD lubie się opalac byc opalona i podoba mi sie opalona skora;) ale na solarium jeszcze w zyciu nie bylam i poki co nie mam zamiaru;) powiem tak nigdy nie mialalam problemow ze jestem blada itp nawet w zimie jestes sniada;).Uwazam ze solarium to strata pieniedzy pozatym od razu widac czy ktos tam był bo od razu ma pomaranczowo-zotly odcien skory;] a jak przed studnowka jeden lazil na solarium co tydzien i pozniej byl rozowy jak prosiak to kompletnie mi sie odechcialo:P a jak laski gadaly ze ile to byly na solarium o wogole to... bylam bardziej opalona po wakacyjnym sloncu( w styczniu );)niz one po tych swoich seansach ...:P