Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naiwniaczek

Babki, pomóżcie!!!! Stwierdzenie ciąży!

Polecane posty

Gość Naiwniaczek

Babki, powiedzcie, w jakim czasie test ciążowy wykaże ciążę... tzn. jeśl np. do zapłodnienia doszłoby we wtorek, to czy robiąc test w środę mam szansę uzyskać jakkiś miarodajny wynik? Kiedy powinnam zrobić test, żeby wiedzieć na pewno, że w drodze nic nie ma, POMÓŻCIE!!!!

Gość Żaden test Ci tego nie wykaże
po jednym dniu od domniemanego zapłodnienia. Po 3 dniach mozesz zrobic sobie test z krwi, ale to kostzuje ok. 30 zl po 6-9 dniach mozesz zrobic test płytkowy np. Quick Vue kosztuje ok. 14 zł albo bobo-test kosztuje okolo 8 zł. a najlepiej sprawdzac czy jest sie w ciazy w dniu oczekiwanej miesiaczki :D powodzenia, moze bedziesz miala upragnionego bobasa 🌻

Gość czytająca ze zrozumieniem
Ale ona NIE chce mieć żadnego bobasa. Czytaj ze zrozumieniem.

Gość Naiwniaczek
No to fajnie. Teraz się ugotowałam. Jeśli żaden test nie wykazuje .... Biorę pigułki, ale jestem starszną chaociarą .... raz wezmę o 9 wieczorem, a raz zapomnę i wezmę rano .... wczoraj kochałam się i tak się rozanieliłam, że zapomniałam wziąć ... wzięłam dziś rano .... Kurcze, jeśli będę w ciąży to mogę się od razu powiesić ...

Jeśli nie chcesz ciąży to powinnaś wziąć POSTINOR nie później niż 72 godziny po stosunku (czyli 3 doby - wyjaśnienie dla blondynki :P). Postinor jest na receptę i wypisać go może każdy lekarz, nie tylko ginekolog. Gwoli ścisłości - zapłodnienie wcale nie następuje w tym samym momencie, co stosunek - plemniki potrzebują kilku godzin, aby dotrzeć do jajowodu, gdzie jest komórka jajowa. Więc testy ciążowe są miarodajne dopiero kilka dni po stosunku.

Tabletki to dobry wynalazek ale trzeba brac je o stalej godzinie,bo inaczej nie sa w stanie zabezpieczyc przed ciaza!Masz regularny cykl?

Nie martw się, mi też często się zdarzało zapomnieć wziąć pigułkę wieczorem i brałam rano. Czy minęło 12 godzin od czasu, kiedy powinnaś wziać pigułkę na czas? Jeśli przed upływem 12 godzin wzięłaś zapomnianą tabletkę to nic się nie stanie.

Gość Naiwniaczek
No włąśnie wiem, że nie w tym samym momencie, dlatego pytam, kiedy musiałabym zrobić test .... Może zapytam inaczej: kiedy i co mam zrobić żeby na 1000% wykluczyć ciążę? Tylko nie mócie, że przez pół roku nie mam się kochać i obserwować brzuch ....

Gość Naiwniaczek
Blondynka, ale tego już nie zmienię. Zamiast się wyśmiewać ze mnie zrób ze mnie brunetkę ...

Gość Naiwniaczek
Pomóżcie, Babki. Wiem, że WY to wszystko wiecie!!! A ja jestem jeszcze młoda i niedoświadczona.... Mam teraz przez miesiąc żyć trzęsąc się ze strachu... ?? Help!!!

Sluchaj,polozna wie kiedy mozna:)Powiem Ci tak:zròb test juz w pierwszym dniu po dacie niewystapienia okresu!Do tej pory mozesz isc tylko po Postinor,kiedy To bylo napisz dokladnie,to cos poradzimy!

Gość Naiwniaczek
Naprawdę nie wiem, co zrobić .... chciałabym wiedzieć to już... nawet jeśli jestem ..... ale ta niepewność zabija mnie ... nie mogę pracować ... HELP!

Jezeli prosisz o pomoc to odpowiadaj konkretnie na pytania i zacznij panowac nad nerwami to nic nie da:)

Gość Naiwniaczek
Kurcze, ja do tej pory myślałam, że jeśli okres nie wystąpi, to już żadnych testów robić nie muszę ... :-(( A poza tym biorę tę piguły i z tym okresem to bywa bardzo różnie .... Matko, ja z samej niepewniości dostanę świra!

Gość Naiwniaczek
OK, masz rację... Kochałam się wczoraj ok. 12 w południe ...

No juz lepiej!:)Trzeba isc do lekarza po Postinor jezeli nie chcesz miec dzidziusia,powiedz ze bierzesz tabletki,powiedz jakie i on Ci da recepte,jedyna rada to ta!Postinor ma taka dawke hormonòw ze uniemozliwia rozwòj zaplodnionego jaja(jezeli oczywiscie zaszlas):)

No juz lepiej!:)Trzeba isc do lekarza po Postinor jezeli nie chcesz miec dzidziusia,powiedz ze bierzesz tabletki,powiedz jakie i on Ci da recepte,jedyna rada to ta!Postinor ma taka dawke hormonòw ze uniemozliwia rozwòj zaplodnionego jaja(jezeli oczywiscie zaszlas):)

Gość besolatino
widze, ze tu chyba same blondynki albo niedoswiadczeni nie wiem... nie mowie ze ja jestem doswiadczona ale jesli chodzi o lek POSTRINOR to to nie sa tabletki na powstrzymanie zapłodnienia..!! tylko do zniszczenia juz zaplodnionej komorki jajowej, oczywiscie w terminie 12 godzin, a nie 72 ! wiec te tabletki umozliwiaja tkz. poronienie wczesno-zarodkowe! no to tyle... co do samej sprawy..mysle, ze nie musisz sie bac, tabletki tabletkami.. odkad je zarzywasz?? bo jesli bardzo dlugi okres to mysle, ze Twoja gospodarka hormonalna jest tak zmieniona, ze moze nie dojsc do zapłodnienia... (chocby brac przyklad kobiet, ktore chca miec dzieci, ale przez stosowanie tabletek antykoncepcyjnych zajsc w ciaze nie mogą) no... poza tym.. aborcja niesttey badz stety jest nielegalna...ech wiem, to nie pocieszenie

Gość Agusiq24
Mam pytanie,kochałam się bez zabezpieczenia ponad 2 tyg temu i zapewne były to dni płodne,robiłam 2 testy i wyszly negatywne,dzis jest piąty dzien kiedy nie mam okresu,czy możliwe zebym była w ciązę a testy nie wykazują tego?pomocy!

Gość keira119
Nie możliwe, żebyś była w ciąży i test tego nie wykryje w piątym dniu spodziewanej miesiączki. Byłam wczoraj w aptece i babka powiedziała, że test mozna zrobić już na 3 dzień po stosunku. A po dwóch tyg. nie trzeba go już nawet robić z moczu porannego, bo ciąża i tak powinna wyjśc.

OMG,to temat sprzed 3 lat,po co kobieto się udzielasz?

Gość czekam na wynik
nie wiem co wy wszyscy sobie myslicie..robiac cos treba byc odpowiedzialnuym i wiedziec do czego to prowadzi...a nie co druga wypowiedz mowi o pigułce wczesnoporonnej...i niech nikt mi nie mowi ze taka nie jest...!!! dziecko to nie kara tylko błogosławieństwo;-D ja obecnie czekam z niecierpliwoscia na wizyty u ginekologa aby dowiedziec sie w koncu czy zostane mamusia...;-D ale i tak moje serce i usta promienieja czuje ze bedzie pozytywnie...i sie udało..pozdrawiam i wiecej optymizmu...dziecko to sama radość;-*

Gość ekspert antykoncepcji PO
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.