Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy ktoś mi poradzi

RÓŻNICA W POZIOMIE NAUCZANIA - TECHNIKUM A LICEUM PROF.

Polecane posty

Gość pomocy ktoś mi poradzi

czy w technikum jest łatwiej? mój syn jest uczniem przeciętnym i nie wie co wybrać. proszę o opinie

Gość ja kończyłam liceum
i nie było łatwo technikum nie wiem

Na pewno w technikum gorzej go przygotuja do matury...nie wiem czy slyszalas, ale w tamtym roku ok.90% uczniow liceow profilowanych nie zdalo matury... Chyba, ze twoj syn chce uzyskac tylko zawod w takim technikum/liceum prof. i isc do pracy a nie dalej na studia. Ja skonczylam LO, bardzo dobrze mnie tam przygotowali do matury, ale zawodu nie mam... Natomiast teraz jestem w wyzszej szkole zawodowej i jeszcze tylko 2 lata i bede pania kosmetolog:P;)

Gość różnica jest.....
po tech ma zawód, po liceum nie poziom nauczania? w liceum profilowanym jest na pewno wyższy

Gość ..tym razem pomarańczowa
jak przeciętny to chyba technikum.....nie wiem gdzie łatwiej

Gość w poziomie nauczania
chyba zadna

Gość twórcza
a ja chodzilam do tech ekonom. i mam mature, zawodu niet :]

Gość aga aaaaaaaaaaaa
niech syn idzie do technikum bezdie miała zwód-i na studia nikt mu isc nie zabroni ,być moze jesli juz bedzie miał jakis zawod sam sobie na nie zarobi :)ja skonczylam liceum teraz jestem na 4 roku studiów i nic.nie mam zawodu ale bede miec magistra (historii i pewnei nie znajde pracy :).lepiej miec jakis zawod i potem ewentualnie mgr.tak mysle.

Gość technikum lepsze
Niech nie idzie do liceum profilowanego, bo poziom tam to tragedia. LP to tak na dobrą sprawę odpowiednik dawnych zawodówek, tyle, że bez zawodu. W technikum zdobędzie zawód a na studia, jeśli będzie chciał, może iść. PS. Uczę w obu typach szkół

Gość ucze w szkole
w liceum profilowanym i w technikum; najczesciej te dwa typy wystepuja w zespolach szkol, wiec wyglada to tak, ze zarowno w jednej i drugiej szkole ucza ci sami nauczyciele, program nauczania jesli chodzi o przedmioty maturalne rozni sie nieznacznie, wiec poziom nauczania jest bardzo podobny. roznica istnieje w poziomie, jaki prezentuja uczniowie. z moich obserwacji i doswiadczenia wynika, ze do liceum profilowanego sa przyjmowani uczniowie z mniejsza liczba punktow po gimnazjum i ogolnie prezentuja nizszy poziom, stad pozniej takie wyniki na maturze, jak i w ciagu roku szkolnego. natomiast uczniowie z technikow - to ci z wieksza liczba punktow na starcie, lepiej im idzie nauka w roku szkolnym i osiagaja lepsze wyniki na mzturze. faktycznie o liceum profilowanym panuje opinia - lepsza zawodowka. z moich doswiadczen wynika, ze uczniom w technikum bardziej sie chce robic cokolwiek i jeden "ciagnie" drugiego, poza tym kolejna sprawa - z technikum wychodzi sie juz z zawodem. polecam technikum.

Gość Liiliia
TAaaak tez polecam technikum

Skończyłam liceum ekonomiczne. Mam po nim dyplom technika ekonomisty. Maturę zdałam na piątki (\'98 rok). Na filologię polską dostałam się bez problemu. Wszystko zależy od chęci.;) Muszę jednak przyznać, że mam braki w wiedzy ogólnej. Chemię czy biologię jakoś udaje się nadrobić we własnym zakresie, choćby na tyle, żeby nie błaźnić się przed ludźmi. Ale już fizyka jest dla mnie zagadką.;) Gdybym miała wybierać szkołę średnią po raz drugi to wybrałabym ogólniak.

Dodam jeszcze, że w liceum, do którego uczęszczałam, był wyższy poziom, niż w technikum należącym do tego samego zespołu szkół. Chyba nie można jednoznacznie okreslić co jest lepsze od czego.

Gość Mama nastoletniej córki
W liceum profilowanym nalezy się uczyć wielu niepotrzebnych przedmiotów. Dziecko po gimnazjum nie ma jeszcze okrelonych planów na przyszłość i często nawet nie wie w jakim kierunku chciało by się kształcić. A idąc do liceum profilowanego, czy do technikum musi liczyć się z tym, że przez 3-4 lata będzie ciągle nastawiany na ten jeden konkretny zawód. Moja córka poszła do ogólniaka.