Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juuupika

Kodeks Postępowania Administracyjn. i inne-muszę wyryć a nic nie rozumiem POMOCY

Polecane posty

Gość juuupika

Chyba się załamie - idę na rozmowę o pracę ale musze umieć między innymi kodeks postępowania administracyjnego. Czytam i czytam, połowy nie rozumiem już nie mówiąc że nie umiem sietego nauczyć. Nie potrafie nic powtórzyć z tego co czytam :( Ktoś mógłby mi pomóc, może znajdzie się osoba która w skrócie, ogólnie powie o co chodzi tak na chłopski rozum 🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Gość help proszę

Gość karitta
Słuchaj to nie jest takie proste.Ja studiowałam administracje miałam zajęcia z postepowania administracyjnego i tak naprawde zrozumiałam wszystko w momencie gdy zaczełam pracowac w administracji.Ale chetnie bym ci pomogła tylko łatwiej by było gdybys zadała jkies konkretne pytanie. A no i napisz jaka szkołe skonczyłas i o jakie stanowisko sie starasz, bo ja kilka rozmów w tej dziedzinie tez przeszłąm to moze cos doradze :) pozdrawiam :)

Gość paastaa
A z czym masz problem? pomogę Ci - jestem po prawie!

Gość tego sei nie da w skrocie
opowiedziec. przez rok mialam wyklady i przez pol roku cwiczenia z tego przedmiotu

Gość karitta
autorka chyba poszla studiować kodeks :)

KPA to najłatwiejszy kodeks, ja nie wiem czego możesz tam nie rozumieć. Powiedz, które konkretnie artykuły stanowią dla Ciebie problem. Jak szybko odpiszesz, to pomogę.

Gość juuupika
kochani przepraszam Was że tak późno, nie było mnie w domu przez weekend mam nadzieję że jeszcze mi pomożecie :) Będzie to stanowisko pracy w wojskowej komendzie w dziale poboru. Muszę umieć: - ogólna znajomość przepisów z zakresu kpa, - ochrony informacji niejawnych, - ochrony danych osobowych, - ustawy o służbie cywilnej - ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP, Nie umiem NIC :o czytam to i czytam i mam mętlik w gowie coś mi tam świta ale ... :( PODSTAWOWE PYTANIE: 1. co zaliczamy do organów administracji publicznej? (sąd, prokuratura...??) 2. jaki jest zakres obowiązywania ale tak na chłopski rozum 3. Czy jest coś z tego kodeksu co MUSZĘ umieć, co jest najważniejsze??

Do jutra się nie nauczysz. Przeczytaj na spokojnie, wyobraź sobie parę scenek z zastosowaniem KPA (\"przychodzi klient i mówi...\" \"a Ty mu na to...\"). Reszty pewnie i tak nauczysz się \"w praniu\".

Gość juuupika
Neferytowy Krabie :) Ja jestem taka, że jak rozumiem, to nauczę sie po jednym przeczytaniu. Tego nie rozumiem bo jest pisane takim prawnym językiem i wogóle ... nie wiem też co znaczy ze postępowanie administracyjne jest dwuinstancyjne (podważalne?) Chciałabym wiedzieć co jest najważniejsze, co TRZEBA umieć, na co zwrócić szczególną uwagę.

Gość juuupika
Aaaa no właśnie ale o co może ten "klient" pytać??

Dwuinstancyjne - czyli, że po wyroku sądu administracyjnego masz prawo do odwołania się do wyższej instancji (czyli NSA). Co jest najważniejsze? Nie mam pojęcia :)

Gość juuupika
dzięki :) i podnosze :D

uch, chyba trochę zmaściłem: chodzi też o to, że od każdej decyzji administracyjnej przysługuje odwołanie do wyższej instancji. Niekoniecznie tylko do sądu. :)

Gość juuupika
up up

Gość uuuuuuuuuuuuuuu
No niestety nie od każdej decyzji można się odwołać :) Właśnie pare tyg temu zdawałam kpa, jak dla mnie sam kodeks wystarczył, jeśli Ty jednak nie rozumiesz tego co czytasz może rzeczywiście najlepszym wyjściem tak jak radzi anix byłoby poszukanie jakiś opracowań (i jak najbardziej polecam podaną stronke) :D

Gość juuupika
Anix wielkie dzięki za stronkę!!!!!! gratuluje zdanych egzaminów :)

Gość zenujace
kolejna, ktora nie ma stosownych kwalifikacji, a odpowiada na oferty pracy. ludzie - jak nie nie spelniacie warunkow to nie wysylajcie swoich CV, "wyrycie" kilku kodeksow i ustaw (z pelnym zrozumieniem) trwa troche wiecej niz kilka dni

Gość juuupika
nie kolejna tylko ta sama ;) MAM stosowne kwalifikacje, zresztą gdybym nie miała to raczej nie byłabym na rozmowe zakwalifikowana. Miałam się "tylko" nauczyć tyh kodeksów i ustaw ale niestety za mało czasu dlatego nie wiem co jutro powiedzieć

Gość ktoska
Współczuje... Pracuje w urzedzie wiec kodeks siłą rzeczy musze znać. Sama przechodziłam przez konkurs i tez miałam pytania z KPA. Nie wchodź w szczegóły. Pytania na konkursach są raczej ogólne

Gość zenujace
pomimo wszystko mam nadzieje ze ci sie uda, a jezeli nie to nie wysylaj CV, jesli nie odpowiadasz w pelni oczekiwaniom trzymam kciuki