Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ŚWIEŻA

KTO PRACUJE W ANGLII W POMOCY SPOŁECZNEJ

Polecane posty

hej hej wszystkim (tu bym lapke zrobila, ale nie pamietam jak... :( ) Swieza, jak juz sie zdecydujesz to daj znac (reaktywuj topik na przyklad znowu) moze sie znowu przydamy. oprocz swojej starej pracy mam jeszcze szkole, wiec jakby to chcial cos zwiazanego (ale nie jako nauczyciel) to prosze bardzo, tez moge. pracuje jako learning support assistant - 1:1 z chlopcem majacym orzeczenie o tzw. specjalnych potrzebach edukacyjnych. to w teorii, bo w praktyce pracuje tez z dziecmi, ktore nie mowia jeszcze po angielsku, za to (tu niespodzianka) - mowia po polsku. w swojej klasie mam trzech chlopcow, a czasem jestem \"pozyczana\" do pracy z dziecmi z innych klas. fajna praca, tylko pieniadze takie sobie (bo ja mam czesc etatu, to jest druga praca, wiec podatek jakis drakonski i w koncu za duzo nie zostaje, niestety).

Gość szajnerka
Natala widzę ze jestes bardzo zorientowana w temacie który mnie interesuje. Chce wyjechać do Anglii konkretnie do Walii bo tam jest mój mąz, pracuje tam. Chcialabym pracować tam w swoim zawodzie jestem oligofrenopedagogiem po studiach i pracuje z dziećmi upośledzonymi umyslowo w stopniu umiarkowanym i głębokim. Moja znajomosć angielskiego to średniozaawansowany. Jaką ma szanse na znalezienie tam pracy??znasz może jakieś miejsca pracy na terenie Walii?? Będę wdzięczna z akażdą odpowiedż

hej, hej odpisalam Ci juz wczesneij na temat referencji, dopisuje teraz wiecej - o walii nie wiem nic, ja pracuje w londynie od poczatku. szukaj pracy przez internet najlepiej - duzo ogloszen ma job centre oczywiscie - www.jobcentreplus.gov.uk, sporo jest na stronei www.jobsgopublic.com, mysle, ze walie tez maja... ja sie rejestrowalam (na etapie szukania pracy) na stronach council\'ow (londynskich, ale inne pewnie tez maja takie mozliwosci) - trzeba wejsc na strone coucil\'u, potem poszukac linka do ich ogloszen o pracy i czasem jest opcja \"zamow biuletyn\" - tam sie wpisuje co Cie interesuje i jak cos pod to wpada, to CI przysylaja meila. moja druga prace tak znalazlam. sredniozaawansowany angielski jest ok, ja taki mialam na poczatku i nie bylo problemu. zwlaszcza, ze w pracy z dziecmi, nie tylko uposledzonymi, jezyka uzywa sie raczej prostego...

Gość szajnerka
Natala dzieki jakby coś to będę uderzać do Ciebie z pytaniami, oki?? a w jakim charakterze Ty pracujesz tam??

nie ma problemu. ja pracuje w poszkolnym klubie dla dzieci niepelnosprawnych (glownie mamy dzieci uposledzone umyslowo, ale tez wozkowiczow i dzieci gluche) rpwadzonym przez council (i dlatego osrodka - to jest glowne centrum dla dzieci niepelnosprawnych w richmond) robie tez inne rzecz- eskortuje, pracuje indywidualnie z dziecmi itp. - ale to juz dodatkowo. a oprocz tego na czesc etatu (2/3 bodajze) pracuje w podstawowce - z 5-letnim chlopcem o tzw. soecjlnych potrzebach edukacyjnych. no i ze mam w klasie 3 polskich chlopcow to pracuje tez duzo z nimi. a przy okazji jestem \"zamawiana\" przez innych nauczycieli jako tlumacz jak potrzeba...

Gość szajnerka
ale pewnie Twoja znajomosć angielskiego jest bardzo dobra?? A ile mozna zarobić w takiej pracy na godzinę?? jeśli to nie tajemnica

Gość szajnerka
Natalka podaj mi prosze jak sie zarejestrowac na stronie tych councilow, o których piszesz?? bo ja ciemna tu jestem. Sorki ze tak marudze;-)

Gość szajnerka
Jeszcze jedna prosna czym sie rózni learning support assistant od teaching support assistant??

ok, po kolei zarobki sa bardzo rozne, zalezy czy pracujesz w prywatnej firmie, czy dla councilu, te tez placa roznie, za ta sama praca, na tym samym stanowisku mozesz zarobic zupelnie inna kwote w zaleznosci od miesca (nawet w londynie zarobki sie roznie w zaleznosci od coucilu, niestety). ja zarabiam prawie 10 na godzine w richmond (przed podatkiem), z tym, ze w tym jest dodatek urlopowy (i uwaza, ze to jest bardzo dobra stawka). W szkole takei gorsze, ze az wstyd sie porzyznawac, ale poniewaz wakacje mam bezplatne, wiec oni dziela moje zarobki na12 i co miesiac placa tyle samo. i podatek place duzy, bo to jest druga praca i extra skladke emerytalna. no i mam niecaly etat... troche ponad 500 funtow miesiecznie minus podatek, skladka ubezpieczeniowa i emerytalna. co do councili - szukasz opcji - job na stronie coucilu i tam powinna byc mozliwosc rejestracji (jesli coucil ma taka opcje). learning support assistant to ja - pracujesz z jednym/kilkoma dziecmi, ktore maja specjalne potrzeby edukacyjne (SEN). pomagasz im podczas lekcji, w pracy grupowej, pracujesz indywidualnie, wszystko zalezy od dziecka i jego potrzeb. teaching support assistant to taka pomoc dla nauczyciela w klasie - robi wszystko co nauczyciel chce, pomaga w czasie lekcji, robi gazetki, uczy dzieci czytac itp. mam nadzieje, ze pomoglam, jak cos to pisz...

Gość szajnerka
Natalka pomogłaś bardzo dziękuje Ci:-) a powiedz mi czy do pracy jako learning suuport assistant wystarczy taki średniozaawansowany poziom angielskiego czy to musi byc znajomosć perfect?? Czy w szkołach angielskich są też dzieci głęboko uposledzone czy tam sa jakieś osrodki dla nich??? czy moze tak jak u nas maja zajecia prowadzone w domu?? wiesz coś o tym?? dzieki wielkie

Gość szajnerka
Natalko jeszcze jedno pytanie :pod jakim hasłem najlepiej szukac pracy jesli własnie chce pracowac z osobami upośledzonymi??czy to włśnie jest ten learnin support assistant?? czy moze sa jeszcze jakieś inne określenia? pozdrawiam

ok, po kolei znowu - w anglii oczywiscie jak u nas sa szkoly specjalne - na ogol dwa rodzaje - dla bardzo uposledzonych i takie dla lekko/srednio. ale sa tez szkoly specjalizujace sienp. w autyzmie czy dzieciach z porazeniem mozgowym. no i wiekowo rtez zalezy od szkoly - tam gdzie ja pracowalam to jest 8-19, ale obok w podstawowce jest taki oddzial dla dzieci bodajze 4-7 letnich, wiec one po prostu z jednej szkoly przechodza do drugiej. wiec zalezy. jesli dziecko nie jest bardzo uposledzone to moze isc do normalnej szkoly i wtedy na ogol dostaje takiego kogos jak ja do pomocy. sredniozaawansoway pwinien byc calkowicie w porzadku. wpisz w pyszukiwarke support worker najlepiej, wtedy powinno wyjsc wiekszosc tego typu. i learning support assistant tez, bo to bardziej edukacyjne oferty beda, a te pierwsze to roznego typu. mam nadzieje, ze pomoglam, jak cos jeszcze to pisz

Gość szajnerka
Natala bardzo mi pomagasz i wyjaśniasz wsio:-) dzięki wielkie. Powiedz mi jeszcze jak sie nazywaja w Anglii te szkoły specjalne zarówno te dla ciezko upośledzonych jak i te dla lekko. Dzięki :-)

special school - a potem to juz jest dodane w opisie dla kogo. najlepiej na stronei council\'u wejsc na link school, albo wpisac w wyszukiwarke \"special school\' i powinno znalezc co trzeba.

Gość ja ja ja
a nie special needs school??

nie, szkola specjalna to special school, ale generalnie szkola w nazwie nie ma, ze jest specjalna, ma nazwe po prostu (np. ta gdzie ja pracowalam nazywa sie \'strathmore school\' i tyle, dopiero w opisie jest, ze to jest szkola specjalna).

Gość szajnerka
dzieki wielkie:-)

Gość nika180482
mam 25 lat i jestem pracownikiem socjalnym z rocznym stażem, coraz bardziej sie zastanawiam się nad wyjazdem do Anglii lub Irlandi i tam podjęcia pracy , jednakże nie wiem od czego mam zacząć jakie formalności załatwiac czy szukac pracy pracy jeszcze tutaj i jechac na pewniaka czy jechac w ciemno , jak załatwić tam mieszkanie, prosze o odpowiedź

Gość kabo-gosia
Witajcie! Witaj Nika!Widzę, że mamy podobny problem: ja tez mam 25 lat, ukonczoną psychologie, ale nie mam doswiadczenia w pracy, jedynie praktyki studenckie.Mój angielski jest na typowym poziomie komunikatywnym.Obawiam się, że jest on troche za słaby aby starac sie o prace z councilu, na poczatek wypadałoby zatrudnic sie przez polsjka agencje pracy jako care asistant.Mało intratna wizja zmianiania pieluch, ale ponioc mozna sie przyzwyczaic.Ale najwazniejsze w tym całym przedsiewzieciu byłoby zdobycie tak waznego doswiadcenia w pracy w anglii, oraz podszlifowanie języka-terminologii scisle zwiazanej z miejscem mojej wymarzonej, pózniejszej pracy. Bo tak właściwie, co mi da(oprócz pieniedzy) praca np.na kuchni, i to jeszcze pewnie z Polakami.Ani jezyka ani kierunkowego doswiadczenia. Nika, a moze razem poszukałabysmy czegos?We dwie to zawsze razniej i łatwiej :)

Gość aleksandraijuz
Witam! Ja od prawie roku pracuję w domu opieki w Anglii, lubię to co robię. Moim celem jest jednak praca jako support (social) worker, niestety tu jest problem. W Polsce nie miałam tyle szczęścia i niestety nie ukończyłam żadnych studiów (długa historia), więc jestem tylko po maturze, czy myślicie, że to uniemożliwi mi pracę jako social worker? Myślałam nad studiami w Anglii, ale chyba nie poradziłabym sobie finansowo niestety (mam małego synka). Czy z NVQ można się zarejestrować w General Social Care Council? Dziękuję za wszystkie rady. :)

Gość magdaaaaa
Witajcie, mam pytanie. Wyjeżdżam do Anglii do pracy jako opiekun osób starszych, wszystko jest już przygotowane etc. Dostałam od pracodawcy prośbę o referencje oczywiscie w jezyku angielskim. Zgłosiłam się do swojej szkoły do dyrektora, aby takie referencje mi napisał, ale on powiedział żebym ja je napisała, a on da pieczątkę i podpis. I w związku z tym mam takie małe pytanie, czy adres mojej szkoł który musze wpisać w referencjach musze przetłumaczyć na język angielski, czy mogę pozostawić go w języku polskim.

No ciężko jest chyba przetłumaczyć adres, możesz ulicę zastąpić street i wpisać wszystko w angielskiej kolejności czyli np. numer domu, potem nazwa ( 12b Komorowicka street). Czy jednak to jest wymagane??? Wątpię. Ważne,żeby był numer telefonu :) Pozdrawiam.

Gość Maggie Grzanka
Hej, dziewczyny... przejrzałam to forum i uznałam, że jest to pewnego rodzaju kopalnia wiedzy ( dla mnie oczywiście) odnośnie tego jak szukać pracy w angielskiej opiece społecznej . Bardzo mnie zainteresowało to o czym tu pisałyście przez ostatnie 2 lata. Sama zastanawiam się nad wyjazdem do Anglii na dłużej...ale chcialabym pracować w swoim zawodzie.Jestem po pedagogice specjalnej, pracuję w szkole podstawowej(teraz intergracyjnej) od 6 lat - więc doświadczenie, kwalifikacje i pewne umiejętności mam... poza tym lubię tę pracę.. Bylam ciekawa, czy w anglii można pracować w swoim zawodzie...okazuje się , że tak ... tylko ten język ...no dla mnie narazie jest on barierą... ale optymistyczne jest to, że wogóle jest taka opcja i można również tam być nauczycielem wspierającym...dziś nawet znalazłam ogłoszenia w internecie ...Ciekawa jestem jak duże jest tam zapotrzebowanie na tego rodzaju nauczycieli, czy rzeczywiście uznają te polskie kwalifikacje ...dla mnie to i tak kwestia przyszłosci(jakies dwa lata myśle) bo musze najpierw nauczyć się jezyka, ale mamy z meżem taki plan, że on będzie pracowal a ja będę się uczyć tego języka w tym ichnim collegu, tutaj nauczyciel to naprawde ledwo wiąże koniec z końcem , a ja naprawdę mam już dośc zamartwiania się o to z czego tu żyć... więc powoli myślę się stąd ulotnić, byłam w anglii u znajomych trochę i mam jakiś myślę realistyczny obraz tego kraju ... wiadomo to nie jest raj , ale ludziom jednak żyje się łatwiej. Chcąc jeszcze lepiej przygotować się do tego wyjazdu proszę o jakieś informacje a może i rady. Czytałam, że nie bardzo chcą polskich nauczycieli w swoich szkołach, jakie są wasze doświadczenia dziewczyny. Pozddrawiam

Gość Mmamuśka
Mam sprawe,mieszkam z chłopakiem,mamy synka i on nas utrzymuje,bo ja zajmuje się dzieckiem. Ale na nic nam nie starcza kasy. Mamy working tax i mielismy doplate do chaty,ale to jakies 250 f razem na miesiac,strasznie malo,a rachunki mamy na 1000f miesiecznie. Słyszałam,ze mozna powiedzieć że się rozstajemy i ja bym dostawała kase jako samotna mama,ale też sie obawiam,bo słyszałamze mogą sprawdzić czy faktycznie nie mieszkamy razem.Czy wie moze ktos jak oni to sprawdzaja,czy przychodza do mieszkania,w jakich godzinach?itp.

No ja nie wiem, przecież to jest kłamstwo, czy czułabyś się moralnie dobrze z tym? Może lepiej już sprzątać na czarno po domach jak nie macie na nic kasy??? Sama nie wiem. Nie wiem czy przychodzą sprawdzać do domu, ale pewnie będą się ciebie pytali o sprawy alimentacyjne i może o jakieś papiery z tym związane. No bo jak się rozstaliście to chyba partner powinien płacić na dziecko.

Gość betisz
pracowalam rok jako care assistant w domu dla ludzi z uposledzeniami umyslowymi, choroby jak espol downa, syndrom pradera williego, zaburzenie dwubiegunowe afektywne itd, jak skonczylas spec pedagogike to wiesz o czym mowie. Placa w tego rodzaju zawodzie tutaj na wyspie to miedzy najnizsza 5.52 a max 7 funtow. ja pracowalam za 6.20. z reguly pracuje sie na zmiany po 7-8 lub 12 godzin, tygodniowo miedzy 35 a 40. ja akurat pracowlama w domu gdzie etaty byly po 35 godzin tygodniowo, 5 dni w tyg po 7 godz, oczywiscie weekendy, wszytskie swieta w pracy itd powiem ci tak, jak sie jest w Polsce i sie przeliczy te funty za zlotowki to sie wydaje tak strasznie duzo, ze to atrakcyjne wynagrodzenie, ale pamietaj prosze cie, pamietaj o tym ze tu w Anglii sa wyzsze co by nie bylo ceny, nie mowie o perfumach czy butach nike ale przede wszytskim o kosztach zakwaterowania, wynajem pokoju pod Londynem to 100 funtow tygodniowo a domy rzadko zapewniaja zakwaterowanie, nie licz ze za free, jesli juz to tez sobie sowicie potraca z tygodnipowki. Nie licz na to ze zapewnia ci zakwaterowanie i jedzenie a cala tygodniowka zostaje dla ciebie, wierz mi ze tu nie ma takiej polityki w domach opieki. Tak wiec, jesli teraz mozesz zarobic np 2000 zlotych w Polsce, to nie wyjezdzaj, bo to ci finansowo nic, nic, nic nie da, nie zaoszczedzisz wiele ze 190 funtowej tygodniowki, a siedziec w Anglii zeby ci zostalo-odejmujac sobie od ust- 40 funtow? po co?

Gość betisz
dodam jeszcze ze w tego typu zawodach prace dostaniecie bardzo latwo, tylko trzeba bardzo dobrze mowic po angielsu oraz dobrze jest miec jakies referencje, moga byc z polski, przyjma was z pocalowaniem reki. Zebyscie nie odniosly wrazenia po moim poscie ze ta praca to taki kanal, nie nie, to bardzo satysfakcjonujaca choc wyczerpujaca praca, bardzo cie wszyscy szanuja, dzieci twoich podopiecznych sa zawsze usmiechnieci i wdzieczni. W domach panuje mila atmosfera i mozna chodzic na koszt domu na rozne szkolenia. Ale niestety, nie jest to dobrze platne zajecie, jesli sie zdecydujesz, to zobaczysz na wlasne oczy dlaczego biale angielki stanowia mniejszosc w personelu takich domow a znakomita wiekszosc to skosnookie i czarne imigrantki. no i ostatnio takze polki:)

Gość durak
czyli ta ladniejsza czesc spoleczenstwa

Gość ktos tu zagląda
???