Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poziomka niemiecka

czy opłaca się studiowac filologie obca??

Polecane posty

Gość poziomka niemiecka

czy lepiej postarac się o certfikat 3- stopnia?? bo mam dylemat. jestem na studiach po których bede mgr inz ale zalezy mi by bardzo dobrze umiec język niemiecki. mam juz certyfikat 2-go stopnia (ZMP). Czy w zwiazku z tym isc do nauczycielskiego kolegium jezyków obcych i zrobic licencjat czy lepiej tak jak sugerowalam iść na kurs do 3 - go certyfikatu (ZOP)?? a po co mi to?? Otóz chce umieć super jezyk. zarówno dla siebie jak i w innych celach (szukanie pracy). tylko mnartwi mnie, że na studiach czlowiek uczy sie bzdur typu historia krajów niemieckojezycznych......do niczego to potem nieprzydatne bo ja nie mysle byc nauczycielem, ale jak się zdaje ZOP to tez trzeba mieć nieco pojecie o tej historii bo egzamin to tez obejmuje. POMOCYYYY

Gość poziomka niemiecka
czekam na porady

Gość ____ona 22
ja także zdaję w lipcu ZMP. i chcę iść do KJZ. 1.kurswy-sporo kosztują; 2.licencjat to licencjat-prawem polskim potwierdzony, masz wykształcenie "prawie" wyższe /niepełne/, a przy ZOP... 3.w kolegium jest coś na a'la filologia-większy zasób wiedzy, lektury, pisarze, urozmaicenia itp. alles, a przy ZOP-schematycznie! ja idę po ZMP do KJZ:)

Gość poziomka niemiecka
kurcze to teraz sie zaczynam wahać, tym bardziej ze w moim miescie zaoczne kolegium wcale nie jest takie drogie!!

Gość poziomka niemiecka
no i z tego co wiem po nkjo mozna zrobic studia uzupełniające magisterskie na uniwersytecie i jest sie magistrem germanistyki:-)

Gość ____ona 22
ja chcę iść do dziennego:), zatem tylko koszty utrzymania, poza tym, tam są programy SOKRATES np, i po tych 3 latach, możesz ubiegać się o dokończenie studiów za granicą np.-kierunek dowolony, bo 3 lata "fiologii" dadzą Ci wiedzę aby zdać DSH który jest potrzeby by studiować w Niemczech:) powodzenia.

Gość poziomka niemiecka
masz 22 lata?? czy to taki przypadkowy nick co robiłas do tej pory po maturze?? ja jestem juz na studiach dziennych i jak sądzisz w moim przypadku lepsze jest kolegium czy to nkjo??

Gość poziomka niemiecka
źle napisałam - lepsze kolegium czy kursy

Gość poziomka niemiecka
kto mi jeszcze doradzi??

Gość Optymistka
Tylko nie niemiecki czy angielski!!! Tego jest na peczki i pracy nie znajdziesz! Lepiej jakis oryginalny kierunek, ktorego nie konczylo 75 % absolwentow, ja np. filologia ukrainska.

Gość morenaM
Na dzisiejsze czasy tylko kolegium jako uzupelnienie innego fakultetu. Ja jestem po studiach 3+2 tzn. kolegium i uzupelniajace magisterskie, do niczego oprocz szkoly sie nie nadaje ... Kursy wystarcza ci, takie jest moje zdanie. W NKJO jest zbyt duzo zajec z metodyki!

Gość poziomka niemiecka
im wiecej mysle tym mniej wiem. Co do pracy to ja bedę bazowac na innym kierunku - pisałam wyzej - wiec mnie nie obchodzi czy po germanistyce jest bezrobocie czy nie - chce się po prostu nauczyc niemieckiego perfekcyjnie ale teraz tak sobie pomyślałam, że przeciez ja nauczycielem języka nie bede wiec po co mi zaraz studia?? a po kursach jak bede miec 3 certyfikat i inne studia to przeiez bedzie ok bo to bardzo ciezko pogodzic jednoczesnie dwa tak trudne kierunki - filologia i technologia chemiczna

Gość poziomka niemiecka
czekam na opinie

Gość karolcia24
kkończę właśnie anglistykę i powiem ci tak: język poznasz na filologii faktycznie znakomicie, ale będziesz b.dużo czytać w oryginale, głównie starych książek. Czy to cię interesuje? Będziesz też miec przedmioty typu gramatyka opisowa i historyczna języka, gramatykę normalną poznasz głównie od strony wyjątków, aż wszystko może ci się pomerdać. Najlepiej zobacz jakie sa tam przedmioty. I zastanów się, czy o to ci chodzi.