Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agaaai

CHEMIA w żywności!!

Polecane posty

Gość agaaai

w ktorych produktach jest jej najwiecej, a w ktorych najmniej? podawajcie marki, rodzaje, chemikalia ktorych nalezy sie wystrzegac na spisie składu. bo zdrowie, zdrowie, ZDROWIE jest najwazniejsze! ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agaaai
nie wiem czy kogokolwiek interesuje ZDROWA zywnosc a nie tylko ODCHUDZAJACA... ale najwyrazniej nie.. dla zainteresowanych moge powiedziec ze slyszalam (i bylam nawet na spotkaniu na ten temat) i koniecznie trzeba myc wszystkie owoce i warzywa... nie wiem czy ktokolwiek zdawal sobie sprawe ale procz wszystkich grzybow, robakow i mocznika czychajacych na skorce na nas jest tam tez pelno chemi!! osobiscie wogole odradzam zajadania sie TRUSKAWKAMI (tak tak.. tymi uwielbianymi przez Was) bo niestety zaraza jest tez likwidowana od srodka- czytaj... pelno chemi rowniez W naszych ukochanych owockach... wiadomo.. nie mozna dac sie calkowicie zwariowac ale jesli chodzi o truskawki to tyle sie dowiedzialam ze mam obrzydzenie do nich na conajmniej najblizszy rok ;) moze Wy tez macie jakas wiedze??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matthew14
Skoro taki temat to ja chciałbym poznać Wasze opinie na temat rzekomej szkodliwej chemii zawartej w margarynie. Tyle się nasłuchałem o wadach margaryny ale ostatnio słyszałem, że to nieprawda, że skład chemiczny margaryny jest przygotowywany naprawdę z dużą dbałością i nie jest ona przez to tak szkodliwa jak się powszechnie uważa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdybym miała myśleć o chemii
za każdym razem jak coś jem ... chyba bym umarła z głodu ... darujcie sobie ten topik ... przecież we wszystkim jest teraz chemia ... no chyba że sami hodujecie warzywa i owoce ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matthew14
O kurczę, metale ciężkie, rak jelita grubego. Bluette83, czy to we wszystkich margarynach się dzieje? Może są jakieś, których produkcja wygląda inaczej? Możesz napisać coś więcej o tej metodzie przeestryfikowania? Czy jest również szkodliwa czy wręcz chroni nas przed jakimiś złymi efektami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chemia
Promocyjny olej w Tesco.Ze zmodyfikowanej soi.Stare,znane opryski to przy tym pikuś:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zamiatacz
Ale przecież dzisiejsze masełko też nie jest naturalne i tak zdrowe jak kiedyś. Moim zdaniem margaryna jest tak atakowana bo o jej produkcji mówi się otwarcie, a to chyba akurat zaleta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wawabolek
Ja nie wnikam w te dyskusje o produkcji masła i margaryny, o szkodliwych substancjach. Mam wrażenie, że czego bym dziś nie tknął i tak zalatuje chemią. Tak więc zdając się na smak i praktyczność wsuwam margarynę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kranik
Stanowczo margaryna. Jestem jej zwolennikiem juz od bardzo dawna. Dzisiejsze margaryny stają się ciągle coraz lepsze. Chciałbym jeszcze dodać, że jadam tylko te najwyższej jakości, a konkretnie Florę. Zgadzam się z opinią, że tańsze margaryny to masakra!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ponton
Dla mnie margaryna i koniec. Ciągle słyszę o jej chemicznej szkodliwości ale przecież nie jem pierwszej lepszej. Zgadzam się, że te tańsze to masakra po prostu i dla tego ich nie tykam. Jem sobie spokojnie Florę i jest git. Wyprodukowana jest naprawdę porządnie i nie mam do niej zastrzeżeń.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rutek
Ja tu widzę jakieś przestażałe schematy dotyczące tego jak jest margaryna zrobiona. Zgadzam się, że jakaś tam tańsza to syf i malaria. Natomiast nie moge się zgodzić, że te lepsze, z wyższych pułek są tak samo robione. Dzisiaj przywuiązuje się dużą wagę do tego procesu produkcji margaryny. Taka Flora pro activnie zawiera już prawie w ogóle transów (najgorszy składnik nie tylko margaryn). Nie każdy jednak producent na to zwraca taką uwagę, jednak jeśli tylko chcemy i trochę poszukamy to naprawdę można znaleźć coś dobrej jakości. To dotyczy jedzenia w ogóle. Patrzmy co jemy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocmouszek
No właśnie, patrzmy. Tylko komu się dzisiaj chce? Tak czy siak, masz rację co do tej margaryny. Podczas jej produkcji naprawdę dbają o zawartość i o technologię w jakiej powstaje. Ja miałam możliwość przekonać się jak działała na mojego wujka. Wiem, że było cienko z nim, a chyba po miesiącu już problem został opanowany. Teraz nadal go ciocia karmi Florą, taka progilaktyka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziku
No ale to chyba nie jest tak duży wysiłek, poczytać etykietkę. Tym bardziej, że konsekwencje nieinteresowania się tym moga być naprawdę duże :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak tylko do utwardzenia
tłuszczu ciekłego potrzebny jest katalizator,niezaleznie od tego z jakiej półki jest margaryna a katalizatorem jest nikiel proszkowy-nikt go nie wydłubuje z tłuszczu utwardzonego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość artek
No tak, a to, że na codzień wdychamy masę dwutlenku węgla, że pijemy kranówę, że prawie każda żywność ma w sobie masę syfu... No jak dla mnie to jest w ogóle jakieś nieistotne wręcz, w stosunku do całej masy rzeczy to jest na maksa zdrowa margaryna i już.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnalala
Ja tam staram się wybierać to co najmniej szkodliwe. Właśnie dla etgo będę się upierała przy margarynie. To nasze masełko już nie jest takie jak kiedyś. Do tego smak i praktyczność. Ogólnie to uważam, że podczas kiedy margaryna staje się coraz lepsza, to masło wręcz przeciwnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ylonka
No i racja. Producenci margaryn (mówię o tych poważnych, a nie jakiejś Delmie) wydają kupę kasy na badania umożliwiające udoskonalenie procesu produkcyjnego. No i margaryną można powalczyć o swoje serce :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja powiem tyle .. w warzywach i owocach .. najblizej twojego miejsca zamieszkania uprawianych ... jest najmnie tego badziewia ktore szkodzi zdrowiu .. a jesli o eliminacje ich z jedzenia to polecam gotowanie na parze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czubeczek
Ja nie mam zamiaru rezygnować z warzyw, a tym bardziej z owocków :) Margarynę lubię i już. Kupuję taką z najwyższej pułki i dla tego nie boję się jej zwartości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość reklama mąci
Ech,naiwnie wierzycie reklamom.Masło po prostu nie ma takiego wzięcia i dlatego producenci może mniej się starają.A co powiecie o maśle z tzw.wyższej półki?Margaryna to tylko kolejna kasa na wcisnięcie kitu,choć sama jem margarynę ,bo praktyczna.A ze zdrowiem nie ma nic wspólnego.Kiedyś mówiono,że cukier krzepi!A co w tym maśle złego?Że cholesterol?A witaminki,które tylko w tłuszczu się rozpuszczają?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hawerek
Margaryny tez są wzbogacane w witaminy i inne substancje (Flora w kwas foliowy na przykład). Jeśli chodzi o masło to jest ono robione z mleka, które na dobrą sprawę już nie jest mlekiem. Po tych wszystkich procesach jakie przechodzi to już ma niewiele wspólnego z mlekiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DankaL.
Chemia to jeszcze nic, a żywność modyfikowana genetycznie?? Dajcie spokój. Dzisiaj naprawdę jak nie masz oczu w okół głowy to się można nieźle przejechać. Tutaj było coś o margarynie. Przyznaję, że Flora to najlepsze co do tej pory znalazłam na naszym rynku. Mój mąż je tą od cholesterolu bo niestety ma kłopoty, na szczęście jego wyniki są coraz lepsze. Czasem go jeszcze przegonię pojakimś lesie... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dżin z butelki
No właśnie. Najbardziej mnie wnerwia jak chcę zjeść prawdziwego pomidora, a to co można u nas kupić to jakaś imitacja. Ani smaku ani wartości. Co do margaryny to też ją zajadam, ze względu na dbałość o serce po prostu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość latającamuszka
Chemia w mojej margarynce jest tam żeby pomagać, a nie szkodzić. Dzięki niej mam więcej witamin nie mówiąc już o tych omegach co dbają o odpowiedni poziom cholesterolu. Bardzo mi odpowiada Florka i już.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fafarafa
Też uważam, że to jedna z lepiej wyprodukowanych margaryn, o ile nie najlepiej. Zdabano o skład i technologię produkcji, tak więc teraz można ją spokojnie jeść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smarkata
Producent prężnie działa w kwestii uświadamianai ludzi co do zagrożenia. Prowadzą masę badań na temat chorób serca. Stąd ten Instytut Flory. Fajna akcja, sporo można wyczytac więc polecam. Co się zas tyczy chemii to mnie najbardziej martwi odchodzenie od naturalnych metod chodowli roślin. Gdzie te prawdziwe, słodkie i soczyste pomidory??!! Uwielbiam warzywa, a one niestety coraz częściej już nie są takie dobre jak powinny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kocham masełko
moja prababcia przeżyła w zdrowiu 90 lat :)) i nigdy nie ruszyła takiego swiństwa jak margaryna :( masło górą ! A cholesterol? skończcie wpieprzać tzw,,śmieci,, paczkowane marketowe żarcie , chipsy , oblesnie tłuste sosy i kiełbachy a cholesterol bedziecie miały w normie. Niedawno robiłam badania na poziom cholesterolu< pierwszy raz w zyciu> i mój lekarz wybałuszył oczy bo nie wiedział co ma wpisać taki skubaniec był wzorowy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmmmmmammamia
Z cholesterolem to sprawa indywidualna. Masz szczęście, że żyjąc zwycajnie nie masz problemów z nim. Są jednak tacy, którzy muszą powalczyć, mimo szczerych chęci mają za wysoki cholesterol. Wtedy trzeba zmienić masło na margarynę, najlepiej taką co zbija LDL. Osobiście polecam Florę pro activ, najzdrowsza z tych wszystkich. Oczywiście ktoś taki powinien też trochę sie poruszać i odpowiednio skomponować swoją dietę, nie każdy ma takie szczęście jak Ty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bociek
Ja tez wolę ta margarynę, dzisiaj chemia pracuje dla nas i nie mam miejsca na przypadki, wszystko robi się z największą dbałością o szczegóły i poprzedza badaniami. Reszta to kwestia gustu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×