Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwsze dzieciątko

Czym należy odkażać piersi przed karmieniem?

Polecane posty

Gość pierwsze dzieciątko

Witam, Niedługo urodzę moje pierwsze dzieciątko i ostatnio dowiedziałam się, ze przed karmieniem powinno się jakoś odkazić piersi, mydło i zwykła woda odpadają, a więc czy są jakieś specjalne środki nie szkodzace maleństwu??

Niczym się nie odkarza piersi. Nie wiem kto ci takich głupot nagadał. Szkoda gadać jak ktoś coś wymyśli. Ja karmię już 9 mc i z tego co mnie uczono w szkole rodzenia to trzeba pamiętać o tym żeby piersi mieć czyste, umyte a nie odkażane! najlepiej jest poprostu wietrzyć sobie piersi i dbać o czystość. Pamiętaj też o zmianie wkładek laktacyjnych. Piersi mają być poprostu czyste. Nie trzeba ich myć przed każdym karmieniem a tym bardziej odkażać!

Najlepiej wygotować we wrzątku conajmniej 5 minut. Przepraszam Cię za tę ironię, ale ręce opadają, kiedy się słyszy te \"nowinki\" ze świata medycyny. Piersi się nie odkaża przed karmieniem. Zakładam, że nie biegasz toples po kartoflisku z motyką, a nawet jeśli tak, to obmycie ich owdą zupełnie wystraczy :) Bądź spokojna i nie przesadzaj ze sterylnością do dziecka, bo później pierwsza bakteria, z którą się ono spotka wywoła jakąś chorobę.

Gość pierwsze dzieciątko
ok może i źle się wyraziłam z tym odkażaniem...chociaż kiedyś podobno myło sie je jodyną...na pewno obecnie są nieco lepsze sposoby, bo w końcu pierś musi być czysta, ale mycie jej przed każym karnmieniem mydłem nie jest dobrym rozwiązaniem, bo dziecko wtedy zlizuje resztki mydła!!!

Gość tamikaka
Kochana, co za bzdury! Przecież dziecko musi poznać twoją florę bakteryjną na skórze, a poza tym chyba nie wpadłaś gołą klatką do kałuży? Zaleca się również owijanie dzieciątka w koszulkę taty żeby "poznało"jego florę. A czym ty chciałaś odkażać, spirytusem?!!!?

Gość sposób uzywania mydła
zwilzyć mydło wodą, namydlic myte miejsce i SPŁUKAĆ

Gość pierwsze dzieciątko
już nie bądźcie takie ironiczne...proponuję umyj się dokładnie spłucz, a potem poliż swoją skórę...zapewniam Cię, że jakieś resztki mydła zawsze zostana..mimo spłukiwania!!!

Jak bym miała przed karmieniem zawsze myć piersi to dzięki ale przejdę na butelkę :-) Sfixować można. Przecież chyba kapie się każdy i jak się kąpie to myje również biust i to wystarczy . No chyba że myje się jaz na tydzień ;-) Bez przesady przecież nikt w błocie się nie turla :-)

Pierwsze dzieciątko.... ja sądzę że już pierwsze Twoje dni z dzieckie raz na zawsze zweryfikują twoją pro-higieniczną postawę :) Jak Ci się przytafi problem z popękanymi brodawkami, czy pokąsanymi do krwi, to pomysły z jodyną, spirytusem, czy nawet mydłem schowasz sobie do szuflady na lepsze czasy :) A bywają dzieci, które domagają siępiersi co... pół godziny :) Jeżeli do tego dołożyć obolałe pozszywane krocze, albo ciągnące szwy po cesarce, to twoje galopy do łazienki celem dezynfekcji biustu stają pod dużym znakiem zapytania.

Gość 11111111
shalla -no właśnie :)prysznic 1-2 razy na dobę i jak masz chęć i potrzebę to przepłukać piersi przegotowana wodą,bo czasami jak dziecko często ssie to piersi moga sie trochę kleić od resztek mleka :) ja nigdy jeszcze nie słyszałam o odkazaniu piersi ;)

Gość 11111111
co ja za bzdury napisałam ,przemyc zwykłą wodą ,po co przegotowana ? :D:D

mialam o tym wczoraj na szkole rodzenia-absolutnie nie trzeba nawet myc piersi ( a co dopiero odkażac) przed karmieniem bo to wyjalawia skore-wystarczy zwykla higiena jak na codzien, przed karmieniem nalezy jedynie umyc rece

Nie trzeba niczym odkażać. Musisz je często przemywać. Warto też mieć dobre wkładki laktacyjne. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam bardzo gorąco. Zachęcam do korzystania z porównywarki cenowej CoZaCena.