Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babyonotka

Przepisy dla malucha

Polecane posty

Gość babyonotka

Witam. mam 9 cio miesięcznego bobasa i karmię słoiczkami Gerbera a chcę zacząć sama robić jedzenie w domu tylko nie wiem jak się robi takie papki. Jak się je gotuje i le czego i co z czym mieszać żeby nie zrobić rewolucji malcowi. Podajcie jakieś przykłady jak się robi takie jedzonko , obiadki , deserki. Ile się gotuje różne rzeczy. Czy można to zamrozić jak zrobię za dużo albo ile można przechowywać w lodówce itp. Z góry Dziękuję :-)

Gość prosciutkie
np: -gotujesz ziemniaczka, kawalek kalafiora lub brokula, dodajesz troszke maselka to miksujesz i dajesz maluszkowi (moja to uwielbia) -kawalek mieska np cielecinki, gotujesz wrzucasz do tego gotujacego miesa marchewke, ziemniaczka, pietruszke, selerka ... gotujesz do miekkosci, miksujesz i podajesz deserek: utrzyj jablko, rozgniec do tego banana i juz masz desrek :) ja mojej 12-o miesiecznej corci robie koktajl owocowy - wlewam jogurt naturalny do miksera a tam daje owoce w roznej kombinacji,np: banan, jablko, kiwi, 1 truskawka lub banan, jablko, pomarancza, wrzucam tez kilka skruszonych ciasteczek chrupaczkow i miksuje (zajada az jej sie uszy trzesa) Napewno cos wymyslisz :)

jeśli dopiero zaczynasz gotować dla swojego maluszka wszystko gotuj dość długo (a mięso najdłużej), potem stopniowo skracaj czas gotowania- zachowa się więcej witamin. Ja nigdy nie zamrażałam jedzenia, a odgrzewane obiadki dawałam dopiero pod koniec drugiego roku. Ale wiem, że niektóre mamy to robią. Tylko pamiętaj, że w takim jedzeniu bardzo szybko rozwijają się bakterie. A co dodasz- zależy od smaku dziecka- jedne lubią więcej marchewki, inne kalafior czy ziemniaki. Moja uwielbiała dużo mięsa (zmiksowanego oczywiście).Nie przepadała za cielęciną- raczej mięso z golonki wieprzowej, ewentualnie z udka kurczaka. Początkowo miksuj, ptem gnieć widelcem- kawałki mają być coraz większe, żeby dziecko przyzwyczajać do pokarmów stałych. Jeśli zupka wyjdzie za rzadka można zagęścić kaszą manną.

Ja zrobilam sobie z gerberkow ksiazke kucharska :) czytalam co w skladzie gerberka jesti i siup to samo do garnka. Njpierw gotowalam, mielilam, rozdrabnialam, pasteryzowalam (zeby miec takie gotowanie raz na tydzien, a nie codziennie) a potem sie przestawilam na gotowanie na parze - zaleta - szybko, duzo wartosci odzywczych zostaje, no i jeden garnek do mycia! Mieso w 9 miesiacu to juz w zasadzie kazde dawalam, brokuly, marchewke, ziemniaki, buraki - gotowane na parze sa przepyszne i latwo dac w kawalkach, dzieciaki to uwielbiaja. A jak krzywil sie na obiadek to myk do sloiczka po gerberku i od razu robilo sie taaaakie pyszne :)

Gość praestley
no ja też mam z tym jedzinkiem dla malego problem

Polecam świetną książkę z przepisami dla dziecka. Przedstawione jest tam cały schemat żywienia niemowląt do dwóch lat. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam bardzo gorąco. Zachęcam do korzystania z porównywarki cenowej CoZaCena.