Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babyonotka

Przepisy dla malucha

Polecane posty

Gość babyonotka

Witam. mam 9 cio miesięcznego bobasa i karmię słoiczkami Gerbera a chcę zacząć sama robić jedzenie w domu tylko nie wiem jak się robi takie papki. Jak się je gotuje i le czego i co z czym mieszać żeby nie zrobić rewolucji malcowi. Podajcie jakieś przykłady jak się robi takie jedzonko , obiadki , deserki. Ile się gotuje różne rzeczy. Czy można to zamrozić jak zrobię za dużo albo ile można przechowywać w lodówce itp. Z góry Dziękuję :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prosciutkie
np: -gotujesz ziemniaczka, kawalek kalafiora lub brokula, dodajesz troszke maselka to miksujesz i dajesz maluszkowi (moja to uwielbia) -kawalek mieska np cielecinki, gotujesz wrzucasz do tego gotujacego miesa marchewke, ziemniaczka, pietruszke, selerka ... gotujesz do miekkosci, miksujesz i podajesz deserek: utrzyj jablko, rozgniec do tego banana i juz masz desrek :) ja mojej 12-o miesiecznej corci robie koktajl owocowy - wlewam jogurt naturalny do miksera a tam daje owoce w roznej kombinacji,np: banan, jablko, kiwi, 1 truskawka lub banan, jablko, pomarancza, wrzucam tez kilka skruszonych ciasteczek chrupaczkow i miksuje (zajada az jej sie uszy trzesa) Napewno cos wymyslisz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeśli dopiero zaczynasz gotować dla swojego maluszka wszystko gotuj dość długo (a mięso najdłużej), potem stopniowo skracaj czas gotowania- zachowa się więcej witamin. Ja nigdy nie zamrażałam jedzenia, a odgrzewane obiadki dawałam dopiero pod koniec drugiego roku. Ale wiem, że niektóre mamy to robią. Tylko pamiętaj, że w takim jedzeniu bardzo szybko rozwijają się bakterie. A co dodasz- zależy od smaku dziecka- jedne lubią więcej marchewki, inne kalafior czy ziemniaki. Moja uwielbiała dużo mięsa (zmiksowanego oczywiście).Nie przepadała za cielęciną- raczej mięso z golonki wieprzowej, ewentualnie z udka kurczaka. Początkowo miksuj, ptem gnieć widelcem- kawałki mają być coraz większe, żeby dziecko przyzwyczajać do pokarmów stałych. Jeśli zupka wyjdzie za rzadka można zagęścić kaszą manną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zrobilam sobie z gerberkow ksiazke kucharska :) czytalam co w skladzie gerberka jesti i siup to samo do garnka. Njpierw gotowalam, mielilam, rozdrabnialam, pasteryzowalam (zeby miec takie gotowanie raz na tydzien, a nie codziennie) a potem sie przestawilam na gotowanie na parze - zaleta - szybko, duzo wartosci odzywczych zostaje, no i jeden garnek do mycia! Mieso w 9 miesiacu to juz w zasadzie kazde dawalam, brokuly, marchewke, ziemniaki, buraki - gotowane na parze sa przepyszne i latwo dac w kawalkach, dzieciaki to uwielbiaja. A jak krzywil sie na obiadek to myk do sloiczka po gerberku i od razu robilo sie taaaakie pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość praestley
no ja też mam z tym jedzinkiem dla malego problem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polecam świetną książkę z przepisami dla dziecka. Przedstawione jest tam cały schemat żywienia niemowląt do dwóch lat. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam bardzo gorąco. Zachęcam do korzystania z porównywarki cenowej CoZaCena.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×