Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2x grzech czy nie

Czy jak się współżyje przed ślubem i stosuje antykoncepcję to ma podwójny grzech

Polecane posty

Gość 2x grzech czy nie

? Bo niby antykoncepcja to grzech zabijania. A z drugiej strony nie stosowanie jej przy współżyciu jeśli się ma powiedzmy 16-17 lat to wielka nieodpowiedzialność, czyli też w sumie grzech...

Gość tak czy siak
prze.bane masz

Gość pannawdowa
w ogóle nie rozumiem pojęcia grzechu w stosunkach miedzy dwojgiem KOCHAJĄCYCH się ludzi. Najwyżej pojęcie totalnej głupoty jeżeli współżycie podejmują dzieciaki. Ale miłość przed ślubem ludzi odpowiedzialnych?... Stosowanie antykoncepcji to najmądrzejsze, co mogą robić

Gość 2x grzech czy nie
zastanawiam jak mam się z tego wyspowiadać????????? mam poprostu w konfesjonale powiedzieć: uprawiałam sex bez ślubu?? czy jak to ładniej ubrać w słowa. bo ja pojęcia nie mam

Gość ttaaak
astanawiam jak mam się z tego wyspowiadać????????? mam poprostu w konfesjonale powiedzieć: uprawiałam sex bez ślubu?? - własnie tak - po co upiększać, Bogu nie chodzi o to jak się wysławiasz tylko czy chcesz się nawrócić :)

Gość 2x grzech czy nie
a nie mozna tego jakoś ładniej ubrac???? np. popełniłam grzech cudzołustwa.. albo co??? kurcze.. jakby nie było nie chce tak do księdza z takim tekstem wyskoczyć.

Gość fghfghf
cudzołustwo jest jak sie zdradza itp... a tak mowi się ze żyję w nieczystości i tyle

Gość ttaaak
kiedy to niestety jest grzech códzołóstwa :( katechezy nie miałyscie czy co? ;)

Gość powiedz
złamałem 6 przykazanie . jesli ksadz sie zapyta o co chodzi to musisz powiedziec ze zyjesz w nieczystosci wtedy moze chciec sie dowiedziec czy uzywacie srodków uniemożliwiających powstanie nowego zycia itd............ zalezy od księdza

Gość ttaaak
CUDZOŁÓSTWA oczywiście, sorki :D

Gość pannawdowa
widzę, że problemem nie jest "grzech" a chęć rozmowy o "temacie". No to ulżyj sobie na forum. Byle bez wulgaryzmów

Gość no baa
tylko constantine może tu pomóc

Gość 2x grzech czy nie
hym.. bo ja się do spowiedzi wybieram właśnie i nie wiem jak mam to powiedzieć. czyli poprostu grzech cudołóstwa? ale żeby cudzołustwo było jeden z koachanków musi być w małżenswtie... a ja i moj chłopak nie jestesmy przynajmniej z tego tak wynika http://www.isr.org.pl/slownik/cudzolostwo.htm

Gość a jezeli
ja współzyję bez ślubu, jestem pedałem i uzywam prezerwatyw, to mam grzech x 3 ??

Gość nani nani nani
zgodnie z naukami Kościoła Rzymskokatolickiego grzeszysz kochając się z kimś gdy nie jest to poślubiony w Kościele mąż i nie w celu prokreacji, jeśli zamierzasz robic to dalej, to nawet nie spełniasz warunków by otrzymać rozgrzeszenie wnioski wyciągnij sama mój wniosek prywatny: nakazami Kościoła nie warto się przejmować

Gość ognie piekielne zaploncie
Ot i cala hipokryzja katolikow :O Pojdziesz, wyspowiadasz si e i dalej bedziesz to robic :O Nie rozumiem tego waszego latania do spowiedzi- nie jest to szczere, niczego daje... Te spowiedz ksieza wymyslili przeciez...Moze szczegolowo mu opowiesz co robisz z facetem zeby sobie wieczorem mogl zrobic dobrze? :O Ps. Cudzołóstwo jesli juz !

Gość ttaaak
no ale nie jesteście w związku sakamentalnym więc automatycznie oboje popełniacie grzech cudzołóstwa.Współżycie poza małżeństwem jest grzechem, można sobie wyszukiwać usprawiedliwienia typu: my się kochamy, nikogo nie krzywdzimy itd - tylko po co???

Gość dajcie na to jakiś cytat
gdzie to jest? w Piśmie Świętym? w przykazaniach kościelnych?

códzołóstwo to zdrada małżeńska. nie ma nic wspólnego z seksem przedmałżeńskim.

przepraszam za ort. cudzołóstwo

Gość ttaaak
gdyby na każdy grzech miałoby być osobne przykazanie to ile musiałoby ich być? Ktoś kto pali trawkę niszczy przyrodę czy swoje zdrowie? ;) A to podlega pod przykazanie nie zabijaj itd.

Gość taaaaaaaaaaaa
idz do spowiedzi..niech sie wielebny pocieszy

nie musi być przykazanie. wystrczy mi nawet jakiaś nauka kościelna. cytat, stronę internetową, jakieś źródło...

o miłości przedmałżeńskiej nie widzę nic. pomożesz mi znaleźć? nie jestem katoliczką, ale chciałabym poczytać dlaczego jest zła.

Gość ttaaak
miłość przedmałżeńska jest raczej wskazana ;) chodzi chyba o czystość przed i małżeńską? :)

Gość a czy
różnego rodzaiju choroby to grzech? tez z ciekawości pytam. ale takie na własne zyczenie i raczej psychiczne choroby np. anoreksja, bulimia itp.

Gość ttaaak
grzech popełniamy świadomie, żadna choroba nie jest ani grzechem ani skutkiem grzechu

Gość ttaaak
możemy natomiast łatwo popełnić grzech zaniedbania nie próbując pomóc osobie chorej, no i łatwo też o pomówienie w momencie stwierdzenia, że np anoreksja jest chorobą na własne życzenie, bo tak nie jest...

przecież wiesz, że chodzi mi o seks przed ślubem. dobra, nieważne. nie chcecie się dzielić tajnikami waszej religii to nie.