Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysta lova lova

CZY WASZE BABCIE TEŻ ZNAJĄ TAKIE DZIWNE SŁOWA???

Polecane posty

Taaaaak...moja babcia też zawsze najpier wymienia imiona dwóch swoich córek, potem dwóch moich kuzynek, zanim w końcu trafi na moje. Może dlatego, że każda ma imię na "M" ;) Mój dziadek zawsze wyklinał na pierdołowatych kierowców: "Ty mammałygo!" ;) Zapewne mnóstwo tego jest (dziwnych słów w sensie), ale jakoś tak "na zawołanie" nie mogę sobie przypomnieć.

Oooo, albo: "No a nuuujże...!" - w sytuacji, kiedy ktoś się ociąga, albo blokuje drogę, w sensie "a jedźże" ;)

Gość nie wiecie co gadacie
Moja babcia mowi "oblykać się" zamiast ubierać :) "stymnij" zamiast zdjemij :) a czasami dziadek do mnie mowi "pierdoło zgundek" nie wiem co to znaczy hehe

Gość Sylwia z zzz Gdyni
Wiecie, co jak sobie czytam ten topik , to aż łza mi się zakręciła. Miałam babcię "starej daty" , ktora uzywala wielu slow tutaj wymienionych i mowila do mnie "Laluchna" , ehhh strasznie mi jej brakuje !

Gość Sylwia z zzz Gdyni
a moja zyjaca jeszcze babcia jak sie gdzies uderzy przypadkiem to mowi "aj waj " :)

-> nie wiecie co gadacie "Pierdoła z Gądek" to żartobliwe poznańskie powiedzenie, sama go czasem jeszcze używam, oznacza kompletną gapę. Mój nieżyjący tata mówił tak do mnie czasami :-) Gądki to wieś pod Poznaniem, niedługo się tam wyprowadzam, hehe

No tak , moi dziadkowie z Poznania są :)

Gość okolice Łodzi
moja ciotka zamiast 'połóż się' mówi 'układź się' :)

A jeszcze "gelejza" :D

Gość Paluna
moja mówi: " nie widziała dupa słońca, zagorzała od miesiąca ' co znaczy " nic takiego się nie stało, a Ty histeryzujesz " :) , na spagetti mówi 'szpagetki' co oznacza też w jej słownictwie fasolkę szparagową. " job twoju mać " - to chyba coś z rosyjskiego ;) nie chcę wnikać co to znaczy, bo używa tego jak się bardzo zdenerwuje :D

Gość a moja babcia
zamiast "pięćset" mówi "pincet" :D Myli moje imię z imieniem mamy i notorycznie przekręca wszelkie nazwiska :) Na mój ulubiony zespół z dzieciństwa Spice Girls mówiła spajzery :D Ciężko sobie tak na zawołanie przypomnieć... Mówi jeszcze "Głupiaś ty?"

Gość THehe moja to ma wogole
super zdanie Łoo, tam un za zagumieniem :P Na piewnice mowi Sklep, albo Bezment (ale to z angielskiego :P) Wogole przesiedziala 20lat w USA wiec wnajbardziem mi sie podoba w jej ustach Haj, Baj i OK :D Noromalnie rozbraja mnie ta kobita :P Job twoja mac moj ojciec czesto mowi...

Gość wyslij wypowiedz
moja babcia tez mowila galgan :) ciort :) przywdziej sobie - załóż zaladuj sobie - nałóz jedzenie na talerz :):) :D

Gość THehe moja to ma wogole
super zdanie Łoo, tam un za zagumieniem :P Na piewnice mowi Sklep, albo Bezment (ale to z angielskiego :P) Wogole przesiedziala 20lat w USA wiec wnajbardziem mi sie podoba w jej ustach Haj, Baj i OK :D Noromalnie rozbraja mnie ta kobita :P Job twoja mac moj ojciec czesto mowi...

Ale super temat! Moja babcia na kogoś o większej tuszy mówiła - "wychowany", a na chuderlaka mówiła - "podły" :D Jak podawała mi coś, mówiła - "ne". "Nasermater" też znam. I jeszcze piosenka śpiewana wnukom: Latała koza koło cmentorza, wypięła d-ę na kominiorza. Kominiorz woła, że dupa goła, ona nie słucha, lata jak głucha. :D

Gość jurna do jutra
a co to za wierszyk poszła mańka srać na tory obesrała semafory jedzie pociąg kurwa mać semaforów nie widać mama mi to opowiadała jak byłam mała... o bosze. zastanawiam się czy używała słowa kurwa. hm.

Gość koko rocha
e moje też za pierwszym razem nigdy nie trafia z imieniem + nie umie wypowiadać tych nowoczesnych imion Jessica to dla niej Dżedżiga + zawsze jak leci jakiś program sportowy to mówi "sportu cienie sportu cienie czyli gruda na antenie" + kibynimater też często słyszałam " A idź Ty w kibinimater" + jej koleżanka z bloku zamiast kupować mówi kupać " tyle nakupałam tych jabłek" + portfel = sakwa, perfumy = parfuma, mięso = mięsiwo, często się z nią bawiłam w -babciu - co? - dziura w kapciu + w ogóle jest bardzo zgryźliwą osobą i na swoje sąsiadki mówi Smroda i Śmierdziela

Gość fddfdffdfdsfsd
Jeszcze mówi "pomóż ci"? zamiast "pomóc ci" Albo zdania typu "pociąg go!" (pociągnij) Jak chce ode mnie długopis, kartkę czy reklamówkę to mówi "kawałek" :D Np "Daj mie (zamiast mnie :D) kawałek dlugopisu" :D A na sklep LIDL mówi LIDO :D

Gość a propo pomóż ci
POMÓŻ CI , mówią ludzie z kieleckiego , naleciałość ale wyjatkowo wkurfffijąca

Gość lobodzianka
moja babcia mówiła takie fajne powiedzonko : SROŁ GOŁY DUPA GO BOLI , SROŁBY JESZCZE ,ALE MU SIE NIE CHCE znaczyło to tyle samo co inne jej powiedzenie: NIEWIDZIAŁA DUPA SŁONCA

Gość agshgjh
a moja ś.p. prababcia mówiła "daligo" w sensie żeby szybko coś zrobić i w ogóle mnóstwo fajnych tekstów miała tylko qrde ciężko teraz sobie przypomnieć

Babcia mówi łachy zamiast ubrania:) Koleżanki babcia: ty huncwocie jeden!:)

Gość fajansiarz
Babcia kolegi nazwała kogoś pogardliwie chujopletem :-)

Moi dziadkowie mowi np. -gałgany - na roznego rodzaju ciuchy, szmaty i w sensie "łobuz" - obuć się i rozbuć sie - ubrac i rozebrac ale raczej dot. butow - odziać się -ubrac -dziadek na TESCO mowi Czauczesku :) - lewozmywak zamiast zlewozmywak - ustęp - WC - kiedy babcia sobie ucina drzemke to dziadek pyta "dosypiasz sobie lat?" :) :) Babci tez sie zdarza, ze wymawia imiona najpierw swoich corek zanim trafi na moje :D

Gość zzzzxxxx
a moja prababcia mowila jeszcze "nie wiadano" zamiast "nie wiadomo" (chyba) :P

Gość LaMonita
U mnie ze sralis mazgalis dziadek zrobił wierszyk: Sralis mazgalis trawy się trzymalis. Trawa się urwalis dupę se zmazalis :D Nie wiem czy sam wymyślił, czy taki wierszyk rzeczywiście kiedyś krążył ;) Babcia jeszcze mówiła "jeno?" zamiast "tylko" i to wtedy, gdy o coś pytała, "w sieni" jako "w korytarzu" i wiele innych, ale nie pamiętam :(

Gość Dziadziunio
Widzę geriatria w natarciu

Gość zsdf
Jajuu czytam i śmieję się przez łzy... Brakuje mi moich dziadków :( Nie ma ich już na świecie od dawna a pamiętam takie śmieszne teksty...

Hej! Świetny temat, uśmiałam się strasznie !!! Moja babcia mówi często 'przywdziej sobie" - ubierz sobie jak ktoś już wyżej pisał 'daj mi kawałek długopisu' często mi mówi, że jestem jak 5 minut na albo jak kiszka- (jestem szczupła):P 'a czort z tym' - do diabła z tym Ostatnio się śmialam z dziadkiem, że jest zdrowy jak ryba a ona mówi, że złego diabli nie chcą;p a mój dziadek z kolei jak przychodzę i mówię 'Cześć' to odpowiada mi 'siedem' (udając, że usłyszał 'sześć':P) A moja prababcia mówi 'ustęp', aUto (z naciskiem na U), byłabym poszła, ubiłaŻEM i inne;p