Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysta lova lova

CZY WASZE BABCIE TEŻ ZNAJĄ TAKIE DZIWNE SŁOWA???

Polecane posty

Gość to moja babcia
Moja babcia czesto mowila" Psia krew!" A dziadek na teatr mowL " TATR" a na hrebate" haarbatka"

Gość nianiaania
fajny temat-a więc do puenty,moja babcia mawia: -z miasta ście,a dupa ście,chyba nie trzba tłumaczyć -wiszni-wiśnie -żywiołki-krowy -podwórz-podwórko,teren koło domu -obuj,zezuj buty-załóż,ściągnij buty -łomyć statki-umyć naczynia -na-masz -dej-daj -wylozł-wyszedł -wiela-ile -meter-metr -pódziesz-pójdziesz -lichotka-o kims szczupłym,jak byłam mała i częst byłam u babci to na pytanie jak się nazywam odpowiadałam Lichotka jak mi się cos przypomni to napiszę,pozdrawiam

Gość nianiaania
jescze rozprawiać-rozmawiać:)

Gość znam ale nie pamietam
a moja mowi: "przynies te mahracze (maChracze?)!" albo: "a bo to durny pstrakoz(?)" niekiedy: "ukroje se plaJsterek sera" a czasem: "te pieniąCZki" no i tez: "źbieraj je, źbieraj"

Gość pykacz
dawajcie

Gość uuuuuuuup

Gość a ja czesto
slysze powiedzenie: Czemus bidny? Bos glupi!

dzisiaj zadzwonilam do babci, pytam co slychac, a ona mowi, ze zrobila sobie tą cienką zupinę (goracy kubek), usiadła i pije sobie jak w telewizji :)

Gość watcher
a zapytajcie sie tych waszych babc co mowia np.kibini albo matieri skad pochodza i dlaczego uzywaja rusycyzmow !!!????

Gość moniczek81
Super temat więc podnoszę. U mnie było podobnie. Dziadek mawiał jak się wkurzył 'jasny karabin', 'krucyfiks', 'psia krew' itp rzeczy. Niestety nie za wiele z tego pamiętam, bo już nie żyje. Babcia jest jeszcze lepsza (przeżyła dziadka) i ma mnóstwo swoich powiedzonek typu 'szpagetti' (spaghetti), 'beblok' (osoba która dużo gada?), 'podlotek' (haha tak powiedziała jak zobaczyła mojego narzeczonego na zdjęciu), 'wihajster' (jak nie może sobie przypomnieć nazwy rzeczy, to chyba z niemieckiego), 'mimoza' (o brzydkiej dziewczynie wg niej oczywiście). Ponieważ swego czasu wyjechała do USA ma też w swoim słowniku kilka kwiatków czyli spolszczeń typu 'bejbik' (osoba dorosła ale zachowująca się jak dziecko), 'waczuj się' (watch out - czyli uważaj, to jest moje ulubione hehe), 'nie badruj mnie" ( od to bother - nie zajmuj, noe męcz mnie), 'bizment' (basement - piwnica), 'kara' (car - samochód). Jest tego o wiele więcej, więc jak sobie przypomnę to napiszę. Pozdrawiam!

Gość moj babcia mowi
zdymaj kurtke (zdejmij kurtke) :D

A moja tak mówi: bojcora- ktoś kto obgaduje na ser mater( nie wiem co to):o ino- tylko barzej-bardziej:Dnie lubie tego

Gość kaka124
macica uderza jej do głowy z przodu muzeum z tyłu liceum

Gość o moja tez
bojcora mówi :) a na plotki mówi bojki, o znowu na bojki poszła - mawiał mój śp dziadek :D

Gość to i ja
smerfy - na wszelkiego typu odpadki, np szypułki truskawek, obierki ziemniaków; szumowiny - to wiadomo to samo tylko w zupie; ale z Ciebie aparat (ananas) - na mojego brata jak coś zbroił; liżą się - jak zobaczy całującą się parę; chrobaki - robaki; chrosta - krosta; adilasy - adidasy; złotyk - złotych; hameryka - Ameryka; jak mi się przypomni więcej to napiszę:)

Gość syty
moja babcia mówiła zamiast w rogu to w śini

Gość syty
i jeszcze jak cos zrobiłem nie tak to mówiła bo Ci ruzgą wsieke to było ostre albo jak cos od niej chciałem i była zajeta to wyzywała co jo mom motorek w du*ie?? albo tekst wy bonki wy dejta mi spokuj na imi Ewelina mówiła Iwulina

Gość syty
:)

Gość syty
...a no i sosny mówiła suski ;) :D:D:D

Gość syty
ooooooo tekst ''na landrynke do szkoły pocyckosz se'' był najlepszy dziekuje babciu za to ze byłas ;*

Gość devon39222
cos ci kupic??? tak niwełe co???? no jak to co krem niweła! chodzi oczywiscie o krem nivea

Gość KH
"przykrywotko" - zakrętka od słoika, pokrywka "dziwcok" - dziwna dziewczyna "ty Gadzino podła" - do niegrzecznego dziecka (wnuka) "ty zarazo podła" - jw

Gość Ola www.
"Poszla ty w kibinimatier", to jest po wschodnioslowiansku, znaczy - idz w dupe twojej mamy. Przepraszam, ale ktos tu pytal, a ja wiem, co to znaczy. Jeszcze jest "nasermater", znaczy - nasrac na mame. ( Przepraszam. )

Gość piskle- syn
współlnica-żona pisklaki-dzieci piskle- syn

Gość tto wasze
babcie ino trza do pluga zapszasc skora taka wiejska oklepina zlatuje

Gość a moja +
------> Syty to samo : " Na " (czyli masz) dycha, pciamkasz kanoldów........ (kanold) cukierek typu mlekomlaty.

Gość Ja jak bylam mala
powiedzialam do mamy : mamo,babcia to jest chyba ze wsi,bo na wlosy mowi kudly,a na nogi -krapyki. Babcia mowila jeszcze bigel na wieszak