Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość błagam pomóżcie

jak rozpoznaćże ma sięowsiki??? Pomocy, jestem załamana

Polecane posty

Gość robale są takie
Gość guanabana
yyy no wlasnie...ja tez ostatnio zauwazylem w mojej kupce male biale robaczki. wygladaja tak jak je opisujecie. dl ok 0,5 - 1,5 cm białe wijące się. tylek mnie czesto swedzi a wieczorami najbardziej. czy musze KONIECZNIE z tym isc do lekarza czy wystarczy ze kupie jakis lek bez recepty i zaczne go stosowac. no wlasnie ktos tam napisal cZy ten lek Pyrantelum jest na recepte czy nie ?

Gość Prawie farmacja
Cóż można powiedzieć na ten temat... obecnie na koncie mam 19 lat, co ciekawsze ta sama przypadłość co u Ciebie.. tyle że ja przy okazji przez pewien czas miałem okrutnie bolesne swędzenie i pieczenie w okolicach odbytu, tym gorsze ze czym bardziej (drapałem/podrażniałem?) te miejsca to ból był jeszcze większy... początkowo myślałem że to hemoroidy, bo oglądając odbyt zaobserwowałem tam liczne zaczerwienienia i takie jakby wzgórki, ale po konsultacjach z qmplami na medycynie wiem już że to nie hemoroidy... w porze wieczornej przy obfitym wydzielaniu kału mogłem w nim dojrzeć wiele, ale to naprawde wiele drobinek, jakby ziarna lnu, czy też sezamu... no i jedyną opcją która pozwoliła mi dojść do tego czy mam owsiki była banalna, stare wiejskie sposoby, czyli zakwaszanie organizmu... w jaki sposób? najprostszy: pij zimny żurek (ten z buteleczki kupny w sklepie, nie w formie zupy), spożywaj wode spod kapusty białej (w ilościach 1 szklanka na dzień)... jeśli zobaczysz nieruchome ziarenka w kale, tzn. że własnie rozpoczął się proces wypłukiwania tych perfidnych stworzonek z Twojego organizmu i bądź co bądź... niedługo przestanie... pzdr ;) (p.s. nie rób głupoty i nie stosuj żadnych maści przeciwko hemorojdom, pierwej udaj się do lekarza i mów dokładnie o wszystkim co zachodzi w organiźmie, w końcu ktoś to znać powinien, a kto jak nie lekarz)

Gość skąd wiadomo że to one
czy jeśli są owsiki, to widać je na papierze podczas podcierania się po wypróżnieniu???

Gość Cząber
Cząber pomaga!!! Przeczytałam gdzieś na forum wypowiedź pewnej pani, której dziękuję, bo się z nich wyleczyłam po tak długim czasie! 2 łyżki cząbru zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny i wypić przed posilkiem. Szczypie w język, wstrętny, ale warto! Powtórzyłam dwa razy. Wylazło w wc co miało wyleźć i mam święty spokój! Pomogło mi! Polecam i pozdrawiam!

Gość angeange
ja mam 29lat i dwojke dzieci ale tylko ja mam owsiki:( stosuje higiene bardzo uwaznie nawet ubikacje wycieram przed kazdym zalatwianiem sie, i raz sa raz nie ma nic co do jedzenia jem przewaznie wszystkoa czosnek uwielbiam i dodaje go do wszystkiego przwaznie,malo tego procz tych przekletych owsikow dokuczaja mi chyba hemoroidy poniewaz mam czasem krew podczas zalatwiania sie i swedzenie oraz zmiany zapalne w okolicy odbytu ciagle probuje sie leczyc wszystkimi chyba sposobami ale jednak zostanie mi tylko wizyta u lekarza specjalisty bo trwa to juz ponad rok:-/ wiec trza przelamac wstyd i pokazac swoja pupe lekarzowi ech wrrr i radze kazdemu tak zrobic poniewaz czytalam ze jesli chodzi o hemoroidy i dlugie stany dolegliwosci mozna dostac raka jelit ech z czym to sie czlowiek musi meczyc:-/ pozdrawiam i zachecam do wisyt u specjalistow:o)

Gość hmm hmm...
ciekawe to wszystko...

Gość kasiu
a mi na swedzący odbyt pomógl FLUCONAZOLE - recepta musi byc. okazalo sie ze to grzybica :o wziela sie od siedzacej pracy, nagrzewania pupy w autobusach i slodyczy :(

Gość co to to nie ja ;)
cześć mam 14 lat i mam białe robaczki w okolicach pochwy pojawiaja się raz na jakiś czas i najczęściej wieczorem to strasznie swędzi pomocy ;(

Gość ONA ODPOWIADA
Czarnogród w XXI A o badaniu kału w kierunku pasożytów nikt nie pomyślał :) I do lekarza długa droga :)) lepiej pisać głupoty :))

Gość testerr
Cześć Nasraj na gazete(torebkę)twardym kałem i zobacz czy nie ma białych robaków . Sam to własnie chcę spr. bo mnie d**a swędzi juz ze 3 tyg. a myje się 2x dziennie..

Gość gość
Matka dwójki dzieci. 29 lat a głupia jakby 9 lat miała. Wolisz zarazić dzieci niż iść do lekarza.

Gość gość
Ja wiele lat temu miałam owsiki,ale nic z tym nie zrobiłam i wyszło samo nigdy więcej się to nie powtórzyło.

Gość gość
kurcze, uśmiałam się.. ciemnogród.. ludziska a wiecie, że g można zanieść do laboratorium i zbadać obecność pasożytów?? zwłaszcza jak cos tam siedzi, wije się i śmieje wam się prosto w pysk

Gość gość
w pierwszej kolejności trzeba iść do lekarza i wykonać badanie na podstawie kału. a na rynku dostępny jest lek Pyrantelum medana, który jest bez recepty i który można przyjmować w przypadku zakażenia owsikami

Gość gość
jest taka strona: bezowsikow.pl i na niej jest wiele przydatnych informacji dotyczących leczenia. Sama dużo z niej wyniosłam podczas leczenia ;)

Gość gość
Korzystałam z podpowiedzi strony i udałam się do pediatry z dzieckiem. To on powiedział, jakie mam zrobić badania i jak podawać pyrantelum.