Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miigotka21

Najtansze przepisy - kuchnia studencka i nie tylko - wejdz i wpisz

Polecane posty

Gość bmz
usmaż więcej placków ziemniaczanych,to co zostanie na drugi dzień pokrój w kostkę podsmaż na tłuszczu posól i popieprz i wbij 1,2,3 jajek ile chcesz,wymieszaj i usmaż jak jajecznicę jest to smaczniejsze niż same placki polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis mojego Taty, ja do dziś to sobie co jakiś czas robię, bo tanie, szybkie i sycące: puszka groszku konserwowego kawałek kiełbasy albo parówki (zależy co w lodówce, albo co było w promocji :D) tłuszcz do smażenia na patelni rozgrzewamy troszeczkę tłuszczu i podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w kostkę dodajemy odsączony groszek, mieszamy jeśli groszek jest drobny i miękki, wystarczy podgrzać jeśli duży i twardy, trzeba chwilę posmażyć, żeby zmiękł można jeść samo, albo z chlebem z masłem Smak potrawy zależy oczywiście od jakości groszku i rodzaju kiełbasy. Dla mnie najlepsze zestawienie (choć nie najtańsze) to kiełbasa polska i groszek drobny z Bonduelle. Ale inne rodzaje też się sprawdzają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mesa
1. Taniocha na słodko: torebka ryżu (ugotowany, gorący), jogurt owocowy (lepiej nie kiwi, bo dziwnie wygląda taki zielony...) + pokrojony banan (fajnie jakby był ;)) wymieszać i wcinać szybko póki ciepłe! 2. Co wsadzić do tosta w czasach gdy ser żółt osiąga zawrotne ceny? Ser feta, który o dziwo jest tańszy. Drugą kromkę smarujemy koniecznie koncentratem pomidorowym i do tostera. Naprawdę fajne. Podobno dobre też z mozzarelą, ale to już burżujstwo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiecie , co ? Na żadnym forum tak się nie ubawiłam , jak na tym. Tak na \"gorąco\" podam wam przepis na kaszę gryczaną ugotowaną na sypko , do tego słonina wytopiona ze skwarkami , a do tego kefir lub maślanka. Kasza, żeby była sypka to : np: 1 szklanka kaszy opłukanej na sicie wodą -woda do garnka - jeśli 1 szklanka kaszy to dwie szklanki wody ( taka proporcja) i łyżka oleju do wody, i sól ok.2-3.łyżeczek od herbaty.Wstawić na gaz, aż się zagotuje, i potem przestawić na najmniejszy palnik i też zmniejszyć gaz. ta kasza ma się po cichutku rozklejać , a nie rozmazywać, dalej trzeba ze 2 razy delikatnie ją wymieszać i czekać efektów.Jak już kasza sobie dojdzie to trzeba do niej dodać słoninę ze skwarkami, wymieszać , potem na talerz i schłodzony kefir lub maślanka - wierzcie to się da jeść. Dodam, że studentką nigdy nie byłam, ale musiałam (musieliśmy) coś jeść.Jeszcze coś dla was wymyślę, ale już nie dziś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kostka bulionu, 1,5 szklanki wody, trochę pieprzu , zagotować, zmniejszyć gaz i wsypać 2-3 łyżki kaszy manny, musi się pogotować i rozkleić, do tego chleb z masłem. surówka - cykoria , czosnek ,olej, zielona pietruszka,sól, sok z cytryny. Cykorię pokroić na krążki odcinając tylko nasadę i nie wycinać środków, dodać trochę soku z cytryny ,pietruszkę, olej , 2 ząbki czosnku rozgniecione(wyciśnięte) , a tuż przed podaniem posolić, wymieszać. do tego ziemniaczek ugotowany i usmażony kawałek sera żółtego, może sie nawet rozpuścić.Ser może być panierowany w jajku i bułce tartej, ale jak się nie ma czegoś, to i tak świat sie nie zawali, Przy skąpym menu musicie pamiętać, że surówki, i sałatki powinny być podstawą waszego jedzenia i o owocach nie wspomnę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem czy było Kotlety z ziemniakow Gotowane, utłuczone ziemniaki wymieszac z jakiem i odrobina mąki. Opcja dla burżuji- dodać troche podsmażonej cebulki, pieczareczek lub/i kiełbaski(zależy co zostało na dnie lodówki). Jesli w szafce kuchennej mamy jakies przyprawy ktore kij wie do czego sluza, to mozna poeksperymentowac. Formowac kotleciki i wyobrażać sobie mielone. Smażyć do skutku na jakims tłuszczu. Dobrze by było okrasić to cebulką na koniec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A i jeszcze cos- babka ziemniaczana, ale tylko dla tych, ktorzy sa w posiadaniu piekarnika. Przygotowac duzo ciasta na placki ziemniaczane(starte ziemniaki, cebula, jajko, mąka, sol, pieprz) i wylać na brytfankę. Piec w piekarniku az sie ladnie zrumieni(zalezy od grubosci, ma byc ciapowate w srodku, ale nie surowe). W przepisie oryginalnym dodaje się do tego podsmażone żeberka wieprzowe, można też: smalczyk, boczek, kiełbaski, parówki, jakies inne mięsko(wczesniej trzeba nieco obsmazyc i powinno być tlustawe). Miodzio nawet bez wkladu miesnego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kromke chleba moze
kromke chleba moze byc czerstwa maczac w roztrzepanym jajku i usmazyc spozywac z keczupem lub sama jak kto woli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lulalu
to jest tak zwany tost francuski. ja polecałabym zapiekankę z nachosów (chyba jej tu nie widziałam). wrzucasz nachosy do naczynia żaroodpornego, na to przesmażone mielone mięsko (ja do niego dodaję przy smażeniu cebulkę i koncentrat pomidorowy albo gotowy dip pomidorowy), robisz tak ze 2-3 warstwy powtarzane, na samą górę ser zółty starty. pychotka. aaaaa i przestrzegam przed kupowaniem nachosów 'no name', przynajmniej mi się trafiły takie masakryczne, sprawdzone przeze mnie są nachosy chili delecty, ostre, grube i smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oraz niestety
skubańsko drogie :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotlety z marchewki
ja juz nie jestem studentka, ominelo mnie takei gotowanie wtedy bo, mimo ze studiowalam dziennie to mieszkalam u siebie w domu, uczelnie mam 10 min drogi z tad :) no ale co sie odwlecze.. Teraz mieszkam z chlopakiem i raz na jakis czas pasuje cos ugotowac ;P , naszczescie on jest w gotowaniu dobry i lubi to wiec tylko od zasu do czasu ja gotuje KOTLETY Z MARCHEWKI 4 duze marchewki 2 jajka ok 2 lyzek maki bulka tarta, olej przyprawy marchewki obrac, pokroic w kostki i gotowac, albo nw calosci gotowac, w kazdym razie do czasu az beda miekkie ( troche czasu to zajmuje), wyjac z wody, pozniej, jak juz lekko przestygna przelozyc do miski i zaczac ugniatac, np widelcem na papke, do letniej papki dodac 1 jajko , lekko kopiata lyzke stolowa maki, i troche bulki tartej, przyprawic do smaku: sol, pieprz, bazylia, co chcecie, sol musi byc w kazdym razie, moze byc tez warzywko urobic mase, lepic kulki, jesli sie beda rozlatywac dodac na wyczucie troche maki, bulki tartej kulki obtoczyc pokolei w mace/bulce/jajku (do jajka mozna dodac troche mleka i zorbełtac) smarzyc na rozgrzanym wczseniej na patelni oleju aha, mozecie dodac tez zeszklona wczesniej cebule i wtedy zaczac robic kulki marchwi wogule nie czuc, smakuje jak kotlety :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak was czytam i rzygać mi się
przecież tego się jeść nie da............. groszek z kiełbasą i chlebem :-/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zupa pomidorowa gotujemy około 1 l wody, wrzucamy 2 kostki rosołowe, dolewamy sok pomidorowy, gotujemy z 5 minut. w tym czasie w szklance mieszkamy 3-4 łyzki smietany (jogurtu) z 1 łyzka mąki, dolewamy do zupy, przyprawiamy i wuala. Oczywiscie podajemy z makaronem lub ryzem. Koszt: 2 kostki rosołowe-60 gr sok pomidorowy- 3 zł (choc w biedronce był za 1,70) smietana-1 zł mąka 2 zł ryz 1 zł dobre, tanie, sycące i ekspresowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mandoea czy
gabelka a zamiast soku nie lepiej koncentrat pomidowrowy jeszcze tanszy jak juz o cenach piszemy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a tą babke ziemniaczana to tez robiłam, ale ziemniaki najpierw gotowałam, pozniej robiłam z nich piuree, wykładałam na brytfanke i siup do piekarnika, wtedy nie ma mozliwosci zeby w srodku babka była surowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no jasne ze mozna i koncentrat, z nim tez robiłam ale po soku bedzie gestsza i troche zdrowsza, jak kto woli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koalabear
wbrew pozorom tanio wychodzą dania gotowe. szczególnie jak nie ma czasu na robienie czegokolwiek, alboumiejętności a ma się fdość kuchni barowej. polecam mieszanki warzywne z sosami frosty i takie dania w słoiczkach pudliszek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też studentka...
danie odkryte przypadkowo, a bardzo smaczne :D ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki (najlepsze są z dnia wcześniejszego, czyli reszta z innego obiadu:P) cebulkę podsmażamy na oleju, jak się lekko zarumieni dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę lub boczek i ziemniaki, smażyć aż wszytsko nabieże złocistego koloru, można dodać strarty żółty ser, doprawić do smaku :) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość LEZKA W OKU
Booze az mi sie lezka w oku zakrecila jak czytalam te wszystkie przepisy. Jak ja studiowalam to jadlam goroce kubki. :) tylko chodzilam na randki to wtedy sobie dojadalam. Z kolezanka z pokoju wolalysmy sobie kupic fajki. Fajniee bylo. przywozilam walowke z domu:) A teraz moge jesc ale nie jem bo nie chce przytyc a wtedy bylam taka zgrabna:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajny temat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnmnmnm
poprostu ugotowac ziemniaki kupuc kielbase jakas np slaska podsmarzyc i smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnmnmnm
albo makaron z kilbasa i papryka skladniki marakaron np swiderki kielbasa np slaska jaka mala to tak ze 3-4 papryka czerwona moz ebyc ze sloika bo tansza koncentrat pomidorowy mleko albo smietana slodka przygotowanie makaron ugotowac kielbase z papryka pokroic w kotske i podsmarzyc , doprawic jakas np vegeta dodac przecier pomidorowy i troche mleka lub smietany slodkeij tak zeby przecier sie wymieszal z mlekiem jak w sloiczu macie przecier to sloiczek mleka albo tak z 1,2 sloiczka i mieszacie wszstko z makaronem doprawic mozna jak kto lubi wszystkieprzyprawy dozwolone NAPRAWDE TO JEST SMACZNE I SZYBKO SIE ROBI I ZAWSZE NA 2 DZIEN MOZE BYC DO ZJEDZENIA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość allegra+
Dobra jest również kiełbasa z duszoną cebulą. Cebulę trzeba pokroić na plastry, podsmażyć, posolić, wlać odrobinę wody i poddusić. Wrzucić kiełbachę, podawać z kartoflami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papryka żółta
kromki chleba -bulki mogą być z poprzednich dni obsmażć na patelni na rumiano zalać mlekiem (lepsza śmietana) poddusić aż mleko wsiaknie w chleb lub bulke posypać cukrem doobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bmz
do babki ziemniaczanej żeby była pulchniejsza dodaje się podgotowany ryż i boczek a piecze się w brytwance ,mówimy na nią ..żebroczka..albo ..brutwaniok..jest smaczna i syta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koniec miesiaca
Jesli babka ziemniaczana to tylko z surowych ziemniakow, do tego surowe rozbeltane jajko, troche maki przennej,usmazona cenbulka, sporo pieprzu, majeranku i soli a do tego wszystkiego sekretny skladnik- smietana 18%.Miesko ( wedzonki, kielbasy etc) wlewac z tluszcze,wiem ze to bomba kaloryczna ale czym wiecej tluszczu tym babka bardziej miekka i pyszna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozanne
makaron z truskawkami produkty: makaron, ser biały, truskawki, śmietana. ugotować makaron. truskawki - umyć, pokroić na ćwiartki.Biały ser pokruszyć. Dodać trochę śmietany oraz cukru wedle uznania. Wszystko wymieszać i dodać makaron :) --> to samo danie można jeść np. bez sera. Ja lubię makaron z serem białym i śmietaną. smacznego!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kartofelki z curry
podaję sposób na odmianę dania z ziemniaków:) można jeść samo, można z ketchupem, można z mizerią lub samym kefirem. -Gotuję ziemniaki (ale nie na miękko -od zagotowania wody ok. 15 minut, mają być niedogotowane!), -odcedzam, trochę się studzą, -kroję na ćwiartki (mogą być plastry, a duże ziemniaki na słupki tak jak frytki:) wedle uznania), -rozgrzewam olej na patelni (oleju nie musi być dużo), -wrzucam pokrojone kartofelki, -mocno posypuję curry, -smażę, aż się mocno zarumienią. Pychotka:D Polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×