Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaśka 1

Jakie powikłania może wywołwać noszenie tamponów?

Polecane posty

Gość kaśka 1

Słyszałam od starszych kołeżanek, które nie używają tamponów że ich ciągłe używanie podrażnia ,czego skutkiem jest ryzyko chorób. Szczeże jeszcze nie byłam u ginekologa i nie jest mi po drodze. Czy tampony powodują jakieś powikłania???? Czy przy stosowaniu tamponów wskazane są wizyty u ginekologa????

dziecko drogie cos ty znów wymysliła....tapmpny ....powikłanioa ?????nierozśmieszaj ludzi

Gość spokojnieto tylko awaria
Nadżerki???Może zapytaj lekarza co to jest nadżerka i skąd się bierze.A tampony,no cóż,wszystko zależy od organizmu i częstości zmiany.Odkad pamietam noszę tampony i nic mi nie jest.

Gość badania trza powtarzać
Oczywiście, że tak: są trzy drogi "nabawienia" się nadżerki - 1. bakteryjna; 2. grzybiczna; 3. mechaniczna. Wszystko jasne? :O

Gość nadzerka hehe
"Panie doktorze - nadzerka?? A mowil, ze tylko polize..." Przepraszam, nie moglam sie oprzec... A tak powaznie - uzywam regularnie tamponow od dobrych paru lat, jestem zdrowa i nigdy nie mialam przez nie zadnych problemow. Jedynie same korzysci :)

Gość i ja używam tamponów
od wielu lat i nie wyobrażam już sobie funkcjonowania bez nich. Nigdy nie miałam żadnych problemów, ale, oczywiście, najwięcej o problemach wiedzą ci, którzy nigdy ich nie używali?! :P

Gość Gracie Lou
Do tych, ktore smieja sie z nadzerki: Przyczyny i czynniki ryzyka: Nadżerka może być spowodowana urazem przez kontakt (w trakcie używania tamponów, penetracji pochwy przez ciała obce), przez infekcje (wirusem herpes, wczesna kiła, długo niewymieniane tampony, poważne stany zapalne pochwy) lub przez działanie substancji chemicznych (środki plemnikobójcze zawarte w niektórych globulkach i piankach). Ryzyko wystąpienia nadżerki wzrasta z ilością partnerów seksualnych. Zapobieganie: Elementarne zasady higieny życia seksualnego zmniejszają ryzyko wystąpienia nadżerki. Należy spróbować wyeliminować czynniki ryzyka wymienione powyżej. Zrodlo: http://pro-femina.com/nadzerka.htm

Gość spokojnieto tylko awaria
Nie chcę się mądrzyć,ale na moje pytanie,skąd nadżerka lekarz poweidział,że żadne tam urazy czy też mydło FA.To poprostu szyjka macicy nie jest aż tak szczelna i komórki nabłonka macicy rozrastają się na szyjce.Ot i przyczyna.Zapytajcie gina a nie jakieś stronki czytacie.

Gość banikol
a TSS? Zespół Wstrząsu Toksycznego?.....to poważna toksyczna choroba i to właśnie od tamponów...to jest smiertelna choroba

Gość różyczkaa
dziewczyny ja wlasnie z powodu uzywania tamponow nabawilam sie nadzerki!!! bylam jeszcze wtedy dziewica wiec seks nie byl przyczyna zatem od dluzszego czasu stosowalam tampony ;/ lekarz potwierdzil...

Gość a tak teraz sobie pomyslalam
sluchajcie, a gdyby tak uzywac tych ob powlekanych ta siateczka?? one bardzo latwo wchodza nie czuc zadnego oporu, wiec i ryzyko nadzerki chyba duuuuuuzo mniejsze, nie?

Gość taaaaaaaaaaaa
ciekawa jestem - jaki procent tych od nadżerek dzięki tamponom jest z programu NPR. Właśnie od takich starych panien słysze najczęściej o "ryzyku używania tamponów, wkładek, a ostatnio podpasek". Dziewcze drogie - najlepiej wybierze się do ginekologa- tam wszystko Ci opowiedzą bez tych opowieści SF godnych średniowiecza.

ale nadzerka nie dotyczy scianek pochwy a szyjki macicy wiec to nie ma znaczenia. cos kiedys slyszalam ze te z siateczka sa bardzo niebezpieczne, dlaczego nie wiem i uwazam to za bzdure jakiegos oszoloma:) po prostu nie znam podstaw do takiego stwierdzenia. a druga sprawa jest taka: kazdy organizm jest indywidualny i roznie reaguje na rozne rzeczy. wazne jest by tampon czesto zmieniac, nie przetrzymywac itp. czyli higiena. prawda tez jest ze nieodplywajaca krew powoduje znakomite warunki do rozwoju bakteri, szczegolnie staphylococcus aureus co moze sie skonczyc TSS czyli zespolem szoku toksycznego. ja uzywam tamponow juz jakies 8 lat, zamiennie z podpaskami, zaden incydent mi sie nie przytrafil , ale wierze dziewczynom ktore maja z tego powodu problemy. wazne jest by siebie obserwowac i w razie jakis problemow szybko zareagowac. szczerze mowiąc ja bez tamponow bym sie chyba nie obyla, szczegolnie w taki upal.:)

Gość różyczkaa
za madre jestescie dziewczyny za bardzo tego pewne wpiszcie sobie w google lub gdzie indziej zapytajcie lekarzy...

Gość Ollunia
A ja dostałam od tamponów zapalenia pochwy...:( Przez rok je urzywałam i wszytko było oki, aż do maja :( Choć teraz mam przerwe w ich stosowaniu to i tak je polecam bo dają kąfort kobiecie i moze zapomnieć o tym ze włsnie ma okres.