Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxwera888

ZNIECZULENIE PODCZAS PORODU. Jakie są plusy i minusy. Jakie jest najlepsze?

Polecane posty

Gość xxwera888

Niedługo mam rodzić i zastanawiam sie nad tym czy wziąć znieczulenie. To moje pierwsze dziecko (ja jestem jeszcze bardzo młoda) i boję się bólu. Czy znieczulenie zewnątrzoponowe wystarczy zgłosić bezpośrednio przed porodem? Pozdrowienia dla mamusiek :)

Gość czarnao
minusow raczej brak..nie meczysz sie..w Stanach podaja to znieczulenie kazdej rodzacej, bez dodatkowych oplat czy cos takiego, to standard, ze tu kobiety dawno sie juz nie mecza przy porodach..

Gość boże dziewczyno
u mnie na osiedlu od kwietnia po porodzie umarły juz dwie młode mamy. dostały zatoru czy czegos takiego i to wlasnie po takim znieczuleniu. ja nie panikuje ani nie strasze tylko prosze cie, zebys to przemyslala, czy warto podejmowac takie ryzyko.

Gość xxwera888
teraz mnie wystraszylas... troche czytalam na ten temat i nie spotkalam sie z tym aby ktos umarl od tego rodzaju znieczulenia. zatory mozna dostac po kazdym porodzie, czy innej operacji...

Gość a czarnao jak zwykle
blyszczy tym swoim " U nas w Stanach' LMAO!!!

Gość Aśka550
Wiesz nie chcę Ci tu wciskać kitów, że poród nie boli. Boli i to bardzo, dlatego lepiej załatwić sobie znieczulenie jeszcze przed porodem, aniżeli potem prosić na porodówce o coś czego nie dostaniesz. Są w Polsce szpitale, w których podają znieczulenie za darmo, ale tak nie jest we wszystkich szpitalach. Najlepiej wybierz się do anastezjologa i popros o ZZo. Koszt takiego znieczulenia to 300-500 zł. Nie obawiaj się powikłań, w końcu we wszystkim nawet w jeździe samochodem jest ryzyko. Gdybym miała się wszystkiego bać teraz pewnie zamknęłabym się w klasztorze. Sporo moich koleżanek wzięło sobie ZZO i żadnej nic się nie stało, a przypadki podczas, których kobieta umiera należą do rzadkości.

Gość xxwera888
sa rozne opinie na ten temat, dlatego boje sie ryzyka, jesli takie istnieje... juz nie chodzi omnie ale o malego. z drugiej strony jezeli jest mozliwosc zlagodzenia bolu to czemu nie skozystac? sama juz nie wiem.

Gość czarnao
behind podpisuj sie swoim nikiEM jak do mnie pijesz:) i jak zwykle pytam gdzie wyczytalas w mojej wypowiedzi "u nas w stanach", i jak zwykle nie udzielasz odpowiedzi na pytanie, ktore dziewczyna zadala tylko pyskujesz..bogata emigrantko, pozdrawiam:)

Gość elka 222
A powiedzcie mi kobiety, na jakim etapie porodu daje się Zzo? Jak się wtedy rodzi, skoro kobieta nic nie czuje? Jak prze? Czy to jest dobre dla dziecka?

Gość
czytalam ze czuje sie skurcze i mozna chodzic ale bol jest o wiele mniejszy. a zastrzyk podaje sie nie wczesniej niz przy 3 cm rozwarcia bo moze wstrzymac akcje porodowa

Gość biedronka123
Nie można się wszytkiego bać. Umrzeć można teoretycznie po usunięciu zęba. Ale nie ma co o tym mysleć bo człowiek by zwariował. Te znieczulenia są bezpieczne. Nie pozbawiają ani czucia w nogach tylko znacznie redukuja ból. Matka czuje skurcze ale łagodniejsze. Trzebna mysleć optymistycznie, zaufać sojej intuicji, zdrowemu rosądkowi i lekarzom. I korzystać z dogodności, które ułatwiają zycie.

ale podobno istnieje wieksze prawdopodobienstwo, ze trzeba bedzie uzyc proznociagu lub kleszczy, a to wydaje mi sie koszmarem, nawet bolu sie nie boje tylko wlasnie tych rzeczy..:(

Gość Mama26
Chyba największy minus tego znieczulenia to to że koszmarnie drogie. Nie wszystkie kobiety stać na jednorazowe wybulenie takiej kasy tymbardziej że za to można troche rzeczy dla maluszka kupić. Powiem tak to niesprawiedliwe że za komfort przy rodzeniu trzeba płacić a przecież każdej z nas należą się jakieś standardy. Mam nadzieje że to się zmieni. Leżałam na patologi prawie dwa tygodnie dziewczyn przewineło się co niemiara praktycznie wszystkie zdecydowała się na znieczulenie i były baaaardzo zadowolone-z żadną nic się nie stało ani z malusziem. Musisz się wczesniej zdecydować bo takie znieczulenie można zrobić nie za wczesnie ani nie za późno.

Gość /lączenie tematów/
Temat: A CO POWIECIE O ZNIECZULENIU ZEWNąTRZOPONOWYM, CZY BOLAłO WKłUCIE? 13:16 dorottaa 13:17 muuuujjjjaaa skurcz bolal tak mocno ze bylam szczescliwa jak nigdy jak sie wkluli nie czulam klucia wcale!!! 13:18 kadarka hyhy...mysle, ze nawet gdyby wklucie bylo bolesne i trwalo kilka minut, to i tak lepsze to, niz rodzic w bolach przez dwadziesciapare godzin i (doslownie) wypruwac sobie flaki. 13:20 Moni76 Ja miałam 2 CC i w rzadnym mnie nie bolało wkłucie,tak wiec spokojnie ... Kinga .Krystek 13:28 dorottaa właśnie chodzi mi o cesarkę. ale potem kręgosłup bolał jak już było po wszystkim? 13:34 Moni76 nie ,nie martw sie bardziej bolała blizna jak schodziło znieczulenie,wiesz mi sie wydaje i z tego co pamietam to oni psikaja czyms zeby znieczulic kregosóp,na prawde tego nie czuc... Kinga .Krystek 13:35 tulipanek zółty ja tez mialam cc wklucie nie bolalo, bo dostalam najpierw zastrzyk w plecy ze znieczuleniem miejscowym i dopiero wkluli sie w kregoslup wiec nawet nie wiedzialam kiedy a pozniej nie bolal mnie kregoslup. jak na drugi dzien wyjmowali ta zylke z plecow tez nic nie czulam. 13:39 Moni76 o własnie ja tak tez miałam tulipanek zapomniałam nawt ze była tam zyłka i teraz mi przypomniałas Kinga .Krystek

Gość teoretycznie nie powinno
sie robic takiego znieczulenia jak ZZO czy podpajeczynówkowego(do cc) bez wczesniejszych badań na krzepliwośc krwi, wiec nie opowiadajcie ze kazdy może je dostać

Gość ciążosfera
Ja miałam zewnątrzoponowe - "głupiego jasia" ani gazu rozweselającego nie stosowano w moim szpitalu. Dziękuję w duszy za postęp cywilizacyjny i za takie możliwości łagodzenia bólu. Tutaj pisze o środkach stosowanych do znieczulenia - za lekarzami z "mojego" szpitala. http://ciazosfera.blogspot.com/2013/01/rodzaje-znieczulen-do-porodu.html