Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojonaaaa

ciagła czkawka u niemowlaka???

Polecane posty

Gość zaniepokojonaaaa

kobietki znacie jakies sposoby na przerywanie czkawki, kurcze mojej siostry córeczka ( ma 6 dni) jak tylko sie obudzi czka cały czas dopóki nie zasnie,a przy tym denerwuje sie bardzo bo nie moze sie dobrze najesc z cyca .

Gość dOMI S
Przystawic do piersi albo dac cos do picia w szpitalu mowili zeby przystawic do piersi i przechodzilo teraz daje pic bo maly ma 6 miesiecy i tez przechodzi podobno czkawka moze bycnp od mokrej pieluszki lub jak dziecko zmarznie

Gość Magda 26
Mój synek na początku przy każdym karmieniu miał czkawkę, przy każdej zmianie pieluszki. Czesto trzymałam go długo po karmieniu pionowo, bo zazwyczaj zasypiał przy cycusiu a potem dostał czkawki i się wybudzał i znowu chciał ssać i tak w kółko. Zawsze najlepszy okazywała się pierś. Mnie położna jeszcze poradziła żeby dziecko trzymac wtedy pionowo i połozyć na główkę pieluszkę i trzymać tak aż czkawka minie. To też pomaga ale troszkę dłużej to trwa. Teraz synek ma niecałe 3 miesiące i czkawki zdarzają się nadal. Teraz tylko gdy go przewijam no i gadauła z niego straszna hehe:) Powodzonka

Gość RK skkkkka
dużo wiesz widzę czkawka również jest od wychłodzenia organizmu (nagłego ochłodzenia czyli np przebieranie)

Mój synciu miewał czkawki jeszcze jak był w brzuszku;-) po porodzie też często go to dopadało, właściwie to przez trzy pierwsze miesiące codziennie. Zawsze pomagało mu jak się napił mleczka z cycusia. Miewał też czkawki właśnie przy przebieraniu jak zmarzł

w szpitalu w którym rodziłam położne zawsze otulały pieluchą główkę dziecka,może to jednak chodziło o ciepło?

Mój ma 6 miesięcy i zawsze miewał czkawkę, u niego nic nie pomaga , samo musi przejść. Jak tylko zaczyna się śmiać od razu zaczyna czkać, więc to chyba od zachłyśnięcia się powietrzem.

Czkawka u niemowląt to wynik w pierwszym rzędzie niedojrzałości układu nerwowego (ale to żadna patologia), z czasem -w miarę jak układ nerwowy dojrzewa - częstotliwość czkawek się zmniejsza. Jeśli Maluch ma czkawę mona Go przepoić, ale niekoniecznie - ewentualnie są kropelki o kwaskowatym smaku (moje Pyśki czasem, jak męczyła je megadługaśna i mocna czkawka - takowe dostawały i przechodziło), ale z reguły czkawka poprostu mija po chwili i nie trzeba nic na nią podawać.

Gość play
\"Niektóre dzieci rodzą się ze skłonnością do czkawki i miewają ja jeszcze w matczynym łonie. Jej przyczyna nie jest znana - istnieją przypuszczenia, ze związana jest ona z niedojrzałością układu nerwowego i pokarmowego noworodka. Czkawka najczęściej występuje w trakcie jedzenia lub po nim, a biedny maluszek aż cały podskakuje. Może tez wystąpić, gdy maleństwu jest zimno. Czkawką nie należy się przejmować. Jeśli dzidziuś ma czkawkę - podaj mu do ssania na chwile pierś lub podaj kilka łyżeczek przegotowanej wody. Czasem pomaga rozweselenie malucha lub nagła zmiana jego pozycji, np. położenie na brzuszek.\" cytat pochodzi z art. \" Dlaczego płacze, czyli kolka, czkawka i nie tylko\"www.e-kobiety.pl. Polecam ponieważ \"Płacz dziecka jest najczęstszym problemem, z którym borykają się młodzi rodzice. Płaczu nie można lekceważyć - może występować w sytuacji, gdy maluszek cieszy się pełnym zdrowiem, a także być pierwszym objawem choroby. Rozróżnienie tych sytuacji czasem bywa trudne i wymaga doświadczenia ze strony rodziców."

Gość ja mam juz 30 lat
a wciaz mnie czkawka dreczy... Widocznie dziecko ma taka sklonnosc tez.

Gość a oto streszczenia
Moja mała przez pierwszy miesiąc miała czkawkę nawet 5-6 razy dziennie- pierś pomagała, ale problem był, gdy mała nie chciała pić, bo była najedzona itp. Wtedy trzeba było przeczekać. W nocy to otulałam ją kołderką, przytulałam i szybko przechodziło. TEraz ma 3,5 miesiąca i ciągle jej się zdarza długa czkawka- często po tym, jak się posika ;) - ale już o wiele rzadziej niż na początku. Pierwsze co robię, gdy usłyszę czkawkę, to sprawdzam pieluszki :) Najgorsze, że moja teściowa uważa, iż czkawka "psuje serduszko" :O weź jej tu człowieku wytłumacz. Jak dobrze, że tylko raz na jakiś czas przychodzi w odwiedziny :D

hej moja córcia miała juz czkawkę w brzuchu... i tak jej zostało do dziś , teraz ma juz prawie 9 misięcy i raz dziennie jeszcze sie zdarzy... jak karmiłam piersią to przystawiałam ja do cyca i jaos czkawka mijała , a teraz najczęśniej na po wypiciu mlaka z butki czyli tak jak ktos napisał łyka powietrze i dlatego... potem jak wypije juz całe mleko to herbatki, ani wody nie chce juz pić i tak sie męczy biedulka... butelki mam aventu wiec podobno maja ten systen odpowietzania, ale chyba licho sie sprawdza... trzeba przetrwac i tyle

Gość superadamcio
A u mnie czkawka przeszła jak mały zrobił kupkę :D ale tak zazwyczaj to picie daje rezultat