Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roosa2

jak przygotować ciało do ciąży

Polecane posty

Gość roosa2

Hej, JAk najlepiej przygotować swoje ciało do wysiłku jakim bedzie ciąża? Chodzi mi o zachownie dobrej formy, zębów w dobrym stanie zdrowia itp. Zastanawiam się teżjak można zapewnić dziecku dobry start, kwas foliowy już biorę , ale zastanawiam się co jeszce mogłabym zrobić? Na co się zaszczepić, i co z żółtaczką czy 2mies wystarczą? Będę wdzięczna za wasze rady i wymiane dośwaidczeń ;-) Pozdrawiam ;-)

Gość no nastawic sie facetowi

Gość tez sie chetnie dowiem
:)

Gość roosa2
Wydaje mi się że zółtaczkę trzeba powtarzać po miesiącu i potem chyba po 6, ale to dpada bo planujemy tak za 2...

Może ćwiczyć, żeby ciało było wytrzymałe. Zdrowo się odżywiać. Nie pić alkoholu i nie palić. Jeść więcej owoców, produktów bogatych w żelazo i wapń bo one mają wpływ na kości, zęby, włosy. Tak myślę.

Ja myślę, że warto poczekać te pół roku i wziąć wszystkie dawki szczepi8oki przeciw żółtaczce. A teraz jedz zdrowo, ypoczywaj, jeśli palisz bądź mąż pali, to rzucić palenie.Kwas foliowy już beirzesz.Sprawdź, czy byłaś na różyczkę szczepiona też.

Gość roosa2
a jakie inne szczepienia jeszce powinnam zrobić? Czy brać takie ogólne poreparaty witaminowe ?

Gość roosa2
nie chcę czekać o 6 mies dłużej tylko ze względu na to żółtaczkę ten miesiąc sobie wymarzyliśmy i jedynie jeżelki nam się nie uda za pierwszym razem to możemy poczekać dłużej ;-)

Gość Ubeta
Ja będę robić badania - częśc już zrobiłam. Mam zamiar się zaszczepić przeciwko WZW typu B. Zażywam kwas foliowy, witaminy z gr B, jem dużo warzyw zawierających Fe. Ćwiczę mięsnie brzucha, póki mogę np. A6W i na siłowni. Nawilżam ciało, a szczególnie męczę masażem brzuszek, pupę i uda:-D Oczywiście skuteczny masaż zapewnia mi małzonek;) Staram się nie jeść rzeczy naszprycowanych straszną chemią. Nie piję kawy i nie palę papierochów. Ale myślę, że i tak nie ma co przesadzać. Może wypowiecie się na moim topiku: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3262432 temat dotyczy badań przed i w trakcie ciązy.

Gość Ubeta
Dentystę też "zaliczyłam" ;) Pozdrawiam:)

Nie rozumiem, roosa, czemu nie możesz poczekać jeszce pół roku. Żółtaczką naprawde bardzo łatwo sie zarazić, więć te szczepienie jest obowiążkowe wg mnie. Warto zaszczepić sie przeciw różyczce jeśli nie jesteś pewna, że byłaś szczepiona. Jest jeszce taka groźn choroba toksoplazmoza, ale nie wiem, czy na nią są szczepionki.

Gość toksoplazmoza
to pierwotniak - latwo sie zarazic od kota np sprzatajac kuwete, a takze przygotowywujac surowe mieso na obiad; jesli uaktywni sie podczas ciazy to moze powodowac poronienia albo wady rozwojowe u dziecka...

Gość roosa2
Hej dzięki za rady, ide do lekarza rodzinnego wypytać o to wszystko, bo on mi najlepiej doradzi co mam zrobić z tą nieszcęsną zółtaczką, bo z resztą zdążę, a zółtaczki zdążyłabym przyjąć tylko pierwsze 2 a trzecia wypadałaby już na jakis 5miesiąc ciąży zakładając że by się nam udało od razu.... O witaminach już tez pomyślałam, ale nie chcę brać ciążowych bo słyszałam że nadmiar też zaszkodzi dziecku, więc lepiej nie przesadzać

Gość roosa2
u dentysty już byłam, nigdy nie paliłam więc ten probnlem odpada , czasem skuszę się na piwko ;-) Wiecie może ile może kosztować badanie na przeciw ciał toksoplazmozy, nie mam co prawda kota ale w dzieciństeiw owszem, zresztą postaram się unikać kotów ale to nigdy nic nie wiadomo... Ps dzięki za suuper ciekawe linki wiecie może dlaczego doradzają picia herbaty zielonej??? Uwielbiam ją i bardzo mnie to zasmuciło....

Gość roosa2
tzn odradzają herbatę zieloną ;-)

Gość roosa2
z penych względów nie chcmy przesówać daty tej pierwszej próby ;-) mamy swoje powody i bardzo pragnę żeby się udało właśnie w tedy ;-) ;-) ;-)

Gość roosa2
Przepraszam za tą ilość postów ;-)

rossa2 szczepienie p/w zółtaczce przed porodem to podstawa......a jak przyjda komplikacje i bedzie u ciebie trzeba wykonac cc to lekarz ci powie zrobi ale na twoją odpowiedzialnoscjeli nie byłas szczepiona.... ja przy młym zabiegu przepukliny musiałam miec obowiązkowo szczepienie na wzw....wiec w czym problem....nie chcesz to nie szczep sie ...twoj wybor...ale taka szczepinka chroni cie na całe zycie wiec przy 2 ej ciąży nie bedziesz sie musiała szczepic......wystarczy ze weźniesz 2 dawki one cie chronia w 90% trzecia mozesz po urodzeniu

Gość tokspolazmoza
badanie kosztuje ok 25 zl

Gość roosa2
ależ ja chcę się zaszcepić tak czy tak, zastanawiałam sie tylko co zrobić z tą nbieszczęsną 3 dawka która wypadnie teoretycznie na ciąże, ale jyż wiem podobno wystarczy tą 3 zrobic po ciąży ;-)

Gość roosa2
a możecie mi jeszc powiedzieć czego nie wolnmo jeść czego unkać? Wszelkich sztuczydeł i wysoko przetworzonych art. spożywczych to wydaje się być jasne, natomiast słyszałam że nie powinno się jeść serów pleśniowych pić zielonej herbaty itp? Wiecie co jeszce i dlaczego zielona herbata szkodzi?

Cześc dziewczyny :) ja w październiku mam 3 dawke szczepionki na żółtaczke i .... do dzieła :) dzis zrobilam badania krwi podstawowe + przeciwciała na różyczke i toksoplazmoze - jutro wyniki. W przyszłym tyg ide do gina i wiem ze on mi to wszytsko wytłumaczy i powie ale juz jestem ciekawa więc może Wy mi powiecie na ile przed planowana ciążą powinno się zacząć przyjmowac kwas foliowy? i witaminy- kiedy i jakie? :)

Gość roosa2
Co do kwasu foliowego to tak: w ulotce jest napisane przynajmniej 1 mies przed, ale wszędzie gdzie szukałam spotkałam się z radami żeby przyjmować 3 mies przed. Ja zaczełam tak żeby wyszło 3mies przed ale można dużo wcześniej ;-) W końcu kwas foliowy powinny przyjmować kobiety w wieku rozrodczym przez cały czas. Od dawna już planujecie potomka? Jakie to fajne że jest na stu więcej ;-) Od kiedy podjeliśmy ta decyzję jestem bardzo szczęśliwa.

dzięi za info roosa2 :) czy od dawna planujemy? raczej wyszło jakos spontanicznie. Postanowilismy sie zaszczepic profilaktycznie na żółtaczkę. Przy szczepieniu powiedziano nam min. zebym teraz w ciąże nie zaszła bo nie bede mogla przyjac kolejnej dawki i wtedy sie do siebie usmiechnelismy i stwierdzlismy ze w takim razie dzidzie zrobimy po wszytskich trzech:) Co prawda do pażdziernika zostało jeszcze troszkę czasu ale juz teraz wziełam sie za badania bo nawet jesli bede musiala sie zaszczepic chocby na różyczke to tez przeciez przez iles tygodni nie wolno zajść w ciążę i wszytsko by sie znowu przedluzylo więc działam wczesniej :) Pozdrawiam i życzę \"owocnej\" pracy tym które juz przystępują do dzieła :)

Gość roosa2
hm... dzisiaj byłam u rodzinnego i nie dostałam ŻADNYCH! sierowań na badania, na określenie przeciwciał różyczki i toksoplazmozy mam zrobić sama albo iść po skierowanie do ginekologa co wychodzi na to samo bo jak się chodzi prywatnie to i tak trzeba za badania zapłacić...

Dziewczyny, nie zaszkodzi również zrobić u gina USG dopochwowe - celem określenia rozmiarów jajników, czy nie ma tam jakiś cyst, guzów, określić wyściółkę macicy, jej grubość znaczy oraz sprawdzić czy jakieś mięśniaki się nie czają. To zaoszczędzić może Wam wiele nerwów, kiedy już będziesz w ciąży. pozdrawiam! ❤️

Wiesz roosa ja sobie zrobilam badanie krwi i moczu + przeciwciała prywatnie. Troszkę mnie to wyniosło ale mialam odłożone specjalnie na cele przedciążowe więc jakos dało rade. Odebrałam juz wyniki tylko są tak zaszyfrowane skrótami ze nie wiem wogóle co i jak. Ide w pszyszłym tyg do ginka i mam nadzuieje ze on mi wytłumaczy co to za magiuczne literki i cyferki na wynikach i że zrobi mi własnie usg dopochwowe, cytologie i wogóle powie co i jak mam działać zeby było oki :) Jeśli pozyskam u niego jakies nowinki to sie podzielę :)

Gość roosa2
Pewnie że zrobię te badania prywatnie, nie chodzi o kasę, tylko o to że takie badania zwyczajnie po ludzku mi się należą. Ręce opadają jak zaczyna się chodzić po tych lekarzach, trzebaby się uzbroić w podwójną cierpliwość. do STONOGA o fajnie , to jak już wrócisz od gina to daj znać co ci powiedział jestem bardzo ciekawa co Ci poradzi i jakie badania zrobi ;-) Ja się czaje i czaje i narazie tą wizytę odkładam jak najdalej... ;-)

Gość roosa2
do stonoga a mogłabyś mi napisać ile zapłaciłaś za wszytkie badania? zaszczepiłam śię na żółtaczke i teraz muszę parę dni odczekać ;-)