Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lily20

Geneza powstania swiata.

Polecane posty

Gość Lily20

Jaki macie poglad na temat powstania swiata i wogole zycia ludzkiego? Moim zdaniem NAUKA i RELIGIA ida inna droga myslenia. Wogole jakby istnialy 2 inne swiaty. Dla przykladu Teza Charlesa darwina a wierzenia poszczegolnych religii. Nie wierze w mity i kosmogonie. Rownie dobrze kazdy znas moze tworzyc swoj wlasny mit o powstaniu swiata i zycia. Dla mnie to jest wielka wielka enigma do ktorej trudno znalesc zagubiony klucz. Jesli taki istnieje wogole.... Zgory dzieki za przedstawienie swoich wlasnych pogladow i ''mitow''.

Gość sorki ale
do takich wnioskow doszlam jak mialam jakies 7 lat :O No ale lily lepiej pozno niz wcale :O

Gość Gretchien
Moim zdaniem te 2 wersje wcale się nie wykluczają, ponieważ 7 dni tworzenia świata prze Boga to tylko przenośnia. Tak naprawdę to mógł powstawać o wiele dłużej i faktycznie przecież tak było. Świat powstawał ewolucyjnie i stopniowo jak w Biblijnym opisie. Co do powstania człowieka to z tego co wiem nadal brakuje tego ogniwa łączącego nas z małpami (tego ostatniego przed nami). A jeśli nawet je znajdą to i tak nie wyklucza to religijnego punktu widzenia bo przecież na końcu tworzenia świata Bóg stworzył człowieka, który ma duszę i sumienie. A poza tym chyba zawsze już będzie to tajemnicą więc po co zaprzątać sobie nią głowę. Chociaż w twoim wieku też miałam takie myśli egzystencjalne...:-)

Gość potwora
Moj dziadek ma na przyklad taki dylemat : jak to bedzie w niebie, tyle ludzi wykarmic. Jak to w ogole sie da. A ma juz ponad 70 lat

Gość Lily20
Racja. ja takze juz w dziecinnych latach o tym rozmyslalam, tyle ze nikt nie jest wstanie o tym porozmawiac i to jest niestety przykre. No a ty jaki masz poglad ?

Gość potwora
Hehe moze ja malo pragmatyczna jestem, ale wydaje mi sie , ze czlowiek w niebie nie musi jesc :P

Gość potwora
ale jakby przyjac, ze musi - to kazdy z tych ludzi gdzies bedzie mieszkal i bedzie uprawial cos w ogrodku- i to bedzie trafialo na stol; mieso tez bedzie, ale nie z zabijanych zwierzat, bo to brzydkie- po prostu mieso bedzie roslo na drzewach

Gość Lily20
potwora- no racja. mysle tak samo ze nie musi jesc, pic ani srac bo nie ma zadnych pragnien, nie czuje nic, bo jak to wedlug wierzen jest czlowiek w niebie to tylko dusza- a dusza to ponoc wszytsko co najwartosciowsze :)

Gość Gretchien
w niebie to już tylko błogość nas czeka całkowita i nieopisana radość bliskości Boga, która zaspokoi wszystkie nasze pragnienia więc nie będzie potrzeby jedzenia itp. :-)

Gość potworaa
no wlasciwie jak sie mowi kredo, to tam gdzies jest 'ciala zmartwychwstanie' - czyli razem z cialem sie zmartwychwstanie kiedys. To ja sie pytam- w jakim wieku bedzie to cialo ? Bo ja bym chciala tak miedzy 20 i 30 - ale moj dziadek czy babcia pewnie tez , a ja bym ich wolala jako babcie i dziadka , a nie rownolatkow. Niezbadane sa sciezki Pana Tam do kata, ktos mi zajal nick

Gość Ola_24
Tez jestem ciekawa w jakim wieku będzie ciało podczas zmartwychwstania? Może w takim, w jakim sie zmarlo?

Gość mmyślę że
będzie w takim wieku, w jakim chcesz. chcesz widzieć babcię i dziadka jako starszych ludzi? będziesz ich widzieć takimi, a oni będą siebie widzieć jako młodych i będa czuć się młodzi ;) niebo to musi być naprawdę piękne miejsce, jestem tego pewna :)

Gość niebo to
dobre miejsce dla naiwnych:D

Gość kik*
Skoro w piekle jest gorąco to w niebie musi być pierońsko zimno. Hmmm... Nie idę!

-->Gretchien Na dobrą sprawę obie wersje to tylko ludzkie domysły lub wiara. -->Lily20 { Jaki macie poglad na temat powstania swiata i wogole zycia ludzkiego? } Jaki pogląd można mieć na temat niewiadomej ? Ludzkośc jak na razie ma parę ciekawych teorii na ten temat, nic poza tym. { Jesli taki istnieje wogole.... } Jeżlei można było zrozumieć jak powstają pioruny, czemu kiedyś mamy nie zrozumieć reszty ?

Gość madame Creative
Uważam że religię wymyślili ludzie. Ze strachu przed śmiercią, z braku zrozumienia świata itd. Tego czego nie umieli sobie wytłumaczyć wyobrazili sobie - że np Bóg tworzył świat przez 7 dni itd.) Tak jak teraz mamy partie polityczne tak oni, kłócąc się między sobą, stworzyli kilka religii i odłamów. By nie tracić "swoich" zauważcie, że prawie w każdej religii obowiązują słowa: "nie będziesz mieć bogów cudzych przede mną". Religia zawsze była przeciwna nauce, bo wraz z nią traci wiernych, a wraz ze stratą wiernych traci...kasę! W takiej laickiej Francji np księża są biedni jak myszy kościelne i wcale nie grzmią z ambony do garstki osób zgromadzonych na mszy (szczególnie ludzi starszych = strach przed śmiercią). W Polsce niestety rządzi kościół, nad czym ubolewam. Religia uwstecznia!