Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 23

siusiu do nocniczka, co robie źle?

Polecane posty

Gość mama 23

Moja córka ma 22 miesiące. Kupiliśmy już dawno nocniczek, oswoiła się z nim, podoba jej się melodyjka, obrazki też jej się podobają i wszystko jest w najlepszym pożądku. Problem w tym, że nie chce na nim usiąść. Próbowałam już bez pieluchy, z pieluchą, na ciasteczko, czekoladę i nic... Jak to było u waszych dzieci. Jak sobie z tym poradzić. Pomóżcie

Gość mama 23
mogę jeszcze dodać, że z nadstawką na ubikacje jest to samo

błąd, że nocnik gra! Wogóle co to jest, by kibelek wygrywał melodyjki? Pomyśl jak ty byś się czuła siedząc na grającym sedesie? Melodyjka mi=oże małą rozpraszać, denerwować lub wywoływać strach... Polecam zakup drugiego nocnika, tym razem normalnego...

Miałam ten sam problem. Mój syn nie chciał siadać i już. potem pojechał na wakacje i nauczył się w ciągu tygodnia. :) Myślę, że do tego trzeba dorosnąć, on akurat dorósł dośc późno, bo miał ponad 2,5 roku.

Gość atrida ma rację
błedem było kupno nocnika z pozytywką....najlepszy jest ten najzwyklejszy(do 10 zł)

Drugiego nocnika nie trzeba kupowac, wystarczy te elektrody zamalować lakierem do paznokci.

Gość mama 23
też nad tym myślałam ale ona bardzo lubi tą melodyjkę, nawet nie miała szansy się jej przestraszyć bo nie chce siedzieć na tym nocniku, ani na sekundę nie siada Ale dzikuję za propozycje

Gość mama 23
albo wyciągnąć baterie ale nie w tym rzecz, nie chce na niego usiąść

Gość panaf
Moim zdaniem 22 miesiace to pozno troche na takie nauki,mala juz przyzwyczaila sie ze bez zadnego wysilku moze zrobic siusiu i kupe do pampersa.Najlepiej sadzac dziecko na nocniczku gdy tylko samo zacznie dobrze siadac-u mnie zadzialalo.

Gość hb
moja corka tez nie chciala siadac na nocnik ale w koncu sie sama przelamala poprostu nic na sile

Gość panaf
A probowalas udawac,ze najpierw ty na niego siadasz?Zrob taka zabawe-najpierw mama potem cora.Moze usiadzie.

Gość mama 23
sadzałam ją wcześniej na nocnik, jak już pisałam nocnik mamy od dawna, ale to było za wcześnie, jak zrobiła siusiu w majtki to nawet tego nie zauwarzała i nie rozumiała co się stało

Gość atrida ma rację
zabawa jest bez sensu.Córeczka sama musi do tego dojrzeć,

Moim zadniem też za późno się za to wzięłaś. Mój obecnie 5 letni syn wołał juz sam siusiu w wieku 20 miesięcy, a od 9 miesiaca życia sadzałam Go w formie zabawy i zapoznawał się z nocnikiem

U mnie zadziałał przykład. Może masz kgoś wśród znajomych lub w rodzinie z małym dzieckiem, które juz korzysta z nocniczka? Wtedy mogłabys zabrać małą z nocniczkiem, aby poobserwowała i może skłoni ją to do prób? Innym sposobem, który jednak u mnie nie zadziałał, jest zastosowanie tetrowych pieluch. Przy takim upale mozna to zrobic bez obawy.

Gość mama 23
panaf dzieki za radę ja już nawet się poświęciłam i tam siusiałam :) czego się nie robi dla dzieci...

Jaki sens ma przechwalanie się czyje dziecko zaczęło wcześniej? Jeżeli jakieś dziecko nie chce siadać, to nie chce i już. Bez względu na to czy ma 9 miesięcy czy 20.

Gość mama 23
ona dopiero zaczeła mówić i nauczyła się wołać tu tu jak chce pić, wcześniej nic z tego nie wychodziło

Henrykietka, ty napewno masz dziecko? Może to geniusz???...

Gość mama 23
czytałam że sadza się dzieci między 18 a 24 miesiącem, a jak już pisałam wcześniej ona nic z tego nie rozumiała, a zaczełam już przed tym jak miała 1,5 roku

Gość CricketRocket
Moja corcia tez zaczela sikac do nocnika jak miala 9 miesiecy i nie uwazam,ze jest geniuszem...

Gość taaaa jaasnne....

Słuchajcie, 9miesięczne dziecko nie ma jeszcze tak dobrego zmysłu równowagi by sadzać go na nocnik. Poza tym, jego kręgosłup nadal jest w fazie rozwoju i ZMUSZANIE go, tak, bo too zmuszanie, do siedzenia na nocniku jest KALECZENIEM !!!

mamo nie przejmuj się tak bardzo.MojJasiek siadał na nocnik też mniej więcej jak miał 1,5 roku :),cała nauka trwała może tydzień.Oczywiścei,że zdarzały się wpadki,ale nie wolno wtedy karać ani krzyczeć na malucha.A jak zrobi siusiu do nocnika,to wychwalać pod niebiosa jaka mała zdolna,mądra i cudowna :).I tak za każdym udanym razem.U mnie to zadziałało.A jak minie tydzień bez wpadki,to wybierzcie się do sklepu po nagrodę-drobiazg :).Teraz możesz śmiało puścić małą bez pampersa,jest cieplutko,niech biega z gołą pupą :) pozdrawiam serdecznie

Moja córka zaczęła sikać miesiąc temu, a ma dwa latka. Ubierałam jej tylko majteczki bo na dworze cieplutko i kazałam sikać na trawkę. Na początku sikała na stojąco, później zaczęła kucać i sikała w majtkach jak mnie przy niej nie było żeby zdążyć ściągnąć, a tearaz woła. Daj jej spokój na dwa tyg., później znów zacznij. Dodam że próbowałam uczyć ją wcześniej, ale to nic nie dawało. Dziecko musi dojrzeć, nic na siłę. A tym mamom, którym dzieci sikały wcześno to gratuluję bo mi nawed przez myśl nie przeszło, żeby 9 miesięczne dziecko uczyć sikać. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Gość mama 23
do mamtek dzieci wybitnie uzdolnionych to wasze dzieci w wieku 9 miesięcy wiedziały że dorośli swoje potrzeby fizjologiczne załatwiają sami w toalecie, do tego same potrafiły wstrzymać siusiu i powiedzieć wam o tym pediatrzy twierdzą ze to nie jest możliwe ale gratuluje wam upartości i małych geniuszów

Hehe, a ja czytałam, że to możliwe, na zasadzie wytresowania (właśnie tego słowa uzyto w artykule). Niektórzy rodzice sadzają dzieci na nocnik i te dzieci przesiadują tam godzinami. Oczywiście przez ten czas trafi mu sie tam zrobić siusiu. Wtedy słyszy zachwyty i po jakimś czasie budzi w nim sie skojarzenie - nocnik - siusiu.

Gość mama 23
ja też myśle właśnie o wytresowaniu, ale nie o realnej potrzebie zrobie nia siusiu, bo do piero wtedy dziecko zastanawia się gdzie to zrobić i do czego

Gość mama 23
ona wszystko już rozumie tylko nie chce na nim siadać, boi się tam siadać, bo myśli że nie wstanie. Jest bardzo ruchliwym dzieckiem i nie lubi się podpożądkowywać, nawet na krześle nie usiądzie myśle że na nocnik jest już gotowa tylko jak ją skłonić do siadania na nim

ja swoją córcię próbowałam uczyc siusiac na nocnik jak miała półtora roku, wszystko było super dopóki nocnik jej się nie znudził, czyli gdzieś po około miesiącu, przestała w ogóle zwracać na niego uwagę, wręcz sie denerwowała jak ją pytałam czy chce siusiu i po prostu lała tam gdzie stała. Wróciłyśmy więc do pieluch i czekałam rok na kolejne lato, kiedy mogłam jej spokojnie zdjąć pieluchę i puścic po domu w samych majtkach. Udało się praktycznie od razu, pewnie dlatego że dwuipółroczne dziecko zrozumie już dużo więcej niż półtoraroczne... a widzę że nadal pokutuje myślenie naszych babć, żeby sadzać dzieci na nocniki jak tylko zaczną same siadać... do nocnika, tak jak do wszystkiego zresztą, dziecko musi dojrzeć, czy ja wiem czy dobra jest taka tresura? bo dla mnie to jest tresura, nie tylko dziecka ale i siebie samej, żeby z zegarkiem w ręku pilnować, czy to juz czy jeszcze nie mamo, odpuść jej na chwilę :) odczekaj z dwa tygodnie, potem po prostu zdejmij pieluszkę, niech sika w majty, niech zobaczy co sie z nia dzieje, niech poczuje jak to jest, bo ona na razie siusiając w pieluszkę, nawet nie zdaje sobie z tego sprawy... nachodzisz sie trochę ze ścierką, ale warto :)