Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alanka37

Problemy z cerą ? - zapraszam

Polecane posty

Postanowiłam zdradzić Wam przepis na LARENDOGRĘ. Lavendogra to nalewka na spirytusie i ziołach stosowana od wieków przez panie i te z tradzikiem i te bez większych problemów skórnych,ale chcące wyglądać młodo. Przepis dostała od alchemika królowa węgierska Elżbieta córka Łokietka,kiedy miała niesamowity tradzik,a wiadomo rządziła krajem i musiała jakoś wyglądać.I tak też było.Wyglądała podobno pięknie i o 20 lat młodziej,a po tradziku nie było śladu. Przepisy ,jakie podaje literatura troszkę się różnią, niemniej wszystkie mają za podstawę suszony rozmaryn, suszoną lawendę i spirytus. Ja podaję przepis, który od lat stosuję LARENDOGRA 3 części suszonych liści rozmarynu 1 część suszonego kwiatu lawendy 1 część ziela mięty pieprzowej 96% spirytus do zalania , tak żeby dokładnie przykrył zioła. Zioła umieścić w słoiku, zalać spiryturem , zamknąć słoik , odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach można używać. Każdorazowo wieczorem przecedzić 1-2 łyżeczek nalewki, rozcieńczyć 1-2 łyżkami przegotowanej wody i przemywać skórę twarzy, dekolt tak jak tonikiem. Bardzo ważne w tym wszystkim są proporcje. Spotkałam się z przepisami , gdzie jeszcze dodatkowo używa się do tego wody różanej,olejków eterycznych, ale ten przepis jest prosty i bazowy , pozatym ja go stosuje i mogą polecić.

Czyżby rzeczywiście nie interesowało to żadnej dziewczyny? Czy gdybym napisała,że w tej chwili firmy kosmetyczne przescigają się w zastosowaniu tej recepury do produkcji wód toaletowych i sprzedają je za krocie-to pomoże w zainteresowaniu? Podpowiedziałam Wam to bo czytam do jakich wyrzeczeń jesteście gotowe by pozbyć się trądziku.To jest dobry i sprawdzony przepis.

Gość mam pytanko
moja córka ma okropny młodzieńczy trądzik,stosowałam już wszystki maści , kremy i inne paskudztwa czy to może pomóc,czy skóra za młoda i delikatna

Ja to stosuje od wieku młodzieńczego. Najwyżej można bardziej rozcieńczyć na początek stosowania

Gość mam pytanko
problem z tradzikiem u młodej dziewczyny jest okropny ,a najgorsze są blizny które moga pozostać zastanawiał mnie ten spirytusik, to jednak 96% zrobię we właściwych proporcjach troche dla mnie a resztę rozcieńczę dla niej ..zobaczymy :)

Mam nadzieję,że pomoże.Daj znać.Jej troche bardziej rozcieńczaj,przynajmniej na początek.

Gość gdzie mogę kupić te zioła
???

Ja to stosuję od wielu lat.Mam ładną,czystą cerę. Składniki się kupuje,albo samemu zbiera zioła i suszy/ale na tym trzeba się znać/.Zioła w aptece lub składzie herbapolu,a spirytus w sklepie .Spirytus drogi,ale można kupić takie najmniejsze opakowanie.

Gość mzinka m
- Ile kosztują te zioła tak mniej wiecej oczywiście? - Jak szybko poprawił ci się stan cery?

Gość mam pytanko
lecę jutro do sklepiku,mężulo pomyśli że jakas bibka się kroi, no nic czego sie nie zrobi dla dobrego samopoczucia dziecka szkoda że tak długo trzeba czekać o rezultatach poinformuję i dzieki🌼

Gość slonko123
A pomaga to na tradzik grudkowy tylko ? czy wyleczy takze zaskorniki ? Zachamowac stan zapalny jest latwo, tylko odblokowac pory trudniej ... one sa glowna przyczyna tradziku :/:(:(

Gość hotnana
PISzcie czy wam pomaga :D

Gość bazylia90
ciekawa jest ta Larendogra, zobaczymy jeszcze czy rzeczywiście dziala;)

Gość MAFRO
Larendogrę znam od dwudziestu lat ,używałam jej z przerwami przez ten czas. Skład mojej nalewki nie zawiera mięty ,co do reszty mój przepis jest identyczny z podanym przez Alankę37.Mam jedynie takie pytanie,w momencie gdy łącze nalewkę z wodą płyn bardzo mętnieje i wytrąca się zawiesina.Niestanowiło i niestanowi dla mnie to problemu , używam jej w postaci mleczno seledynowgo toniku .Czy u Was też tak wygląda ten specyfik po połączeniu z przegotowaną wodą.Co do działania Larendory to działa, cera po niej jest gładsza ,świeża ,ogólnie lepsza.Trudno mi obiektywnie powiedzieć czy odmładza ale musi coś w tym być gdy ludzie nie wierzą mi że mam 48 lat.Tak więc polecam ten specyfik .Na tądzik i różne małe syfki pomaga też.Wprubowałam na mojej 12 letniej córce.POZDRAWIAM

Gość mms
stosuje larendogre od wielu lat przepis znalazlam w ksiazce zielarskiej m.gumowskiej przygotowalam ten specyfik w proporcjach ciut innych tzn 2 czesci rozmarynu i 1 czesc lawendy spirytusu wlewam tyle zeby zakryl ziola i odstawiam na 2 tygodnie po tym czasie nalewka jest gotowa. do biezacego stosowania przygotowuje porcje np 100 g czyli 50g Przegotowanej wystudzonej wody i 50g maceratu.po rozcienczeniu nalewka zmienia kolor ale tak musi byc Sprawdzilam /z doskonalym skutkiem/ jeszcze jedno zastosowanie larendogry mianowicie jezeli zauwazymy "pypcie" np na szyi /niestety to z wiekiem pojawia sie/ nalezy je smarowac nierozcienczona larendogra i po codziennym smarowaniu w ciagu ok tygodnia pypcie odpadaja bez pomocy kosmeryczki-dermatologa . Nie wierze w cudowne kosmetyki ktore z 50latki zrobia 20 ale wierze ze mozna proces fizycznego starzenia sie spowolnic pod jednym warunkiem ze nasza dusza bedzie mloda i radosc z zycia jest nam znana a poza tym ...badzmy piekni madrzy i zdrowi

Gość sibi
JA TEŻ STOSUJĘ rózne toniki ziołowe i sama robię :) naprawdę bardzo dobrze działają na skóre nie to co te drogeryjne .zawsze kupuję półprodukty i czy to krem czy maseczka to wolę sama zrobić:)naprawde warto

Gość sibi
aha warto kupić gdzieś hydrolaty lawendowy i rozmaryn i wymieszać,będzie podobny efekt

Gość sibi
i jeszcze jedno polecam do nalewki tej olejek z drzewa herbacianego zwłaszcza do cery trądzikowej pomocny,działa super,wysusza jakieś niespodzianki.poczytajcie sobie o olejkach eterycznych i zastosowaniu na cerę,jest ich dużo a działanie rewelacja.tylko trzeba pamiętać żeby kupić olejek zawsze z dobrej firmy bowiem innej jakości są do kominków zapachowych i nie mają właściwości leczniczych

Gość estelllla
moja nalewka też mętnieje po rozcieńczeniu wodą, to znaczy wytraca sie seledynowy osad ( a może tak musi być?) i dlatego ostatnio zamiast spirytusem zalewam zioła wódką 40 procentową. nalewka tak sporządzona też działa

Gość a ja mam pytanie________
czy ten spirytus nie wysusza cery? nie chce mieć zmarszczek !!! Pozdrawiam

Gość a czy to pomoze na
tradzik hormonalny? juz mi zadne masci nie pomagają, codziennei wyskakuje cos nowego a mam juz 33 lata stosuje tez kwasy, czy mozna to lączyc?

Gość a ja mam pytanie________
up up

Gość a macie tak
ze nalewka po rozcienczeniu woda ,(bo rozcienczona trzymalam do uzycia) zmienia kolor na czerwony/herbaciany? jak zrobilam ze spirytu to w miare stania na polce zaczela sie zmieniac. a teraz zrobilam z wodki ,ale ta od razu ma taki herbaciany kolor. obie tak samo pachna . czy ta czerwona tez dziala czy cos nie tak jest??

Gość Frango
W niedzielę miałam pierwsze zastosowanie toniku. Chociaż jeszcze za wcześnie na wnioski muszę powiedzieć, ze po 3 użyciach widzę pewną różnicę. Nie pojawiają się nowe krostki (ostatnio miałam mały wysyp) a i pory są zdecydowanie mniejsze i bardziej oczyszczone. Dodam tylko, że zamiast kremy stosuję od jakiegoś czasu olej jojoba pomieszany z olejkiem z drzewa herbacianego. O dziwo oleje nie zapychają mi cery a dają mega ukojenie po wieloletnich eksperymentach z wszelkiej maści kremach matujących (tłusta, odwodniona skóra z tzw suszkami). Gorąco polecam tą alternatywę. Każdy może znaleźć coś dla siebie.