Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość parcelinka

Jak wygląda pierwsza wizyta u ginekologa gdy spodziewam się ciąży

Polecane posty

Gość parcelinka

Chce iść do lekarza bo czuje ze jestem w ciązy (test, wsztrymany okres) jak wygląda pierwsza wizyta i czego się dowiem podczas niej ??? jakie bede miała badania???

jezeli nie jesteś miesiąc w ciąży to wątpie żeby usg było robione . no bo jak przecież tego malenstwa i tak nie widać. pewnie teoretycznie. zaleci branie jakis witamin (ale to juz on musi dobrać) choć ja sie nie znam :P

Gość parcelinka
czyli USG może być robione dopiero po I miesiącu???

hej! ja poszlam do gina dokladnie w 40 dniu cyklu, powiredzialam ze robilam juz 5 testow, wszystkie pozytywne, chcialabym potweirdzic jeszcze u lekarza ciaze, on zbadal mnie ginekologicznie, potem usg, widac bylo banke z pecherzykiem juz, potwierdzil ciaze, powiedzial ze wszystko ok, dal czopki na mdlosci, skierowania na badania i zdjecia fasoliniego :) dodam ze bylam prywatnie, u nas panstwowo usg robia dopiero kolo 10 tygodnia bo do tego czasu jak mowia \"wszystko moze sie zdazyc\" :( hmm

Gość sssssssssssss
ja byłam dopiero w 2 miesiącu ciąży, ale było ok zdjęcie też miałam robione

ja z tego co obliczylam to jestm jakos w 5 tyg i wkoncu do tego ginekologa trzeba iść ile kosztuje pierwsza wizyta z usg itd. w prywatnym gabinecie?

Gość milianna
na pierwszą wizytę najlepiej wybrac się ok 6-8 tygodnia ciązy ale już teraz łykaj kwas foliowy kupiony w aptece, gin zbada Cię na fotelu a później usg dopochwowo żeby zobaczyc pęcherzy, wyśle na badania krwi i moczu i po 2 tygodniach na kolejnej wizycie powinien potwierdzic na usg, pęcherzyk powinien miec już widoczne serduszko bo rzeczywiście wszystko zdażyc się może i wówczas jak wszystko się zgadza dostaniesz kartę ciąży i co miesiąc na kontrolę ;) a wizyta w zależności od miasta od 50 zł do ponad 100zł, najlepiej poszukac dobrego lekarza i zgłosic się do niego w spółdzielni lekarskiej, są to prywatne wizyty ale kosztują połowę mniej, moja gin pracuje w szpitalu gdzie w przychodni przyszpitalnej przyjmuje na NFZ tylko że w godzinach poranno-popołudniowych i jeśli jest potrzebna na oddziale to do pacjenek nie przychodzi, prywatnie bierze 100zł niezalężnie czy z usg czy nie, a w spółdzielni lekarskiej płaci się tylko 50zł za wizytę + 20zł za usg. najlepiej wybierz lakarza który jest gin-położnikiem w którymś z najbliższych szpitali, bo gdy będziesz tam rodzic bedzie Ci raźniej a i lekarz będzie pamiętał jaki jest przebieg Twojej ciąży i będziesz pewniejsza że wszystko będzie dobrze

Gość a oto streszczenia
ja byłam pod koniec 5.tc. i już było widać małą na USG; przyszłam ze zrobionym badaniem beta HCG. Płaciłam 60 zł, tyle co zawsze. Ginekologicznie też mnie zbadał, badał też biust, pogadał ze mną trochę czy na coś chorowałam, jaką mam historię "zdrowotną", wypisał kartę i już. I pogratulował :D

Gość hymhym
ja byłam w 5 tyg ciąży nie prywatnie tylko normalnie zbadał mnie a potem wysłał na usg i pojawił się malutki pęcherzyk bo zwykłym badaniem niemógł tego stwiedzić bo dzidziuś by ł zamalutki:)

Gość milianna
no ja też na pierwszej wizycie miałam już zdjęcie pęcherzyka na pamiątkę ale lekarz powiedział że nie ma jeszcze serduszka i dopiero na następnej wizycie musi potwierdzic na 100% ciąże, jeśli pecherzyk będzie miał tętno wówczas już można się cieszyc :) i wtedy dostanę kartę ciąży, narazie kazął dbac o siebie, łykac kwas i zrobic badania, no i na kolejnej wizycie po 2 tygodniach potwierdził na usg że pęcherzyk jest z tętnem, pogratulował, wydrukował ładne zdjęcia 'dla rodziny' :) także co lekarz to inaczej, przynajmniej mój od początku mówił wszystko, że zdażają się puste pęcherzyki które samoistnie organizm wydala, przygotował na wszystko żeby poźniej nie było rozczarowań i płaczu bo to zdarza się często :)

Jak pójdziesz za wcześnie (a 5 tc to stosunkowo wcześnie) to będziesz musiała przyjść ponownie po ok 2 tygodniach. W 5 tc zazwyczaj nie widać nic prócz pustego pęcherzyka ciążowego a wielu lekarzy ciążę uznaje dopiero od momentu, gdy widać zarodek i bijące serce.

ja poszłam w 6 tygodniu, zbadał mnie, zrobił usg przez brzuch i było widać pęcherzyk, zlecił badania, założył karte ciąży chodziłam normalnie do przychodni, nie prywatnie

Gość Matkiupadki
Hej Wizyta nie jest tak stresująca jakby się mogło wydawać. Raczej dużo gadania niz cokowliek innego. Bardzo obszernie temat wizyty w ciąży opisałam tutaj: matkiupadki.wordpress.com/2017/08/02/jak-wyglada-pierwsza-wizyta-u-ginekologa-w-ciazy/ Pozdrawiam i życzę pięknej ciąży! Sylwia