Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jamajka1234

Zdejmowanie welonu

Polecane posty

Gość jamajka1234

Gość jamajka1234
Moja przyjaciółka zapytałą mnie czy zgodze sie zdejmowac jej welon na weselu.A ja zupełnie nie wiem na czym polega ta czesc wesela szczerze mowiac nigdy nie byłam na weselu :/ dzieki za odpowiedzi :)

Gość zapytaj ją
bo standardowo to o pólnocy pan młody zdejmuje welon, świadkowie mu w tym przeszkadzają, a potem panna młoda go rzuca - i to są tzw. oczepiny. być może to jakiś ludowy zwyczaj przetrwał, kiedy to kobiety zdejmowały młodej welon. ale to też, kurde, robiły mężatki, starsze kobiety z rodu. nie mam pojęcia, o co jej mogło chodzić... jak się dowiesz, napisz :-) bo jestem ciekawa. :-)

Gość jamajka1234
No własnie. jak zapytałam czemu ja to powiedziała ze jestem jej najlepsza przyjaciółką no i jestem panna :) mam nadzieje ze niedługo hahaha. A mogłabys mi w skrucie opisac jak wyglada wesele tzn jakie zwyczaje obowiązuja

Gość zapytaj ją
wiesz, każde wesele jest inne... ale takie podstawy są chyba takie (napiszę Ci, jak było u mnie): na początku pan młody przenosi pannę młodą przez próg domu weselnego. goście juz na nich czekają. albo rodzice młodych, albo wodzirej, albo ktoś wybrany wita młodych chlebem i solą. potem jest toast szampanem - młodzi po wypiciu tłuka za soba kieliszki. pan młody powinien uprzątnąć szkło - panna młoda może mu co najwyżej pomóc tak, że butem mu przysuwa te kawałki. to niby dlatego, że od tej pory ona będzie sprzątała i to jej ostatnia szansa, żeby on coś zrobił ;-) potem jest obiad weselny, tańce (państwo młodzi tańczą pierwszy taniec), jest krojenie tortu (panstwo młodzi kroją i noszą dla gości, czasem dla wszystkich, czasem tylko dla rodziców a obsługa załatwia resztę). o północy opisane juz oczepiny, czasami są też podziękowania dla rodziców i różne zabawy weselne. masz byc świadkową tej dziewczyny, czy chce Cię tylko do tego welonu?

Gość czwarta
u mnie welon zdejmowała świadkowa, a mężowi świadek

Gość jamajka1234
No własnie powiedziała tylko ze co prawda slób dopiero za rok ale bardzo by chciała zebym zdejmowała jej welon. i tak nie wiedziałam za bardzo co to zanczy czy własnie mam byc swiadkową czy to zupełnie inna "fucha" do welonu :) ale masz racje pogadam z nia przy najblizszej okazji :)

OCZEPINY ---> nazwa wskazuje na \"oczepkowanie\" czyli włożenie widocznego atrybutu zamężnej jakim jest czepek... Kiedyś kobiety zamężne brały młodą do innego pomieszczenia i przygotowywały ją do nocy poślubnej... Teraz jest tak, że welon, najczęściej upinany za pomocą spinek, młodej zdejmuje świadkowa lub starościna... Ale jeśli młoda wybierze kogoś innego to nie ma większego znaczenia :D ... Pozdrawiam :D

Gość zapytaj ją
no to u was jest inaczej. u nas welon młodej, a muszkę młodemu zdejmuje świeżo upieczony współmałżonek, a świadkowie mają za zadanie przeszkadzać w tym, ile się da, usiłując "zatrzymać" młodego czy młodą w przed-małżeńskim stanie. młodego się po rękach bije jakimiś chochlami czy innymi, natomiast młodą, wiadomo - kwiatem :-)

u mnie jest tak jak opisuje poprzedniczka welon zdejmuje mlody pan a przeszkadzacaja mu wtym swiadkowie (albo panny,wtedy bija po rekach warzechami hehehhe)a mlodemu panu krawat czy muszka zdjemuje mloda pani a przeszkadzaja jej w tym albo swadek albo kawalerowie ktorzy caluja ja po rekach