Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość minia candinia

jak to jest z ta darmowa antykoncepcja w anglii??

Polecane posty

Gość minia candinia

czesc jestem w anglii i dowiedzialam sie ze tu antykoncepcja jest za darmo. moze ktos zna wiecej szczegolow ak to wszystko funkcjonuje???

Gość Anula_r
Moja ginekolog powiedziala ze faktycznie wszystko dostaje sie tam za darmo. Tabletki nie sa indywidualnie dobierane dla osoby, wystarczy ze poprosisz i dadza ci. Straszne!! Podobno wystrczy isc do lekarza w przychodni i da. Tak samo jest np. z prezerwatywami. Moj facet po prostu idzie i dostaje caly worek :)

Gość ładoga
no i nie uważacie że tak powinno być?

Gość kosss
a wizyta u lekarza cos kosztuje? mozna zaproponowac lekarzowi ze chce konkretnie te tabsy??

Gość bardzo dobrze
mo sie to podoba

Gość Anula_r
moj chłopak pzywozi wory gumek a potem jazda jazda rznie w zdłuz i w szerze a po kilku tygodniach do Amsterdamu i pozbywam sie kłopotu...ech ja to mam zycie jak w Madrycie jestem kobieta światowa:)

Witam ja bylam w Anglii 2 miesiace temu i moja szwagierka poszla do lekarza, zarejestrowac sie tylko, a przy okzaji ja lekarka badala i zapytala sie czy potrzebuje plastow antykoncepcyjnych, takze w Anglii jest za darmo jak tylko pojdziesz do lekarza!!!

Gość trzeba isc do swojego GP
albo znalezc sobie family planning clinic (adresy sa na stronie nhs-u). terminy nie sa bardzo dlugie, chyba ze Ci zalezy na jakims konkretnym dniu i godzinie, wtedy moze (ale nie musi) byc dluzej. masz wywiad lekarski nt przebytych chorob, chorob w rodzinei itp. z pielegniarka, potem rozmowe z lekarzem (u GP inaczej, od razu lekarz oczywsicie). jak bierzesz juz tabletki to je wez ze soba, dadza Ci to samo (albo zbllizone). roznica jest taka, ze u GP dostaniesz recepte do zrealizowania w aptece (za darmo), a w family planning tabletki do reki. jak sie ma nowe to daja najpierw na miesiac, potem na szesc, jak sie ma ciaglosc, np. z Polski, to czasem daja od razu na szesc. prezerwatywy tez daja (w family planning, u GP to nie wiem). badan nie robia, tutaj cytologia w ogole jest robiona raz na dwa lata (za to dostaje sie do domu list z przypomnieniem, zeby sie isc zapisac na badanie).

Bo ja miałam implant, ale strasznie zaczęły mi się włosy sypać i w pracy mdlałam.Musiałam usunąć ten implant.

Gość tajasne
plastry maja takie same skutki uboczne jak tabletki, bo to to samo :)

Gość tajasne
tabletki. 10 lat.

Gość NHS
To, ze antykoncepcja jest tu darmowa ma swoje dobre i zle strony. Lekarze chca dawac srodki, ktore NHS kosztuja najmniej, np pigulki Microgynon, ktore kosztuja ich tylko 2.5 funta za 3 miesiace zaopatrzenia w nie pacjenta. Bardzo trudno namowic lekarza na przepisanie Yasmine, bo one najbardziej obciazaja budzet NHS i mnie lekarz powiedzial, ze przepisac moze mi Yasmine tylko jak wybrobuje wszystkie inne mozliwe pigulki czyli okolo 10 roznych! i zadne z nich nie beda mi odpowiadac. I tak biore teraz yasmine bo jestem uparta ale sporo musialam naklamac u lekarza, zeby je w koncu miec. Szczerze to wolalabym zaplacic i miec to co chce.