Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamka_pychtka

Od kiedy zoltko dla bobasa karmionego piersia?

Polecane posty

Gość mamka_pychtka

moja mała ma 7 m-cy i chce jej juz podwawc pół zółtka do zupki bede podawac ugotowane, zreszta mala jest chyba alergikiem wiec musimy uważac ale mozna chyba tez troche wczesniej

Gość mamka_pychtka
Ja wczorej podalam zupke z niwielka iloscia mieska z kurczaka.Narazie nie widac zeby mu zaszkodzila. Teraz kolej na zoltko;tylko kiedy? Moj tez jest alergikiem niestety.

Gość mamka_pychtka
A ile razy w tygodniu zupke z mieskiem sie podaje?

Gość ależ proszę
nie masz zadnego poradnika? zadajesz podstawowe pytania :O

ja poczatkowo podawałam małej jarzynówke póxniej jarzynówke z miesiem przeplatałam jarzynowa a teraz róznie w sumie codziennie prawie je ale jej urozmaicam tylko jak wprowadzam nowe to obserwuje, mozesz tez podawac swojemu warzywaka z mieskiem albo same warzywka a ile ma Twoje malenstwo

alez prosze - moze poradzisz cos zamiast sie wymądrzac nie masz zadnego poradnika !! czesto bywa tak ze w kazym sa róznice co do podawania pokarmów

WIEK DZIECKA: 184 dni (7 MIESIECY) KARMIENIE: naturalne Co do tej pory? Karmienie piersią i pierwsze posiłki uzupełniające owocowe i warzywne, z niewielkim dodatkiem chudego mięsa oraz kaszek i kleików bezglutenowych. Co nowego w diecie? Możesz wprowadzać już coraz więcej nowych posiłków i potraw. Jednocześnie powinnaś zmniejszyć ilość karmień piersią do 5-6 w ciągu doby. Jednak przynajmniej do 12 miesiąca życia dziecka nie rezygnuj z karmienia piersią - Twoje mleko wciąż jest znakomitym pokarmem dla Twojego dziecka. Stopniowo wprowadzaj do diety Twojego dziecka nowe produkty, pamiętając jedak o tym by rozpoczynać od małych ilości i obserwować uważnie reakcje Twojego dziecka. NOWOŚCI: - Żółtko jaja - podawaj je dziecku wyłącznie w postaci gotowanej (nigdy surowe) w ilości 1/2 żółtka co drugi dzień. Żółtko znakomicie nadaje się do zagęszczania zupek, możesz też je pokruszyć i dodać do kleiku lub kaszki - Wywar z mięsa (rosół) - przygotowując zupkę nie musisz już oddzielnie gotować warzyw i mięsa, możesz ugotować je razem. - Warzywa - kalarepka, kalafior, brokuły, koper, zielona fasolka, a także niewielki dodatek pora i cebuli. - Owoce - maliny, jagody, porzeczki (w postaci soku) - Konsystencja - stopniowo zacznij zmieniać konsystencję posiłków swojego dziecka, posiłki homogenizowane powoli zastępuj takimi, które zawierają drobne kawałeczki produktów. Częściej stosuj gniecenie widelcem niż miksowanie. Pomoże to Twojemu dziecku wykształcić umiejętność gryzienia i żucia. SOKI I PRZECIERY OWOCOWE np.: SOK Z MARCHWI, SOK Z JABŁEK, SOK MALINOWO-PORZECZKOWY, PRZECIER Z MALIN ZUPKI JARZYNOWE np.: - ZUPKA WARZYWNA Z BROKUŁEM I KASZKĄ KUKURYDZIANĄ - ZUPKA MARCHWIOWA Z ŻÓŁTKIEM - ZUPKA WARZYWNA Z KALAFIOREM I ZÓŁTKIEM ZUPKI JARZYNOWE Z MIĘSEM np.: - ZUPKA WARZYWNA Z MIĘSEM I KLEIKIEM RYŻOWYM - ZUPKA MARCHEWKOWO-JABŁKOWA Z KURCZAKIEM OBIADKI WARZYWNE Z MIĘSEM np.: - PAPKA WARZYWNA Z KURCZĘCIEM - MIĘSO Z KURCZĄT Z JABŁKIEM - KRÓLIK Z KALAREPKĄ - PRZECIER Z OWOCÓW, WARZYW I MIĘSA Z INDYKA Jakie produkty możesz już podawać? WARZYWA: Marchew, ziemniak, pietruszka Dodatkowo: kalarepka, kalafior, zielona fasolka, brokuły, koperek oraz niewielkie ilości pora i cebuli OWOCE: Jabłka Dodatkowo: maliny, jagody, porzeczki (w postaci soku) MIĘSO: Kurczak, indyk, królik Dodatkowo: wywar z mięsa ZBOŻOWE: Wyłącznie produkty bezglutenowe tj. ryż, kaszki i kleiki ryżowe, kaszka kukurydziana, kasza jaglana (z prosa) INNE: Masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy bezerukowy. Jeśli Twoje dziecko jest w grupie wysokiego ryzyka alergii zrezygnuj z masła na rzecz oliwy. Dodatkowo: 1/2 gotowanego żółtka jaja co drugi dzień

Gość mamka_pychtka
Dzieki asiulek :) rowialas moje watpliwosci. Moj maluszek ma 6 miesiecy i 14 dni.