Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aaalicjaaa

Co na obiad w upalne dni?

Polecane posty

Gość nie wiem czy to dobry pomysł
ale od rana za mną chodzi mizeria z kurczaczkiem i wołają zjedz mnie zjedz!! Tak więc jak przyjdę do domu pokroje w paseczki piersi z kurczaka- i upiecze na słabym ogniu i z minimum przypraw. do tego ryż lub nowe ziemniaczki. Jeśli ryż to gotowany z ziołami. Gdy wszystko będzie gotowe, mięsko wymieszam z mizerią. Aż mi ślinka cieknie :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chłodnik
nalesniki ze świeżymi malinami i lodami waniliowymi szszłyki z kurczaka i tatziki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość .Ciocia Zła Rada.
Coś ciężkostrawnego, mieso umaczane w brązowym, tłustym sosie. Mmmmm... :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pomysł z mizeria i kurczaczkiem jest świetny.. tylko jak myślę o pieczeniu i o tym, że będzie strasznie gorąco to... hmm ochota jest mniejsza.. naleśniki to tez fajny pomysł.. coś dla ochłody jeżeli z lodami.. dzięki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyry z gzikiem! Specialite de la maison de Wielkopolska ! :) Młode ziemniaczki i obok dobrze rozdziabany twarożek z ziołami i duuużą ilością śmietany - ma mieć konsystencję półpłynną ( coś jak tzatziki). Ziemniaczek nadziewasz na widelczyk i okraszasz porcją gziku. Lekkie, pożywne i smaczne! Gzik musi być zimny ! Albo młode ziemniaki, jajko sadzone i zsiadłe mleko z lodówy. Wszystko (oprócz mleka) obficie posypane koperkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość salamandraaa
chłodnik i młode ziemniaczki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja robię krem z pomidorów... na bulionie, przecieram 2 puszki pomidorów, czosnek a do tego bagietka... mniam! lekkie i pełne witamin... pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pyttttttttttia
Ametyst- a dokładniej- tak krok po kroku? co i doczego i jak??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nigdy nie jadłam ziemniaczków z białym serem, ale jestem ciekawa zestawienia. A ziemniaczki gotowane tak tradycyjnie czy w łupinkach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaczki gotowane tradycyjnie. Polecam to danko... na upały wyśmienite. Też dzisiaj robię :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mogę
gzik super a mizeria jeszcze lepsza. Mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Łatwy chłodnik-ja to lubię ! opakowanie dużego kefiru i duzy pomidor 2 srednie ogórki sałata trochę szczypiorku trochę kopru sól pieprz pomidor obrany ze skórki posiekać,ogórki obrane zetrzeć na tarce na grubych oczkach,posiekać szczypiorek i koperek,sałatę porwac na malutkie kawałeczki,posolić lekko popieprzyć ,zalać kefirem i wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z bagietką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Alanka już pewnie po obiedzie...:( Ale upał nadal trwa , więc może jutro? Zwykły twaróg rozkruszasz widelcem i dodajesz :sól, pieprz, koperek, szczypiorek, można szałwię, czosnek - co tam zielonego masz pod ręką. Rozprowadzasz do gęstości ciapkowatej mlekiem , bo ze śmietaną za gęste i ciężkie by było. Wot i wsio :) No i na talerku ciepłe ziemniaczki i ten gzik. Nożem gzik naciągasz na ziemniaczka i am! Nie narobisz się przy tem zbytnio... a mięcha i tak nikt teraz nie chce jeść... :) Acha! Dziś moja koleżanka z innego topiku zeznała, że zna tę potrawę pod nazwą \" BULWY BRYZGANE\" . Czyz nie urocza nazwa???!!! :):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tam obstaje za zimna salatka z makaronu. bierzesz ugotowany makaron (schlodzony) w takiej ilosci, ile osob bedzie to jadlo, do tego dodajesz dowolne warzywa surowe lub konserwowane, oliwki, kawalki sera, wedliny, co tylko lubisz, no i trocha jakiejs zieleniny. potem tylko jakis ozywczy w smaku sos typu vinegret (albo oliwa + ocet lub sok z cytryny) i pieprz = sol do smaku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pieprz + sol mialo byc ;) no i bron boze nie majonez, bo salatka stanie sie kleisa i mdlaca na upalny dzien :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Farmerka,Konczita fajne przepisy.Będę robić .Upały mają nyć o zgrozo do końca lipca. Farmerka mleko przegotowane i wystudzone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jakie bądź... byle zimne. I twarożek też z lodówki. Ja mam mleko od krowy, nie gotuję go wcale, ale rozumiem, że nie każdy ma taką gwarancję zdrowia i czystości... :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alanka 37 ===> jutro spróbuję twojego chłodnika :) tylko mi się wydaje ze można by było dorzucić tam połówkę jajka na twardo, ha? i rzodkiewki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w takie upay to ja jem arbuzy i melony :D z lenistwa jestem w stanie sporządzić Caprese lub sałatka: radicchio, lodowa, rukola, pierś kurczaka delikatnie podsmażona na oliwie, pokrojona w paseczki, pomidor, feta, zioła i sos jogurtowo-czosnkowy lub po prostu makaron z truskawkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo salata zielona z pomidorami, cebula i dowolnymi dodatkami (np. pieczarki, oliwki, papryka surowa lub marynowana) a na wierzch duzo produktow bialkowych, takich jak: jajka na twardo, ser, wedlina, mieso (zeby bylo pozywne). no i sos oliwno-octowy lub jakis inny o ozywczym smaku. wbrew pozorom tak salata mozna sie bardzo dobrze najesc, tylko musi byc tego kopiasty talerz i sporo tych produktow bialkowych. no i oczywiscie zdrowe jedzonko jak samo marzenie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aldiii
Na upał najlepsza jest sałatka grecka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo chlodnik litewski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja wczoraj zjadłam taką w konzystencji ani zupę-ani sałatkę ;) Dwa duże pomidory i dwa duże ogórki, dwie cebule i dwa ząbki czornku. Wszystko obrać, pokroić w kawałki lub talarki, doprawić solą i pieprzem, można dodać świeże ziółka (ja miałam bazylię, zresztą koperek mi się przejadł ) ) i zalać pół litra zimnego kefiru (no, przyznam się, dołożyłam łyżeczkę majonezu, ale to z łakomstwa i nałogu majonezowego :P ). Tyle. Wychodzi taki gulasz chłodnikowy - byłam głodna jak diabli a najadłam się tym po uszy :D Mniam - musze kupić dziś znów kefir :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×