Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kocia Mama

Szkła korekcyjne przeciwsłoneczne

Polecane posty

Witam :) Pytanie moje brzmi następująco: Czy produkowane są soczewki okularowe przeciwsłoneczne i korekcyjne jednocześnie? Tak mi się ubzdurało w tym roku, żeby sobie takie sprawić ;) Do tej pory spotkałam się tylko z fotochromami (ale te kiedyś miałam i jednak nie chcę do nich wracać, miały swoje wady) i z nakładkami na zwykłe szkła. Jeżeli takowe jakie mi się marzą są dostępne, to może ktoś wie jaką kupę forsy muszę na nie przygotować? ;) Dzięki :)

Gość ja tez sobie takie wymarzyłam
ale czy ktoś juz cos takiego wyprodukował ?

Gość nikt nie wie...
???

Dzięki za odpowiedź. Tylko ja miałam na myśli szkła, które są na stałe przyciemnione, tak jak każde przeciwsłoneczne. Miałam kiedys takie przyciemniane pod wpływem światła i one nigdy nie przyciemniajły się wystarczająco mocno, a w pomieszczeniu nigdy nie były całkiem przejrzyste. Chociaż miałam je wiele lat temu i może od tego czasu coś lepszego wymyślili... Popytam u optyka, dziękuję :)

Właśnie sobie poszukałam stronek na temat tych soczewek i trafiłam właśnie na jakieś porównanie ich ze starymi fotochromami :) Okazuje się, że faktycznie te sa o niebo lepsze :)

Gość Kiniaczek
W sprzedaży są dwa rodzaje tych soczewek:starszej i nowszej generacji. Te nowsze szybciej się przyciemniają i odbarwiają. Rewelacja. A jak chcesz takie na stae przyciemnione to takie też są. Jednak moim zdaniem lepiej zainwestować w Transitions, bo są bardziej praktyczne - nie musisz zmieniać okularów kiedy wchodzisz do pomieszczenia, lub kiedy zajdzie sońce np. kiedy prowadzisz samochód.

No właśnie muszę się zastanowić, mam nieciekawe doświadczenia co do fotochromów więc tak nieufnie nawet do tych nowych podchodzę. Na obecną chwilę bardziej mnie przekonują takie na stałe ciemne :) Wlezę do jakiegos optyka i pomolestuję sprzedawców ;) A możecie mi tak orientacyjnie podać cenę tych soczewek Transitions?

napewno sa, moj brat takie ma (a ma bardzo duza wade wzroku) i ma wlasnie okulary przeciwsloneczne korekcyjne. ale nie mam pojecia ile kosztuja...

Gość Kiniaczek
Cena zależy od wady wzroku. Ja mam niewielką,a za same soczewki Transitions zapaciam 470.

No to póki co żegnajcie wymarzone szkła :D Aż tyle??? Czyli najpierw muszę znaleźć pracę, a potem zacząć się rozpieszczać ;) 😭

Gość Kiniaczek
Nie wiem gdzie mieszkasz, bo ja w Warszawie i może tu jest drożej niż w pozostalch miastach. W Lynx Optiqe kosztowaly ok 780 :-(

O żesz :o Powariowali??? Za 2 szkiełka??? O_O To chyba okulary przeciwsłoneczne pozostaną w sferze marzeń :o

Gość Kiniaczek
Z tego co wiem, soczewki trwale barwione nie są takie drogie. Po prostu idź do najzwyklejszego optyka i zapytaj, ale markowe salony omijaj szerokim lukiem. ;-)

Gość tak jest coś takiego
idziecie do optyka, tyle że większego, wybieracie sobie porządną oprawkę przeciwsłoneczną (bo w takie z bazaru nie wstawi... ze sklepów też nie da sie, szkła mogą wypadać itd. ) Oprawka nie może być za bardzo wygięta, za szeroka itd. No, jednym słowem to optyk decyduje, z których może zrobić takie okulary. Potem robi wam normalne, korekcyjne szkła, przyciemniene. Określacie, na jaki kolor, ile procent przyciemnienia i... czekacie. Ja mam takie okularki Oxydo. Kupowałm w Vision. Tyle tylko, że koszt samych szklieł to ok. 550zł:o Ja za te okkulary dałam razem 930zł.

Gość Kiniaczek
Może troszkę nie na temat, ale czy kupujecie markowe oprawki? Uważam że to zwykle oszukaństwo. Nigdy nie zaplacilabym tyle kasy za sam napis, bo nie sądzę, że są one w czymś lepsze ot tych zwyklych - mojej znajomej rozpadly się po tygodniu, a kosztowaly 1200. ;-(

Gość zakręcona owca
hej mamcia nie wiem kiedy będziesz to czytała ale teraz Cię zaskoczę :) właśnie odebrałam dzisiaj takie okulary które poszukujesz i nie uwierzysz płaciłam tylko 119 zł... sa naprawde super i nie przejmujesz sie ze swieci Ci slonko w oczy:)

Gość do zakręconej owcy
a jak zdobylas takie okulary? gdzie mieszkasz?

Gość okularnia.pl
Oczywiście, że takie szkła są dostępne. Są to korekcyjne szkła przeciwsłoneczne znane też jako szkła barwione lub pocieniane. Zwykle dostępne są w barwieniu 85% co określa ich stopień przeźroczystości na średnie i mocniejsze słońce taki sam stopień ma większość okularów przeciwsłonecznych. Szkła dostępne są w różnych kolorach m.in. czarnym, brązowym, zielonym, szarym lub szaro zielonym. Po tego typu szkła możemy zaprosi ć do naszego optycznego sklepu internetowego www.okularnia.pl - do wszystkich okularów korekcyjnych można zamówić szkła przeciwsłoneczne. Cena to 179 zł za standardowe barwione szkła.

Gość okularnik_______
Od jakiegoś roku mam przeciwsłoneczne korekcyjne okulary w stylu Aviator. Są fenomenalne, a najlepsza jest w nich cena - niecałe 60 zł. Przyciemniane i z antyrefleksem! Oczywiście nie kupiłem ich w Polsce, bo u nas w tym temacie potworne zdzierstwo. Zamówiłem je (i nie tylko je, bo zamówienie było spore) wysyłkowo z USA. Od razu piszę, że są to okulary produkowane w Chinach... ale co w dzisiejszych czasach nie pochodzi z tego kraju? Jednak na blisko 40 par (cała rodzina zamawiała), które zamówiliśmy nic się samo nie rozpadło. Niedługo zamawiam kolejną partię. Ceny zaczynają się o 7 dolarów, a kończą się na 45 (jednak najwięcej modeli jest z przedziału 7-20). Jest to cena oprawki wraz z soczewkami jednoogniskowymi (indeks refrakcji 1.50 lub 1.57). Za wszelkie usprawnienia należy dopłacić. I tak, za powłokę antyrefleksyjną czy przyciemnienie soczewki zapłacimy tylko 5 dolarów (czyli niecałe 15 zł na dziś dzień), fotochromy w podstawowej formie to 19 dolców ( 60 zł), a Transition IV to $69 (210 zł, indeks refrakcji 1.50, wyższe indeksy są droższe), soczewki z poliwęglanu (twardsze niż standardowe plastiki) to 9 dolarów (niecałe 30 zł). Ja widać ceny są śmiesznie niskie. Do tego wysyłka do Polski to 10 dolarów, co powinno zawstydzić naszych lokalnych spedytorów. Paczki wysyłane są przez FedEx (moja szła około 1,5 tygodnia). Adres strony gdzie można dostać te okulary - http://www.zennioptical.com/ Płatności dokonuje się kartą kredytową lub też debetową z opcją transakcji przez internet (np. eKARTA mBanku). Mam nadzieję, że ta informacja będzie dla kogoś przydatna, bo można dużo zaoszczędzić zamawiając okulary za oceanem.

Gość rexxcoe
mam -8 i na okularnia.pl nie ma mocy szkiel barwionych dla mnie. na innych portalach tez nie ma. a na transitions mnie nie stac. jakies sugestie?

Gość ktosiek13
Do rexxcoe Proponuje pójść do zakładu optycznego i zapytać o soczewki barwione. Są teraz takie możliwości, że można korekcyjne szkła zamówić w wybranym przez siebie kolorze. Najlepiej zapytać o soczewki polskie, np. z JZO.

Gość gość
Ja jednak postawiłabym w tej sytuacji na takie soczewki w okularach http://www.soczewkisolar.pl/ Nasza wygoda i komfort jest moim zdaniem tutaj najważniejsze.

Gość gość

Podpowiem Primus. Bardzo tanie okulary korekcyjne i przeciwsłoneczne, miła i pomocna obsługa. Moi rodzice mają stąd progresywne i są bardzo zadowoleni. Wcześniej musieli używać osobnych okularów do czytania teraz mają jedne do wszystkiego.