Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rolkowa

...czerniak...???

Polecane posty

Gość wystraszonaaaa
jakos zasnelam ale jak sie obudzilam to momentalnie zaczelo mnie sciskac w zoladku. do dermatologa jestem umowiona na jutro bo dzis przyjmowal rano ale nie dalam rady dojechac . niestety w mojej miescinie nie ma dermatologa. mam pytanie czy na znamieniu moze wyskoczyc krosta albo jakis pryszcz? bo obok mam kilka wiec moze tez na tym mi wyskoczyl? nie wiem czy mozna to czyms posmarowac jakims kemem lub woda utleniona?

Gość Elenika
Witam wszystkich... Mam problem... Mam na plecach dużo pieprzyków... Jakieś kilka lat temu zauważyłam, że zrobił mi się nowy. Byłam wtedy mała. Powiedziałam o tym mamie ale nie zareagowała... Wiem ze takich zmian na skórze może w ciągu życia przybywać dlatego zbagatelizowałam to. Jednak teraz coraz częściej się mówi o raku skory i spanikowałam. Znamie ma to nieregularny kształt ( wiele moich nawet wrodzonych pieprzyków taki ma), nie powiększa się, jest jasnobrązowego, równomiernego koloru i ma około 5 mm średnicy. Strasznie się wystraszyłam. Ale mam już go ładnych kilka lat, nie powiększa się, nie jest zaczerwienione. Nie wiem co o tym myśleć. Wiem, że niewiele mi możecie doradzić. Muszę wybrać się do lekarza, niestety strach góruje nad rozsądkiem. Ech.. Ale przynajmniej podzieliłam się z kimś swoimi obawami. Ech... Ale myślę, że gdyby to był czerniak i mam już go kilka lat to raczej bym sobie nie chodziła spokojnie po tej ziemi...

Gość masakraaaa
po tym co tutaj przeczytałam normalnie dostałam gęsiej skórki bo... ja też mam dużo nowych pieprzyków i to różnych ciemnych jasnych małych duzych. Zmieniają tylko swoją wielkość. Jak każdy chodzę na solarium i nigdy nie zastanawiałam sie na tym. Ale teraz co tu przeczytałam to już mnie wszystko boli koło tych znamion i wydaje mi się że mam Go. Strach mnie opętał i wybiorę się do lekarza bo nie wiem czy Jego nie mam. Zastanawia mnie tylko to jak oprócz znamion objawia sie rak skóry czy cos boli itp i czy objawy typu jakieś znamie objawia się o wiele wcześniej niż np ból w tej okolicy czy coś jeszcze....

Gość masakraaaa
proszę napiszcie mi ile czasu zajmuje rozwinięcie się tego raka

Gość dajanka
czesc pisze do was bo mam obawy po tym co przeczytalam na tej stronce strasznie sie boje ze cos mi jest mam taki pieprzyk sredni kolor braz taki pomieszany a wokol zaczerwieniony bardzo si eboje ze cos mi jest mam nadzie ze nie ale strasznie sie boje tym bardziej ze nigdy niebylam na solarium ani mocno sie nieopalam niewiem mam nadziej ze nic mi niejest odpiszcie prosze

Gość izuletka
dziewczyny od początku tygodnia bałąm się ze mam czerniaka. Naczytałam się i w kazdym pieprzyku widziałam że jest coś nie tak ale dzisiaj byłam u lekarza i wszystkie okazały się zdrowe tylko jeden mam kontrolować bo jest troszkę ciemniejszy ale tak to pozatym ok i nie trzeba było go wycinać bo barwnik mógł być ciemny. Dziewczyny lekarz nie gryzie i lepiej iść i się nie zadręczać znam to sama po sobie.

Gość smuciaszek
hmm... czytam to wszystko co piszecie i muszę dodac coś od siebie.Ja właśnie trzy dni temu dowiedziałam się,że mam czerniaka :-( A uwierzcie, że pieprzyk którego miałam od dziecka nic na to nie wskazywał. Tak profilaktycznie się tym zajęłam. Wycięli, wzięli do badania i .... Teraz siedzę w domu i dostaję szału. Oczywiści to rzadkie przypadki, ale radzę jeśli są wątpliwosci rozwiejcie je u lekarza. Dzięki temu,że w porę poszłam mam II, a nie V stopień. Nie wiem czy jest się z czego cieszyc, ale jeśli nie ma nic innego, to dobre i to. Więc nie czekajcie.

Gość zmartwiona -=
czesc laski naczytakam sie i postanowilam w koncu napi sac na te temat cos o sobie wiecie co niedawno obejrzalam cale swoje cialo i zobaczylam ze na prawym ramieniu mam pieprzyka no srednica 1cm jest o olorze ciemnym a jego obwudka jest zarumieniona strasznie sie boje ze mam czerniaka odpiszcie mi czy jezeli ma sie wokol zaczerwionego pieprzyka to moze oznaczac ze mam nowotwor czekam na jakas odpowiedz prosze podniescie mnie na duchu

Gość smuciaszek
nie, to nie musi byc czerniak i pewnie nie jest, ale radzę Ci idź do lekarza i tam rozwiej wątpliwości, bo jeśli nawet..., to czym wcześniej tym lepiej.

Gość zdenerwowana13

lekarz wcale nie rozwieje waszych watpliwosci... moj przypadek...otoz, na twarzy mialam pieprzyka, zaczal sie zmieniac i swedziec okropnie, byl taki rozowy i nie regularny, wiec najpierw lekarz ogolny, kotry nic nie stwierdzil wiec pojechalam do specjalisty na wojewodztwo malopolskie i ona pod tym specjalnym mikroskopem tez nic nie stwierdzila, powiedziala popekane naczynka glupia i tak sobie zylam za swedzacym znamienim na policzku, az wreszce wyjechalem za granice, do Londynu i tam lekarz od razy dal skierowanie do onkologa, a onkolog wyznaczyl usuniecie....usunelam i za tydzien dostalam wezwanie na powtorna konsultacje, aby mnie przygotowac przed najgorszym i poinformowac ze muysza duzo wyciac wokol tego i gleboko, a to przeciez twarz. Wynik: jakies stadium przed czerniakowe, bardzo juz powazne......wiec usuneli drugi raz ale tym razem juz nie znalezli nic niepokojacego w tych tkankach, wiec tak juz zostalo...takze trzeba wyciac wszystko co jest niepokojace, a ni chodzic po ogolnych lekarzach bo to konowaly, wiedza tyle co i my...........

Gość maaly
wiecie co ja tez od jakiegos czasu zaczalem sie interesowac tym tematem,mam duzo pieprzykow i jednegio takiego niepokojacego,nie jest czarny tylko jakis taki jak narosl i odkad zaczalem sie tym interesowac to mam wrazenie ze czuje bol w jego okolicy jak go dotykam to nie boli ale czasami mam wrazenie jakby sprawial mi wlasnie bol,wyczytalem ze jak sa jakies przerzuty to powiekszaja sie wezly,no i oczywiscie teraz to juz bola mnie i one,nie wiem czy juz mam urojenia ale strach jest straszny,jestem aktualnie teraz za granica i nie mam mozliwosci skontrolowac tego,ale chyba zdecyduje sie na przylot do polski i przebadanie,bo zlapalem niezlego cykora,nie wiem tylko od czego zaczac,gdzie sie udac w pierwszej kolejnosci do jakiego specjalisty i ile trwa takie wyciecie,odpiszcie jesli cos wiecie na ten temat pozdrawiam

Gość smutasek 89
Czesc. Ja tez mam wielki oproblem. Od urodzenia mialam malego pieprzyka, troszke wypukłego, wielkości 3mm, koloru jasnobrązowego. Mam papuge której zdarzało się kjuz kilka razy mnie w niego udziobnąc, ale nigdy nie do krwi. Ostatnio udziobała mnie mocniej ale byłam zajęta i nie skontrolowałam go. Po tygodniu zobaczyłam ze zrobila sie na nim tak jakby 2mm chrostka, czarna. Pieprzyk caly sie powiekszł do wielkiegosci jakies 4-5mm. Nie ma czerwonej obwódki, brak pieczenia i swędzenia. Byłam u chirurga na konsultacji i stwierdzil ze nie ma podstaw zeby twierdzic ze to czerniak , i ze nie ma czerwonej obwódki, ale przeciez czerniak nie zawsze ma czerwoną obwódke??!!. Na środe jestem umówiona na usunięcie tego:(( bardzo sie boje, co o tym myslicie??

Gość maaly
hej wiesz ja mam tez takiego od urodzenia i to nie jest taki czarny pieprzyk tylko taki grutkowaty i chyba teraz sie powiekszyl,tez nie wiem co robic jestem za granica i nie mam nawet jak go skontrolowac,i pobolewa mnie troche,a powiedz gdzie sie udalas w pierwszej kolejnosci do jakiego lekarza,pozdrawiam i trzymam kciuki bedzie ok

Gość smutasek 89
WIesz najpierw udałam się do chirurga , tak bez skierowania. Powiedział, że trzeba wyciąc tylko ze musze miec skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu. Dziś na 10 byłam u dermatologa, który oglądał mój pieprzyk pod dermatoskopem. Stwierdził, ze to czarne to skrzep krwi i zauważył małą rankę i nadżerkę, powiedział, tez ze jak narazie nic sie z nim nie dzieje ale dokładnie bedzie wiadomo po badaniu histopatologicznym. Mam jeszcze orpcz tego dwa duzze pieprzyki ok 0,7-1cm które doktor kazal mi wyciac. Wiec w sumie do wyciecia mam 3 pieprzyki w srode. Potem udalam sie do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie, ona tez obwejrzala pieprzyki ale stwierdzila ze napewno zaden z nich to nie czerniak. Wypisala skierowanie i w środe ide pod skalpel:P.

Gość maaly
dzieki bardzo no bede musial chyba poleciec do polski na jakis czas i wyciac tez tego jednego,bo pobolewa mnie troche i chyba sie powieksza,zwlekam zwlekam bo wiecie strach,ale juz mnie to denerwuje,spanikowalem strasznie mam nadzieje ze bedzie wszystko ok,pozdrawiam i mam nadzieje bedziemy jak cos w kontakcie do uslyszenia

" smutasek 89 WIesz najpierw udałam się do chirurga , tak bez skierowania. Powiedział, że trzeba wyciąc tylko ze musze miec skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu. Dziś na 10 byłam u dermatologa, który oglądał mój pieprzyk pod dermatoskopem. Stwierdził, ze to czarne to skrzep krwi i zauważył małą rankę i nadżerkę, powiedział, tez ze jak narazie nic sie z nim nie dzieje ale dokładnie bedzie wiadomo po badaniu histopatologicznym. Mam jeszcze orpcz tego dwa duzze pieprzyki ok 0,7-1cm które doktor kazal mi wyciac. Wiec w sumie do wyciecia mam 3 pieprzyki w srode. Potem udalam sie do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie, ona tez obwejrzala pieprzyki ale stwierdzila ze napewno zaden z nich to nie czerniak. Wypisala skierowanie i w środe ide pod skalpel . " Wygląda na to że nie czytałaś mojego tematu:P.