Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rolkowa

...czerniak...???

Polecane posty

ale jak cię lekarz badał to nie masz się czego obawiać:) ja idę bo go żaden lekarz nie widział, kiedyś mama zwróciła mi na niego uwagę, że wygląda jakbym go podrapała, a teraz chłopak mnie męczy,że coś z nim nie tak. Dlatego idę, a słabo go widzę bo jest z tyłu na plecach. ostatnio strasznie mnie zakłuł. A teraz jest burza i do swojego lekarza zaufanego nie moge pojechać(do innego miasta) więc pewnie jutro go będę łapać. A wolę do kogoś kto mnie zna, i uczciwie ze mna pogada, a nie do pierwszego lepszego, dla kogo będę tylko kolejną pacjentką.

Gość jak do lekarza
Anulinka - daj znac co powiedział lekarz!

Gość alutka_34
Hej dziewczyny, co u Was, jak tam Wasze znamiona? Mam pytanie, czy przy tych zmianach na skórze bolało Was coś? Ja mam znamię na nodze, wydaje mi sie, że ostatnio zmienia trochę postać, wczoraj bardzo mnie to miejsce szczypało a dziś czuję odrętwienie w całej tej nodze. Nie wiem czy to prawdziwy ból czy moja podświadomość tak działa.

Gość basiulka....
radze Ci zebys odwiedzila lekarza,niepokojace znamie powinien obejrzec specjalista.prosze zbadaj sie .pozdrawiam

Gość alicja 80802
ktoras to osoba tu mota, widze!!! pieprzyk o rozmiarach 2 czy nawet 3 mm nie oznacza koniecznie czerniaka!!!!!!!!!!!!! to ote wieksze trzeba sie martwic! czerniak w badaniach wypadl ze najczesciej wystepuje gdy znamie osiaga roamiar od 5mm do 7mm!! zreszta czemu gdybacie idzcie do lekarza to wam wszystko opowie dokladnie! ja tak zrobilam i szkoda mi teraz nie ktorych osob straszonych na tym forum !! pozatym to wlasnie osoby o duzych ilosciach znamion na ciele sa najbardziej narazeni na raka skory! chodzbym niewiem jak sie bunkrowali i zaslaniali przed sloncem! wiem to z doswiadczenia mojego znajomego, ktory od slonca stronil jak nikt!! pomimo tego zachorowal na raka skory! ta choroba jest straszna! wiec badajcie swoje znamiona co roku!! bo tak doradzil mi lekarz!!! powodzenia!

Gość wystraszonaaaaaaaa
na przedramieniu mam pieprzyka(a moze znamie barwnikowe nie wiem jaka jest roznica ) od dosc dawna szczerze mowiac nie pamietam kiedy powstal. w piatek zauwazylam ze ma taka delikatna czewona obwodke:-( obejrzalam przez lupe i nie wyglada za ciekawie :-(( normalnie siedze i lz mi splywaja po policzkach i zastanawiam sie dlaczego mnie to spotkalo przeciez nie bylam nigdy na solarium unikam slonca nie ulglam nigdy poparzeniu sloneznemu, pieprzyk nie jest drazniony.... ostatnio tj gdzies od 2 tygodni pilam taka iszanke zilowa na oczyszczenie krwawnik nagietek skrzyp polny i czsami jeszcze pokrzywa. moze to jakos zle zadzialaalo :-( jak wygladaja wasze pieprzyki pod lupa. moj jak patrze golym okiem to ma brzegi ostre regularne ale jak spojre pod lupe pod duzym powiekszeniem to juz te brzegi nie sa tak regularne i sa jasniejsze niz reszta. wiem ze lekarz mnie nie ominie najpierw dermatolog a potem pewnieonkolog bo dermatolog to watpie zeby tak gloym okiem cos stwierdzil

Gość uppppppppppppppppppp

Gość wystraszonaaaaaa
taka dzis ladna pogoda a ja siedze w domu i placze:-(((((((

Gość wystraszonaaaaaa
jakos nie bardzo wierze w te metody :-(((((

Gość od raka gorszy jest strach
Uważasz, że najlepiej jest popłakać, a potem wyciąć czerniaka + kawał skóry i mięśni wielkości pięści?

Gość wystraszonaaaaaa
jeszcze nie bylam u lekarza wiec nie wiem co to jest wiec sie nie zastanawiam nad zadnymi metodami alternatywnymi

To dlaczego płaczesz?

Gość wystraszonaaaaaa
bo sie boje ze to bedzie cos zlego

To poczytaj coś co uspokoi Twój lęk - np. o GNM. Od kiedy przeczytałam co GNM sądzi o przyczynach raka to wcalę się nie go boję. :)

a co znaczy bialawa wydzielina wycisnieta z nowo powstalego brazowego znamienia na nadgarstku? najpierw to bylo wypukle i ciemnobrazowe, a teraz jasnobrazowe i bardziej plaskie, ta wydzielina juz wyszla. czy to znamie czy tak powstaja pieprzyki? na nodze mialam to samo. tez cos stamtad wycisnelam i "pieprzyk" wyjasnial, teraz jest tylko wypukly. nie mowie, ze czerniek:P ale tak ogolnie - jakies znamiona czy pieprzyki?

Gość wystraszonaaaaaa
nic teraz nie jest w stanie mnie uspokoic :-(

Gość pedz do lekarza
ja w kwietniu bylam na przeglad dermatoskopem mam pelno piprzy piegow znamion i innych badziewi przeswietlilam te najwieksze ajbrzydsze i co ? te ktore moga okazac sie rakowe wygladaly calkiem niegroznie normalnie jasnobrazowe a te 3 kolorowe bo mam takie teczowe to sa zdrowe wiec nie ma co lepiej przeswietlij i dzialaj bo czernak jest najgorszym rakiem a tuz po nim jelita a po 2gie dla niedowiarkow czerniak moze byc bezbarwny kochani nie ma nie ma a nagle pach i po ptokach dlatego trzeba uwazac zeby nie zadrapac na slonce i filtry konieczne :)

Gość wystraszonaaaaaa
ten artykul nic mi nie pomogl :-(

Gość hihi hu hu
wystraszona nie mozesz isc do lekarza zbadac ? fakt faktem sporo to kosztuje ale lepiej zapobiegac niz leczyc i lepeij wziasc dupe w troki a nie siedziec i plakac po katach ja mam zagrozenie rakiem bo mi to lekarka uswiadomila ze musze uwazac a jak nie mzoemy wycinac tylko po tym sa blizny ale mam w dupie blizny i pieniadze wazniejsze jest zrowie dlatego w zimie smigam pod skalpel malenka i ty zrob to samo ZBADAJ SIE!

Gość wystraszonaaaaaa
przeciez wiem ze musze isc do lekarza . ja to zauwazylam w piatek wieczorem wiec w weekend raczej nie ma szansy zeby pojsc do lekarza. dopiero jutro sie umowie na wizyte. do osoby ktora pisala ze jej pieprzyk byl trojkolorowy- czy to bylo widac golym okiem czy dopiero po powiekszeniu? moj dopiero po powiekszeniu wyglada jakos dziwnie. fakt jak nie mial tej obwodki to go nie ogladalam pod lupa wiec moze caly czas byl taki. obok tego pieprzyka jakiis 1 cm mam 3 male krostki ale to zawsze takie mi wyskakuja na calym ciele taie jakby potowki wiec raczej nie maja nic wspolnego z tym pieprzykiem

Gość hihi hu hu
no wiec tak moj piperzyk 3kolorowy a nawet 4 jest zdrowy nic mu nie jes taki sobie jest mieszaniec zas pieprzyk na szyji kolo piersi koloru kawy rozpuszczalnej ma prawdopodobienstwo wystapienia raka rowniez ten ktory mam na brzuchu ale jego obstawialam na bank bo jest ciemno brazowy jak kawa palona dermatoskop jest rewelacyjny ja jestem hipohondryczka straszna i jak cos sie dzieje to panika moje piprzyki ogladlaam golym okiem naciagalam i patrzylam i wedlug mnie wszystkie sa bee no ale tak nie jest :)

Gość wystraszonaaaaaa
ale czy patrzac golym okiem maja rozne kolory? jakie sa to kolory? czy sa plaskie czy wypukle czy maja owlosienie? moj jest lekko wypukly i raczej nie ma wloskow(pod lupa zauwazylam jednego) choc w tym miejscu na rece tez raczej wloskow nie mam za duzo a pieprzyk ma jakies 4-5 mm

Gość wystraszonaaaaaa
ta stronka ktora podalas jeszcze bardziej mnie zdolowala :-( te zdjecia sa w powiekszeniu?

Gość hihi hu hu
noc tak na placach mam wypukle 5 minlimetrow jak nie iwecej brzydkie i wogole wygladaja jak kupa - sa zdrowe na szyji mam lekko wypukly kolor kawa rozpuszczalna lekko wypukly nie wypukla otoczka w tym smaym kolorze- moze byc rak brzuch -plaski ciemnobrazowy bez otoczek wyglada jak bym zrobila kropke dziurkaczem - moze byc rak szyja kolo ucha - ciemno brazowy z otoczka jasna megfa wypukly meszek oblesny! - zdrowy policzek kolo ucha plaski zrownany ze skora ciemnobrazowy - zdrowy kolo piersi lekko wypukle jasne - zagrozenie rakiem nie powiekszalam zanim sie zbadalam polookalam normalnie ni i poszlam

Gość hihi hu hu
onie ksztalty regularne lub wygladaja jak jajo na plecach zdrowe wygladjaa jak by je ktors rozdrapal dawalam 100% ze bedzie z nimi kicha ale tak nie jest ja swoje zauwazylam tez nagle jakies rok temu i tak sobie przygladam na brzuchu wogle go nie iwdzialam a tu nagle pach zreszta mam milion pieprzy i innych dziadostw wiec z roku na rok bede sie sukcesywnie okazeczac ;) a ty nie panikuj nie umerzesz do jutra przeciez bo napewno nie jestes chora kobieto !!

Gość hihi hu hu
a o czym piszesz jest raczej zniamieniem barwnikowym np po sloncu ktore objawia sie po latach

Gość wystraszonaaaaa
tak to jest raczej znamie barwnikowe bo nazwa pieprzyk jest raczej potoczna i stosuje sie ja mowiac o wszelkich plamkach i zmianach na skórze. te porosniete wlosami sa podobno najmniej grozne choc czasami wygladaja nieciekawie. moj nie jest raczej porosniety jesli juz to tak jak skora wokolo bez jakis ekstra dodatkowych wloskow. wiem ze od razu nie umre ale martwie sie szalenie ze to cos niedobrego. jeszcze strasznie zdenerwowala mnie osoba ktora wkleila te linki ze zdjeciami :-( moj pod lupa wyglada nieciekawie. gdzies czytalam ze bada sie ksztal tzn symetrie kolor wielkosc i jaka jest krawedz znamienia. tylko ze u mnie inczej wyglada jak spojrzec golym okiem a inaczej pod lupa

Gość wystraszonaaaaa
to znamie mam juz sporo czasu chyba kilka lat. nie pamietam . tylko teraz ta czerwonawa otoczka mnie zaniepokoila

Gość wystraszonaaaaa
nie wiem czy dzis zasne z nerwów :-(