Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co myślicie ...

Ciąża - ślub przed urodzeniem czy po ?

Polecane posty

Gość co myślicie ...

Właśnie dowiedziałam się że jestem w pierwszym miesiącu ciąży ... Mam narzeczonego ale ślub planowaliśmy za rok . Nie wiem co mam teraz robic :( Czy przyspieszyc ślub czy zdecydowac się na ślub po urodzeniu dziecka?

Gość asdfFLOWER
hehe a ja mam zamiar zachowac dziewictwo do slubu wiec nie bede miałą takiego problemu:P

Gość co myślicie ...
Nie nazwałabym tego problemem bo oboje jesteśmy szczęśliwi :) Chciałam tylko znac Wasze zdanie na ten temat :)

Gość to ja moze odpowiem
Ta decyzja należy tylko do Was. Zamiast słuchać tych wszystkich kretynek z kafeterii usiądź z chłopakiem i porozmawiajcie.

Gość Aga nr 1
hejka ja bym Ci proponowala slub po urodzeniu dziecka Bo zanim go zorganizujecie to bedziesz juz conajmniej w 5 miesiacu A niechciala bys chyba wygladac na wlasnym slubie opuchnieta z krostkami na buzi itp....... Ja obecnie zaczynam 6 miesiac i gdybym byla na twojim miejscu poczekala bym ze slubem a teraz mozeciewziasc sobie kameralny slub cywilny Gratuluje pozdrawiam i zycze szczescia:) A tobie asdfFLOWER wspolczuje tracic dziewictwo w noc poslubna:/ Bo to nie jest takie przyjemne jak by sie moglo zdawac:P:D

Gość co myślicie ...
Aga nr 1 ... mam podobne myślenie :) Teraz to byłaby straszna gonitwa a tak po urodzeniu wszystko na spokojnie się załatwi a ja w tym czasie dojdę do siebie po porodzie :)

Gość Aga nr 1
Dokladnie i na swojim weselu bedziesz sie bawila bez zadnych obaw ze np. przypadkiem podczas tanca kos cie nie szturchnie niechcacy w brzuszek itp.... Ja bralam slub 2 lata temu a teraz jak sobie pomysle ze miala bym w 5 miesiacu ciazy przechodzic przez te wszystkie przygotowania, stresy i inne zeczy zwiazane z weselem to az mnie telepie!!!! Dlatego radze Ci poczekajcie Zrobcie wesele tak jak zescie planowali Czyli za rok:)

Gość zdecydowanie za rok
nie zmieniajcie waszych planow, nie ulegajcie presji rodziny i znajomych, jesli juz to skromny slub cywilny, a prawdziwe wesele za rok, znam wiele takich par co sie spieszylo bo dziecko i nic dobrego z tego nie wyniklo, a panie mlode zamiast bawic sie na weselu ze stresu lądowały z bólami w szpitalu, znam tez takich co robili wesele razem z chrzcinami dziecka i to mi się bardzo podało:-) ZYCZE POWODZENIA I DUUUUZO ZDROWKA, OSZCZEDZAJ TERAZ SIEBIE A URODZISZ TO WEZMIECIE SLUB

Gość Soraya
Wierz mi - po urodzeniu dziecka nie będziesz miała głowy do organizowania wesela. A tym bardziej do dobrej zabawy na nim - najprawdopodobniej będziesz karmić, dziecko je co chwilę, mleko przecieka przez sukienkę... Ja w piątym miesiącu nie miałam żadnych krostek - równie dobrze możesz je mieć po urodzeniu... Dobrze to przemyśl!

to ja moze odpowiem---> A TY jestes tez wlasnie jedna/jednym z tych kretynek/ow :P Kafe jest wlasnie od tego coby pisac wlasne opinie... Znam wiele par, ktore odkladaly slub po urodzeniu dziecka i juz chyba nigdy tego wesela nie bedzie... I znam tez pare, ktore przyspieszyly i wszystko bylo ok... Oczywiscie w zaleznosci od zdrowia i samopoczucia ;) A decyzja i tak wiadomo do kogo nalezy ;)

Gość wucekaczka
ja bym sobie odłożyła ślub na czas , kiedy dziecko bedzie miało już z rok-półtora; już tak wtedy nie wisi na cycu cały czas , a i ten cały stres weselny w ciąży - wolałabym sobie tego oszczędzic; a ciotkami wyroczniami moralnymi się nie przejmujcie - nikt wam nie ma prawa ustalac, jakich norm etycznym macie sie trzymac; zresztą taki ślub w ciąży zawsze u plotkarzy zostawia posmak - ślub z przymusu; znam dziewczyne , która tak wzięła ślub w ciąży , w trybie mocno przyspieszonym - i połowa rodziny sie podśmichiwała , że to z musu - i ona mówi , że jakby jeszcze raz miała decydować , to odłożyłaby sobie na po dziecku - bo miała dość tych głupich komentarzy

Lepiej sie pospieszyc teraz, bo nie musisz kupywac jeszcze wszystkiego dla dziecka, a wesele moze byc skromne. Kolega chcial wlasnie tak zrobic, ze wesele po urodzeniu dziecka, wzieli cywilny. Po urodzeniu okazalo sie, ze duzo kasy idzie na dziecko, potem znowu chcieli mieszkanie i znow nie bylo pieniedzy, w koncu dziecko mialo juz 6 lat i niestety ona zachorowala i slubu nie bylo i nie ma. Druga kolezanka natomiast byla juz chyba z 4 miesiacu, szybko zorganizowali i w 7 poszla do slubu, dobrze sie bawila i 2 miesiace po slubie urodzil sie dzidzius i nie wisiala jej nad glowa wizja slubu koscielnego i stresu zwiazanego z brakiem kasy. Znajoma natomiast wziela cywilny w ciazy, urodzila dziecko, potem nie bylo kasy na slub i odkladali chyba ze 3 lata, az wreszcie udalo sie wziac ten koscielny w miejscu ktore sobie wymarzyla, ale wesela nie bylo bo dziecko 3 letnie i w drodze drugie. Koniec koncow, lepiej sie sprezyc teraz, chyba ze nie masz zadnych problemow finansowych i mozesz sobie spokojnie po urodzeniu dziecka zorganizowac wszystko.Aha jeszcze nie wiadomo, czy figure po ciazy szybko odzyskasz i z pewnoscia z 1 roku po porodzie nie bedziesz miala ochoty na zadne sluby :)) Gratulacje i powodzenia

Gość Lepiej PO
ślubie. Nie wiesz, czy np. nie bedziesz musiałą leżeć.. i co wtedy? ślub zapłacony, wszysto zarezerwowane, goście zaproszenie i pani młoda będzie w szpitalu? a w końcu leżenie to teraz nie rzadkość... A jeżeli chce uniknąć tetgo, że po urodzeniu się odkłąda w nieskończoność, to wpłąćcie zaliczkę, zarezerwuj termin np. na 2 m-ce po urodzeniu dziecka i wtedy masz spokojną głowę a i pobawisz się na własnym weselu!

Gość wucekaczka
2 miesiace po urodzeniu dziecka to raczej szalona decyzja jak na mój gust poczekaj rok , dwa - przecież sie nie pali

wszystko zależy od Was. Jeśli macie spoko rodziców to można poczekać i po narodzinach maluszka (teraz np. cywilny) a później kościelny. Tak robili znajomi. No gorzej, jeśli dla rodziców bedzie to wstyd na pół rodziny :O gratulacje🌼

Gość wucekaczka
ale jesli tak pojąć wstyd - to takim samym "wstydem" jak nieslubne dziecko (czyli powstałe z nieślubnego seksu) jest ślub w ciąży - i dziecko 4 mieciace po nim (chyba że wszyscy uwierza , ze to wcześniak :P) - wiec jak ma być "wstyd w rodzinie" , to będzie tak czy tak :P

Bez sensu na jakis wstyd zwracac uwage!!! Ostatnio bylam na slubie, weselu. Kolezanka byla w 5 miesiacu (chyba...). Bylo widac, a pewnie. I wszyscy wiedzieli i ja zadnych dziwnych spojrzen nie zanotowalam... Nie zapraszac tych co moga miec waty i juz :)

Gość wucekaczka
ludzie gadali , gadaja i będa gadac - więc tym sie w ogóle nie rpzejmujcie , bo jak ktoś chce uderzyc psa , to i kij znajdzie

Gość Soraya
Anioł ---> dokładnie - też znam kilka par, które odłożyły wesele na później i nigdy do niego nie doszło. Zresztą to już chyba trochę musztarda po obiedzie - przed urodzeniem dziecka cywilny, po - kościelny. Wszyscy wiedzą, że od dawna jesteście małżeństwem, macie dziecko, to co to za przeżycie? A po urodzeniu dziecka przychodzą inne priorytety niż wesela...

Gość jonaszka
ja brałam ślub w 5 miesiącu i wszystko było o.k. a brzuszka prawie wcale nie było widać . dobra suknia i spoko. poza tym dziecko urodziło się ślubne. ja nie chciałabym za żadne skarby świata urządzać wesele po urodzeniu dziecka.ale zrobisz jak uważasz.pozdro

Zdecydowanie wzięłabym ślub PRZED urodzeniem dziecko. I to nie z obawy przed plotkami, czy komentarzami starych ciotek, ale dla własnego, lepszego samopoczucia. Kiedy dziecko przyszłoby na świat czułabym się jak w pełnoprawnej rodzinie. Może dla kogoś ślub, papierek jest nieważny, ale dla mnie to bardzo ważne.

Gość kasiasta
zdecydowanie po. chyba chcesz się wyszaleć na własnym weselu a tańcowanie z brzuchem zdecydowanie odpada

Gość Chyba wiem . . . . . .. .
Na 100% po urodzeniu. Życze ci jak najlepiej, ale wiesz, jak nagle okaże się, że z jakiś powodów np. będzies zmusiała na kilka dni przed slubem iśc do szpitala, to co? odwołasz ślub? wszystkich gości? stracisz zaliczki itd.. A stres robi swoje.. Teraz skup sie na dziecku, a mam wiele znajomych, które brały ślub i towarzyszyła im dzidzia w białcyh szatkach :) było to nawet słodkie... :) Ale nie chodzi o doznania, tylko realne podejście. Ja sama mam ślub w maju i czekamz decyzją o zajściu w ciażę po ślubie zaraz, bo boję się, ze stres- mimo, że pozytywny- to jednak stres i moze mieć jakiś wpływ na ciażę. Poza tym, chyba masz ochotę wybawić się na swoim weselu, prawda? A tak? będziesz się zastanawiać przy szampanie.. Odłóż to. Po porodzie dojdziesz do siebie, mozesz załatwiać jakieś drobiazgi, typu - sala, nazwet w trakcie ciaży. A teraz terminy poza tym, sa dośc zajęte, bo zbliza się czerwiec, wakacje, to najbardziej "chodliwe" miesiące, więc tak czy inaczej mogłabyś mieć problem.

ja bym poczekala ze slubem to urodzin dziecka. moja kolezanka wziela cywilny przed porodem ( w lutym) na poczatku czerwca urodzila dziecka, a we wrzesniu byl slub, wygladala pieknie i swietnie sie bawila na swoim weselu:)

ma kilka koleżanek które kiedyś były w takiej sytuacji i jedne z nich ten ślub wzieły przed narodzinami dzidzi a drugie nie i te pierwsze wybawiły się na własnym weselu i nie żałują, a te drugi po urodzeniu ślubu niestey nie wzieły a bo to nie teraz puźniej, niema kasy, nie teraz bo dziecko małe i żałują że nie wzieły przed. Zrób jak uważasz ale jak dla mnie to zaden problem jak miałaś brać ten ślub to bięż a nie czekaj bo potem będzie tysiące wymówek zeby go nie było. Powodzenia i gratuluję dzidziusia🌻

Gość pikaczuczu
Ja bym poczekała. I niekoniecznie slub od razu miesiąc , 2 czy 3 po urodzeniu dziecka - przecież moze byc i rok , i dwa po. Jakos niesmaczne sa dla mnie sluby w pospiechu w ciaży - zawsze te stare plotkary tak to ułożą , ze slub z musu. Wolałabym sobie tej przyjemnosci zaoszczędzić

Gość Izdebnik
Nie powinno się brać ślubu z powodu ciąży. Powodem ślubu powinna być prawdziwa miłość, często jest tak że ludzie pobierają się z pow. dziecka , a gdy okaże się być zbyt ciężko(nocne wstawanie do dziecka, problemu wieku noworodkowego i niemowlęcego). Pracowałam wśród Księży i oni są za późniejszą dec. o ślubie, jestem mamą dziewczyny, która miała podobny dylemat, poprosiłam żeby się wstrzymali z ślubem. Tak się stało. Słuchaj swego rozumu nie "ludzi". Powodzenia

Gość olka8922
ludzie co mi sie dzieje? odlozylam tabletki i jestem baaardzo plodna ale zeby nie zajsc uzywam kondomow.Jednak ciagle mi sie chce wymiotowac i strasznie bola mnie piersi.Moge miec takie objawy po odlozeniu antykoncepcyjnych? prosilabym o odpowiedz z uzasadnieniem ;)