Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość usa usa usa

Edukacja w USA

Polecane posty

Gość usa usa usa

Wczoraj i dzisiaj oglądałam na Polsacie reality show ZAMIEŃMY SIĘ ŻONAMI. To co zobaczyłam trochę mnie zirytowało ... W programie zarówno wczoraj jak i dziś pojawiły się rodziny, które nie puszczały swoich dzieci do szkoły ... Rodzice "uczyli" je w domach ... Strasznie mnie to zdziwiło !? Oczywiście dzieci były niedouczone ... Czy w Stanach jest to na porządku dziennym ?

Niestety, tak. Prawie wszyscy rodzice posylaja swoje dzieci do szkol, jednak niektorzy wola uczyc je w domu. Sa matki, ktore od malego robia w domu przedszkole, ucza dzieci pisac, czytac, bawia sie z nimi caly dzien. Niestety, pozniej jest im ciezko poslac dziecko do szkoly i w rezultacie dzieci ucza sie cale zycie w domu. Serial ogladalam, kazdy odcinek i okazuje sie, ze niektorzy Amerykanie panicznie boja sie szkol, narkotykow w szkole, zawistnych dzieci, a tym samym zamykaja wlasnym dzieciom okno na swiat. Dobrze, ze w Polsce tak nie ma.

Gość mnie sie wydaje
ze to zalezy jaka szkola i jacy rodzice. Kiedy wrocilam do Polski z dziecmi, ktore uczyly sie wczesniej w dobrej szkole za granica, przezylam szok. Panstwowa podstawowka byla straszna dzieciaki( nie moje) pily, palily, klęly, nauczyciele nie dawali sobie rady. Metoda lipnych zwolnien dzieciki przebrnely przez podstawowke, prawie do niej nie chodzac - chodzily glownie na sprawdziany a uczyly sie w domu. Skonczyly z czerwonym paskiem , bez szkolnego wrzasku i stresu, potem zdaly do bdb liceum i tam juz bylo normalnie. Uwazam,ze postapilam dobrze i dzieci byly mi za to wdzieczne. Wiem,ze to nie jest metoda,ale w naszym wypadku sie sprawdzila. Dzieciki twierdzily,ze o wiele wydajniej ucza sie w domu, moga sie skupic , nikt im nie przeszkadza.Lekcje z wrzeszczacym tlumem - a co gorsza wrzaskliwe przerwy uznaly za meczaca strate czasu. Oczywiscie tak nie powinno byc w szkolach ,ale co zrobic, skoro jest?

Gość gfnggn
jest calkiem spora grupa ludzi uczacych dzieci w domach.. dla mnie nie jest to najlepsze wyjscie (tez mieszkam w stanach) jesli chodzi o 3ci post - widzisz, to wszytsko zlaezy od tego, gdzie sie mieszka. jesli w duzym miescie - mozna spodziewac sie takicjh problemow w szkole - tak samo zreszta jak i w Polsce. ja mieszkam na za przeproszeniem zapupiu i tam szkoly sa naprawde dobre, nie am w nich narkotykow, sa porzadne, dobre dzieci. wiem to z autopsji i ja i maz uczymy w liceach. maz uczyl kiedys w Willimngton, Delaware.. to dopiero byal jazda.. dzieci granaty do szkloy przynosily.. tu na prowincji jest zdecydowanie inaczej

Gość usa usa usa
Dziękuję z odpowiedzi :)