Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _kasiula_

nadczynność tarczycy

Polecane posty

Gość _kasiula_

mam podejrzenie nadczynnosci tarczycy jednak wizyte u specjalisty mam za 2 tyg. moze mi ktos powiedziec czy to cos powaznego??

Gość _kasiula_
a czego komus choremu nie mozna robic jesc itp??

Robię i jem wszystko :) Nie ma żadnych ograniczeń. Problemy ponoć pojawiają się przy ciąży, ale tego na razie nie przerabiałam i póki co nie zamierzam :) Jestem dośc nietypowa, tzn. nie mam zewnętrznych objawów tej choroby - nie pocę się, nie trzęsa mi się ręce itd.

ja to mam od 4 lat, leczę się bo to poważna choroba i zaniedbana może prowadzić do przełomu tarczycowego, który może skończyć się zejściem. W ubiegłym roku miałam odstawione leki bo przyszedł czas remisji niestety nie na długo bo po 4 miesiącach powróciła z bardzo przykrymi objawami. Nie lekceważ tej choroby!!!!!

To niestety prawda - od dwóch lat biore leki non stop. Raz mniejsze, raz większe dawki, ale odstawić ich nie mogę.

Katarina Witt a co bierzesz, ja metizol w różnych dawkach w zależności od wyników i propranolol, teraz jestem nad morzem więc boję się trochę tego jodu i zwiększyłam dawkę z 1 tabl do 2 ale niestety mam te cholerne szarpnięcia serca, kolejny przykry objaw. Paskudna ta choroba.

Gość _kasiula_
ja sie zaczynam bac tej choroby. mam nadzieje ze sie jednak pomylili i nie mam tego ;> albo jakies inne zaburzenia niz tą nadczynnosc

Oj tak życzę ci żebyś miała coś innego, szczerze bo to g..... potrafi nieźle dać w kość.

A u mnie lekarz wykryl lekkie zapalenie tarczycy.I wiecie co dziewczyny,jestem tym zalamana.Biore tabletki Euthyrox N50 codziennie rano.Nie wiem czy to od tych tabletek,ale ja bardzo schudlam a jem normalnie.Nie wiem co teraz mam zrobic. Boje sie co lekarz powie jak zobaczy ze schudlam(3 kg).Teraz mam doskonala przemiane materii,jem to na co mam ochote. Bardzo sie boje ze lekarz da mi jakies inne leki i wtedy przemiana materii siadzie mi calkowicie.

Gość _kasiula_
ja jestem strasznie chuda chociaz jem strasznie duzo. ostatnio schuslam tez ze 3 kg, ale nie wiem czy to od tej tarczycy czy z gorąca bo jeszcze lekow nie biore zadnych. a to zapalenie to powazne jest?? da sie wyleczyc??

Gam - propranolol i thyrozol (kurcze co za nazwy). Do tego witaminki B. Marzenka generalnie zasada jest taka - jak chudniesz to jest źle :( Ja jak chudnę, to dostaję wiekszą dawkę leków, a jak tyję, to mogę sobie zmniejszyc :O

Na tych lekach pisze ze sa na niedoczynnosc tarczycy,a lekarz mi powiedzial ze mam lekkie zapalenie tarczycy!To co mam robic????Jestem zalamana :(.

Marzenka zauważ, że my tu rozmawiamy o NADczynności tarczycy :D Objawy i leki sa pewnie zupelnie inne niż przy NIEdoczynności ;)

Mi chodzi o to,ze na zapalenie tarczycy lekarz kazalmi brac lek na niedoczynnosc tarczycy.I gdzie tu logika?????

Gość _kasiula_
a jakie ma sie zwykle objawy przy nadczynności??

Gość nuuuuuuuuy
,

Gość powiedzcie pliss
jakie sa objawy

Gość _kasiula_
tez chora jestes??

Gość powiedzcie pliss
nie wiem,może zależy jakie objawy

Gość _kasiula_
a to ja ci nie pomoge, bo sama jeszcze nie wiem czy chora jestem...

objawy nadczynności • pobudliwość nerwowa • osłabienie • spadek masy ciała, mimo dobrego łaknienia • osłabienie • zadyszka • kołatanie serca • nadmierna potliwość • powiększenie tarczycy (wole) • wytrzeszcz oczny • drżenie rąk, czasem nóg • biegunki • skąpe krwawienia miesiączkowe • wilgotne ręce • migotanie przedsionków

Gość _kasiula_
ja robilam na razie tylko badania na TSH. jaki wynik jest niepokojący??

Gość _kasiula_
ja przypominam o moim temacie...

Gość demolkaaa
ja miałam wykrytą nadczynnośc w wieku 16 lat a wynik TSH wynosił 0.005, leczyłam sie dwa lata i po tym czasie lekarz odstawil mi wszystkie leki do tej pory ich nie przyjmuję a mam obecnie 21 lat.Obecnie jestem pod kontrola endokrynolga i chodze tak raz na pół roku.Pozdrawiam

Marzenkaa Być może lekarz w twoim przypadku przepisał ci zbyt dużą dawkę leków i wywołał u ciebie nadczynność tarczycyu może dostałaś za dużo hormonów, to się może zdarzyć i dlatego chudniesz.Musisz zrobić badania i sprawdzić w którą stronę poszło ci tsh, to może wyjaśnić.

marzenkaa lekarz postapił prawidłowo przy zapaleniu tarczycy może to i niewiarygodne ale przy nadczynności daje się ten sam lek co przy niedoczynności. Jeżeli się obawiasz zmniejsz dawkę o połowę. A badałaś przeciwciała tarczycowe? Polecam Selen+E na zapalenie tarczycy dobrze działa i wycisza

Gość zainteresowana.
ja robilam badania na TSH i mialam wynik 7.90 to swiadczy o nadczynnosci czy niedoczynnosci?? bo ja sie nie orientuje a jeszcze nie bylam u endokrynologa. prosze o odpowiedz