Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo nie wiem doprawdy

sprawa urlopu

Polecane posty

Bardzo proszę o poradę. Mam zamiar rozwiązać umowę o pracę za porozumieniem stron (nie powinno być z tym problemu) z dniem 31 sierpnia. Zgodnie z planem urlopów mam zaplanowany urlop 10-dniowy w sierpniu (do tej pory wykorzystałam 11 dni i zostało mi 15 - mam 26-dniowy cały urlop za bieżący rok) I teraz moje pytanie: czy pracodawca może mi udzielić tylko urlopu za przepracowane miesiące (czyli w tym roku byłoby to 8 miesiecy) czy też mogę wykorzystać całość czyli spłukać się z całego urlopu i do nowego pracodawcy iść bez urlopu. Proszę pomóżcie!!!1

Gość pracodawca powinien
Wyslac Cie na urlop proporcjonalnie do tego czasu, ktory u niego przepracujesz, czyli do 31.08. Nie ma prawa wyslac Cie na te cale 15 dni, ktore Ci pozostaly. Plan urlopu nie ma tu nic do rzeczy.

w takim razie będzie to 6 dni. A czy wtedy po upływie tych sześciu dni będę mogła wziać kolejne 4 na żądanie?

Gość pracodawca powinien
...czyli za 8 pelnych m-cy 17 dni (wychodzi 17,33 - w tej chwili nie pamietam, w ktora strone sie zaokragla), tj. wysle Cie pewnie na jeszcze 6 dni :)

Pracodawca ma prawo dać Ci tyle urlopu, ile Ci się należy, czyli ilość dni proporcjonalną do przepracowanego czasu, nie może Ci dać urlopu przysługującego Ci za czas, w którym nie będziesz u niego pracować (26/12 razy ilość przepracowanych m-cy)

Gość pracodawca powinien
Wiecej mozna przeciez zawsze, jesli dogadasz sie z pracodawca.

zaokrągla się do góry, na korzyść pracownika urlop na żądanie to jest część należnego urlopu, nie jakieś dodatkowe dni (można wziąć urlop bez zgody przełożonych w ramach przysługującego okresu urlopu)

acha dzięki. Ale jeśli po tych 6 dniach urlopu zadzwonię i wezmę urlop na żądanie (nie wykorzystałam jeszcze w tym roku żadnego) to mogę tak zrobić. Zależy mi na tym bo mam już opłacone wczasy i trafiła mi sie lepsza praca od września. A wiadomo, że nowy pracodawca nie da mi urlpou w tym roku:-(

Gość pracodawca powinien
Odsylam do kp: Art. 155. § 1. W roku kalendarzowym, w którym ustaje stosunek pracy z pracownikiem uprawnionym do kolejnego urlopu, pracownikowi przysługuje urlop: 1) u dotychczasowego pracodawcy - w wymiarze proporcjonalnym do okresu przepracowanego u tego pracodawcy w roku ustania stosunku pracy, chyba że przed ustaniem tego stosunku pracownik wykorzystał urlop w przysługującym mu lub w wyższym wymiarze, 2) u kolejnego pracodawcy - w wymiarze: a) proporcjonalnym do okresu pozostałego do końca danego roku kalendarzowego - w razie zatrudnienia na czas nie krótszy niż do końca danego roku kalendarzowego, b) proporcjonalnym do okresu zatrudnienia w danym roku kalendarzowym - w razie zatrudnienia na czas krótszy niż do końca danego roku kalendarzowego, z zastrzeżeniem § 2. § 2. Pracownikowi, który przed ustaniem stosunku pracy w ciągu roku kalendarzowego wykorzystał urlop w wymiarze wyższym niż wynikający z § 1 pkt 1, przysługuje u kolejnego pracodawcy urlop w odpowiednio niższym wymiarze; łączny wymiar urlopu w roku kalendarzowym nie może być jednak niższy niż wynikający z okresu przepracowanego w tym roku u wszystkich pracodawców. § 21. Przepis § 1 pkt 2 stosuje się odpowiednio do pracownika podejmującego pracę u kolejnego pracodawcy w ciągu innego roku kalendarzowego niż rok, w którym ustał jego stosunek pracy z poprzednim pracodawcą.

do pracodawca powinien-czyli jeśli sie zgodzi to moge wziąć 10 dni? bo przecież mogła być taka sytuacja że wzięłam cały urlop w lipcu i teraz i tak bym już nic nie miałą. A ja się głupia dopasowywałam do innych i teraz co?

zgodnie z art.155 §1 pkt 1 jeśli sie dogadam to mogę?Dobrze to interpretuję?

Gość pracodawca powinien
A po co chcesz brac urlop na zadanie? Wtedy bedzie adnotacja w swiadectwie pracy, a po co. Nie da sie dogadac z pracodawca, ze zalezy Ci na 10 dniach?

sorki, ale coś cieman z tego jestem :-0

spróbuję. Wiec to tylko jego dobra wola, zeby dać mi w wymiarze wyższym niż ten za przepracowany czas? Byłoby fajnie...

ponad urlop, który Ci przysługuje ze stażu pracy masz prawo do dwóch dni wolnych \"na poszukiwanie pracy\"

Gość nie jestem pewna ale...
... jeśli się zgodzi na ten urlop - to tak, możesz go wykorzystać. Wtedy pozostanie Ci do wykorzystania 5 dni do końca roku u nowego pracodawcy - pod warunkiem podjęcia u niego pracy od 1 września. A w świadectwie pracy zostanie uwzględnione, ile urlopu wykorzystałaś do tej pory. Gdybyś nie wykorzystała z kolei całego urlopu przypadającego na te 8 miesięcy (proporcjonalnie), to pracodawca musi Ci za ten niewykorzystany (proporcjonalny) urlop zapłacić.

tak wiem, ale w przypadku rozwiązania za porozumieniem tego przepisu sie nie stosuje. Mi to raczej chodzi o to czy jak sie dogadam z szefem to w świetle przepisów praza moze mi dać wyższy niż za te 8 miesięcy przepracowanych w tym roku.

Gość pracodawca powinien
Art. 167. W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest obowiązany wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca udzieli mu urlopu. W takim przypadku wymiar udzielonego urlopu, z wyłączeniem urlopu zaległego, nie może przekraczać wymiaru wynikającego z przepisów art. 155. Art. 167. Pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie przez niego wskazanym nie więcej niż 4 dni urlopu w każdym roku kalendarzowym. Pracownik zgłasza żądanie udzielenia urlopu najpóźniej w dniu rozpoczęcia urlopu. Art. 167. Łączny wymiar urlopu wykorzystanego przez pracownika na zasadach i w trybie określonych w art. 167 nie może przekroczyć w roku kalendarzowym 4 dni, niezależnie od liczby pracodawców, z którymi pracownik pozostaje w danym roku w kolejnych stosunkach pracy. Wg mnie lepiej dogadac sie z pracodawca, bo jesli wezmiesz te 4 dni na zadanie, kadrowa pewnie w swiadectwie pracy to uwzgledni. A wiem z doswiadczenia, ze niektorzy pracowadcy zatrudniajacy nowego pracownika zwracaja na to uwage - cholera wie, dlaczego pracownik bral taki urlop na zadanie - moze popil i nie mogl stawic sie do pracy? Moze wydziwiam, ale jesli sie da, to lepiej po ludzku sie dogadajcie (choc wiem, ze czasem jest ciezko...)

Gość pracodawca powinien
Do Ewy - 2 dni na poszukiwanie pracy, jesli wypowiedzenie jest za porozumieniem stron? Jestes pewna??

nie jestem pewna ale...właśnie o to mi chodzi! Mam nadzieję że tak jest i nie będzie robił problemu. Chociaż kto wie...:-(Tak czekałam na ten urlop. Dopasowywałam sie do innych współpracowników żeby każdy mógł pojechać w miesiacach lipiec/sierpień. A w dodatku jestem podnięta i byłoby dobrze odetchnąć trochę przed podjęciem nowych wyzwań

dziekuję Wam 🌼

Gość pracodawca powinien
Art. 37. § 1. W okresie co najmniej dwutygodniowego wypowiedzenia umowy o pracę dokonanego przez pracodawcę pracownikowi przysługuje zwolnienie na poszukiwanie pracy, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. § 2. Wymiar zwolnienia wynosi: 1) 2 dni robocze - w okresie dwutygodniowego i jednomiesięcznego wypowiedzenia, 2) 3 dni robocze - w okresie trzymiesięcznego wypowiedzenia, także w przypadku jego skrócenia na podstawie art. 36 § 1. Czyli nie w Twoim przypadku.

tak to wie, cóż nie pozostało mi nic innego jak prosić, błagać,całować po stopach:-p

Gość pracodawca powinien
Jak sie nie dogadacie, bierz te 4 na zadanie. Szkoda wczasow.

Gość pracodawca powinien
Powodzenia zycze - u tego i przyszlego pracodawcy i udanych wczasow :)

Gość bo doprawdy nie wiem
serdecznie dzieki 👄

Gość nie jestem pewna ale...
jeśli jesteście w dobrych stosunkach i pracodawca jest "normalny" ;-) , to nie powinno być problemu. Zwłaszcza, jeśli zapewnisz zdanie wszystkich swoich dotychczasowych spraw w terminie i bez szwanku dla tzw. interesu przedsiębiorstwa. Zatem - miłego urlopu! :-)

Rzadko który pracodawca chce płacic za urlop pracownika ponad to co mu się należy.A Tobie nie nalezy sie więcej niż 26/12 razy ilośc przepracowanych miesięcy.

Gość bo doprawdy nie wiem
:-(

Gość irka66
Musisz wykorzystać urlop zanim zrezygnujesz z pracy, dlatego polecam pojechać do Malborka ;) Zamek robi fantastyczne wrażenie :) Potem oczywiście obiad w karczmie zamczysko, bardzo dobrze karmią :)