Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trinity88

KWAS FOLIOWY

Polecane posty

Gość trinity88

hej, nie planuję na razie ciąży ale... nigdy nic nie wiadomo. odstawiłam tabletki i mój ginekolog powiedzial żebym pamiętała żeby brać kwas foliowy Dziewczyny doradźcie, kiedy trzeba zacząć go brać i czy tylko przed zajściem w ciążę czy też w trakcie. I ile mniej więcej on kosztuje? Dzieki za porady. ;)

Kwas foliowy powinno sie brac na 3 mce przed planowana ciaza- wtedy daje najlepsze efekty:) Taki jest, mozna kupic juz od 5 zl:) Ale oczywiscie sa tez drozsze. Pozdrawiam

Gość trinity88
dzięki a może wisz jak to jest z innymi preparatami typu prenatal i inne? :D

mi po odstawieniu pigulek tez zalecil brac kwas foliowy.narazie nie planuje dzieci, ale.... wyczytalam w necie ze kwas powinno brac sie ok 2-3 miesiace przed zajsciem w ciaze, oraz w ciagu pierwszych 3 miesiecy ciazy.niedobor kwasu powoduje uszkodzenie cewy nerwowej u dziecka. koszt tabletek to 15 zltych za opakowanie (w op.jest 90 tabletek)

tak jak koleżanka wcześniej ... przed ciążą jakieś 3 miesiące. A gdy już zaszłam to brałam przez całą ciąże // mam 2 córeczki -- obie są zdrowe:)//

Powiem tak: poza kwasem foliowym po co faszerowac sie tabl z witaminami?:P mamy sezon: sa owoce, warzywka- mozna tym sie raczyc:) Chyba ze planujesz zajscie to zrob sobie morfologie i inne badania krwi, np pierwiastki- wtedy zobaczysz czego Ci brak;)

Gość trinity88
dzięki wszystkim za informacje ;) pozdrawiam

mi gin polecił : \"materna\", bądź \"prenatal\" wybrałam prenatal gdyż był taszy. teraz dokładnie nie pamiętam ale jakieś 35 zł za 100 tabletek //troche duże ---> to jeden ich minus:)//

Gość trinity88
i prenatal się bierze już w ciąży tak?

Gość dziewczyny nie dajcie się
zwariować,kto się normalnie odzywia to wystarczająco zaopatruje swój organizm w witaminy,reszta to chemia,którą się bierze tylko w okreslonych sytuacjach

joannaz ===> zgadzam sie z tym że jest sezon na owoce,co do badań krwi i wszystkich innych też // zreszta gin to i tak da skierowanie jak sie już w ciąży jest// ale jeśli ciąża już jest to nawet gdyby sie jadło regularnie owoce ,warzywa to nie zaopatrzymy nasz organizm we wszystkie potrzebne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu itp.itd.

Gość o przygotowaniach do
ciązy piszecie tak jak o produkcji brojlerów,w ciąży rozumiem że się bierze różne preparaty ale przed???????????

Gość trinity88
do "o przygotowaniach do" : jeśli się mówi że kwas foliowy może zapobiec różnym schorzeniom płodu to moim zdaniem jest to potwierdzone naukowo,. Oczywiście, ze jak nic nie będę brała to też się nic nie stanie, bo od wieków ludzię się rodzą i żyją normalnie. Jednak im więcej wiesz tym więcej rzeczy uda ci się zapobiec. Aa lepiej zapobiegać niż leczyć, prawda?