Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kocica miauuu

Kiedy kastrowac koty?

Polecane posty

Gość kocica miauuu

Ile muszą mieć lat, miesięcy itp. żeby je kastrować? Słyszałam też, że koty po kastracji tyją, to prawda? Za niedługo dostanę kotka, który będzie miał ok. 5 miesięcy, będzie to mój kpierwszy kot i chciałabym się troszkę dowiedziec tez o tej kastracji. Czy to koniecznie, czy dobre to jest itp. Prosże o pomoc :))

Gość ja ja ja
Koty sie kastruje ok. 6 miesiaca zycia - staja sie potem spokojniejsze, nie zapladniaja; kotki ok. 5 miesiaca - pelna antykoncepcja....

Gość kociamberek
Nie jestem weterynarzem, ale mam kota (chorego), więc często do niego zaglądam. Z tego co wiem kastruje się najwcześniej w 8-9 miesiącu życia. To prawda z tym tyciem - mój poprzedni kot byl wielki jak ryś. Czy to konieczne? Myślę że tak, bo stanie się agresywny jak będzie chcial do kotki i bedzie znaczyl swój teren,a przyjemny zapach to o niej jest. Poza tym po kastracji mocz ma mniej intensywny zapach.

Gość ja ja ja
Mnie weterynarz powiedzial, ze kota w 6 mies., a kotke juz w 5 mozna....

Gość kociamberek
Mi powiedzial że wcześniej niem ma senssu, ale nie powiedzial czemu. Chyba chodzi o dojrzalość plciową wiec im wcześniej tym gorzej. Jak już tym wszystkim wererynarzom nie wierzę. Tylko kasę wyciągają od czlowieka. :(

kocica miauuu - to kotka , czy kocurek ?

Gość Kocurosława
To kotek, dostanę go, jak będzie miał ok. 5 czy 6 miesięcy. Troszkę się denerwuję, bo zapewne podrapie mi meble itp. A jakie Wy macie sposoby na drapanie?

Kota należy wykastrować nim zacznie \"pryskać\". Można kastrowac od 6 miesiąca życia. Raczej nie starszego niż rocznego. Mój pierwszy był kastrowany jak miał pół roku a drugi miał 9 miesięcy.

Moje żadnych mebli nigdy nie drapały. Kup mu specjalny drapak w sklepie zoologicznym - można go spryskać kocimiętką ;)

Gość Kocisława
Dzięki, jestem taka podekscytowana. Jadę na urlop, a zaraz po urlopie dostanę ślicznego kotka. Waham się tylko nad imieniem, albo Bodzio, albo Gizmo, albo Salem. Co byście wybrali?

Gość a czym psiknąć miejsca
żeby tam nie drapał ?

Koty ogólnie nie cierpią zapachu cytrusów, lubią natomiast kocimiętkę i walerianę. Najprostszy sposób na \"niedrapanie\" - kupić drapak na ścianę i \"posmarować\" ziołową tabletką uspokajającą. Tanio i skutecznie. ---> Katarina, pozdrówka :)

Gość Kocisława
Hyhy, tak myslałam :D jeszcze i tak się zastanowię. A ile płaciliście za drapak?

Gość kociamber
Z reguly te najtańsze są najlepsze. Jakieś 17 zl.

Jesli chodzi o drapaki to nie polecam tych najtańszych do przyklejania na ścianę lub położenia na podłogę. Sa niepraktyczne i koty na ogół nie chcą ich drapać bo ciągle się przesuwają itp. Sa niewygodne i niepraktyczne. Polecam zainwestować ciut więcej (od 40 zł.)i kupić drapak stojący (na dużej podstawce). Ewa 🖐️

Gość Kocisława
Ja własnie widzialam w sklepie po 40 i wzwyż, ale to narazie byłam tylko w jednym sklepie :) Mam jeszcze pytanie. W czym kot ma spać? czy mogę mu dać taki duży kosz wiklinowy, czy muszę kupować inne posłanie?

Ja kupiłam moim kotom takie specjalne legowiska (materiał a w środku gąbka) tylko, że one nigdy tam nie chciały spać :D Śpią ze mną w łózku albo na fotelu czy kanapie w salonie :) Kot pewnie sam sobie wybierze miejsce do spania ;)

Co do spania, to jest problem, bo niestety, ale kotek zwykle sam wybiera sobie miejsce do spania. Oczywiście, nie zawadzi kupic mu jakiś koszyk czy legowisko, ale... np. półka z ubraniami albo szafka na książki bywają bardziej kuszące ;) Moja nie chciała w budce z gąbki spać, w koszyku wiklinowym też nie. Niedawno kupiłam transporter, taki ze zdejmowaną klapą od góry, postawiłam w przedpokoju otwarte i bingo - kot wlazł i tak już został. Zdjęłam wieczko na stałe i mam miejsce dla kota :)

Gość kocia tragedia
ok. 6 miesiaca, bo wtedy sa takie jakie byly wczesniej, zywe, wesole, bawia sie, gdy wykastrujesz kota pozniej, bedzie osowialy i zbyt spokojny ale to nie jest regula choc zazwyczaj tak sie dzieje

Gość qwerrtygirl
a ja slyszalam ze jak skonczą rok

Gość Kocisława
A mam jeszcze pytanie. Co robicie, kiedy np. idziecie do pracy, czy do szkoły. Kot wtedy zostaje sam. Nie nabroi on wtedy Wa mcoś? Albo puszczacie go na dwór, czy jak to jest?

Gość i wy obludnicie macie czelnosc
nazywac sie przyjaciolkami kota , kastrujac go odbieracie mu jedyny sens zycia , obdzieracie go z godnosci , to okrutne :O

Gość eeeeeeee
bez sensu ;p

Gość Kocisława
A lepiej, żeby kotka zaszła w ciążę, urodziła pare kociaków, które potem człowiek utopi?

Gość wzystkie
sa fajne ale bodzio najlepsze! i gizmo tez bardzo ok!