Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość afjbc

Limfocyty

Polecane posty

Gość afjbc

Witam, co moze zugerowac spadek liczby limfocytow w organizmie? pare miesiecy temu mialam 45 % a teraz mam 25 % wie ktos co to moze oznaczac?

że miałaś stan zapalny, którego już nie masz, bo limfocyty masz w normie (od 20 do 40% norma jest)

Gość afjbc
zapomnialam dodac ze mam powieksozne wezly na szyi od 3 miesiecy i dlatego mialam robione te badania, boje sie ze to moze byc ziarnica zlosliwa ;/

moja koleżanka miała najpierw limfocytozę, a potem spadła jej liczba limfocytów, ale węzły chłonne pozostały już powiększone. Minęło już sporo miesięcy ,węzły są wciąż powiększone, ale nic poza tym. Lekarze twierdzą,że czasem tak jest, że te powiększenie pozostaje i już będzie tak miała. Swoją drogą, ważniejsze są wartości bezwzględne limfocytów i neutrofili, a nie procentowe. One są w normie? Bo ten wzajemny stosunek zależy też od tego jaka jest aktywność komórek, z jakimi infekcjami organizm musi walczyć.

Gość afjbc
nie wiem gdzie to srpawdzic pisze tylko ile procent

bo masz pewnie wynik rozmazu, hmm, a nie miałaś robionej morfologii? na wyniku powinny być takie same skróty tylko że zamiast znaku % widnieje taki znaczek: # np. #LYMPH

Gość afjbc
chodzi o DIFF:%LYM ? to jest w normie mam 36 a norma to 18-50

najlepiej skonsultuj wynik z lekarzem www.kobieta.wellnesslife.pl nowy program dla kobiet Odkryj swoje piekno www.wellnesslife.pl

te diff oznacza właśnie rozmaz. Rozmaz masz w normie. Dziwi mnie tylko dlaczego nie są podane wartości bezwzględne, ale widocznie tak sobie lekarz zażyczył. Wydaje mi się że jest ok i nie masz się co martwić, ale i tak najważniejsza jest diagnoza lekarza, tutaj przedstawiłaś tylko niewielki ułamek z całej \"historii\"choroby, a tym bardziej że tu lekarzy nie ma.

Gość afjbc
to mam wyzej a nizej mam "rozmaz mikroskopowo" i tam mam te 24 %

bo diff to rozmaz, ale wykonywany przez aparat, a on zazwyczaj, z tego co mi wiadomo robi od razu morfologię. A idziesz do lekarza z tymi wynikami? Tak by było chyba najmądrzej. Ale jak widzisz wynik ten jest w normie. A reszta jak? neutrofile, monocyty,basofile i eosynofile?też w normie?

Gość afjbc
Wszystko w normie idealnie z rozmazu z normalnej morfologii tez, OB -3 itd.. wszystko ok z reszta tylko martwi mnie ten spadek limfocytow

ale to jest \"spadek\" w normie. Więc nie musisz sie niczym martwić. Normy są tak ustalone, że wahania w ich obrębie są dozwolone. Skoro miałaś wcześniej zwiększony odsetek, to mogła byc jakaś wirusówka, a teraz się obniżył to znaczy ze jest już ok, a nie dopiero źle.

Gość afjbc
No wlasnie tego nie rozumiem bo na stronach internetowych pisze ze spadek moze byc z przyczyn wirusowych, no i niestety jest to tez charakterystyczne przy ziarnicy... dlatego nie rozumiem czy spadek ponizej normy czy ogolnie spadek

wg.mnie razcej byś miała przyspieszone OB, a w rozmazie byłyby odchylenia od normy. U ciebie wyniki są w normie.

Gość afjbc
no nic pojde jkutro do lekarza ktory kontrlouje te wezly i zapytam sie dzieki za odpowiedzi