Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka tam jedna...

Sinica,powie mi ktoś co to takiego????

Polecane posty

Gość taka tam jedna...

Witam serdecznie:) Mam taki oto problem: byłam wczoraj nad morzem i pluskając się w najlepsze,nagle ratownik zaczął wołać: "proszę wyjść z wody! zamykamy plażę!". Kurcze,no szlag może człowieka trafić:( Ludzie po jakimś czasie zaczęli coś mówić o sinicy,że niby pojawiła się w wodzie. Czy powie mi ktoś co to takiego? Coś czytałam na necie,że są to glony z bakteriami. I no właśnie... Tego zielonego badziewia było od groma na brzegu i niemożliwe było nie wejść w to paskudztwo. Ale tak było od rana,jeszcze przed alarmem ratowników. Mnóstwo ludzi przedzierało się przez gąszcz glonów przy brzegu,by móc się wykąpać. Czy mogłam się tym zarazić? Dodam,że nie mogę za bardzo zidentyfikować objawów na skórze. Mam bowiem uczulenie na wodę z jeziora i całe ciało pokryte jest u mnie delikatną wysypką. Schodzi zawsze po wypiciu wapna, tuż przed wyjściem na plażę lub po powrocie. Co o tym sądzicie?

Gość taka tam jedna...
upup

Sinice działają miejscowo na skórze. Jak nie ma z nimi potem kontaktu to podrażnienie znika. Trzeba tego unikać, jak są to nie wchodzić do wody.

Kąpiąc się w wodzie z sinicami, możemy sobie bardzo zaszkodzić. Zawieraja one neurotoksyny i hepatotoksyny, jedne działają na uklad nerwowy, a drugie szkodzą na wątrobę. Jeśli więc życie Wam miłe unikajcie ich jak ognia i nie kąpcie się w niemonitorowanych zbiornikach. www.kobieta.wellnesslife.pl nowy program dla kobiet \"Odkryj swoje piękno\" www.wellnesslife.pl

Dzięki dziewczyny za wypowiedzi. Jeszcze jedno,czy na skórze są jakieś objawy? Jakieś zaczerwienienia,wysypka i takie tam?

\"Wydzielane przez sinice toksyny mogą powodować zatrucia pokarmowe. Wystarczy zachłysnąć się zakażoną wodą, żeby pojawiły się mdłości i wymioty, biegunka, bóle brzucha, wzdęcia, przykurcz mięśni gładkich i kolka. Toksyny sinic uszkadzają wątrobę i układ nerwowy. Kąpiel w kwitnącej wodzie powoduje wysypkę, gorączkę i wymioty, czasem nawet drżenie mięśni czy utrudnienia w oddychaniu. Jeśli już wystąpiły objawy, potrzebna jest pomoc lekarska. Barwniki sinic wywołują przy kontakcie ze skórą człowieka stan zapalny (rumień), pokrzywkę i wypryski. Pokrzywka może przybrać formę zlewających się pęcherzy. Sinice mogą też spowodować zapalenie spojówek i gałki ocznej, uszkadzać szpik kostny, wywoływać niepokój i stany lękowe. Toksycznie działają także osiedlające się w koloniach sinic bakterie i grzyby oraz produkty ich przemiany materii. \" zrodlo: wiadomosci24.pl/artykul/lubisz_plywac_uwazaj_na_sinice_1036.html

Gość taka tam jedna...
Dzięki. Już się naprawdę przestraszyłam. Jutro rano lecę do przychodni!

Gość relka
Dziewczyny no to sie popluskałam dzis:o Pojechałam nad morze i nie wiedziałam ze jest ta cholerna sinica i niestety ale kapałam sie:( Nie czuje sie zle ale dowiedziałam sie dopiero przed chwila ze jest sinica. Co mam teraz zrobic? Mam jechac do lekarza? Czekac na objawy?

Gość gość
Dobra woda do picia to jest , powoduje halucynacje . Polecam