Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Roman G.

Do szkoły w MUNDURKACH????????

Polecane posty

Gość sosja
To nie wiem, czy akurat rodzicow biednych dzieci bedzie n a takie mundurki stac.

mundurki w takim razie powinny byc fundowane :) Skoro maja byc ustawowo wprowadzone... Albo przynajmniej dla tych z dochodem < od sredniej krajowej (czy jak to sie tam wylicza...)

Gość i dobrze
Ja mieszkam w anglii tam dzieciaki mają specjalne szkolne ubrania które można kupic w sklepie i są bardzo tanie , pozatym to bardzo dobry pomysła w szkole jest rewia mody a nie kazdego rodzica stac na super ciuchy, dzieci biedniejsze czuja sie gorzej .Na kiomunii dzieci tez mają jednakowe stroje i co? przynajmniej nie widac ze któres dziecko jest biedniejsze

Gość sosja
jasne, juz widze jak wyciągają na to kase , jak na leczenie cięzko chorych nie ma. Skonczy się na tym, ze będą to tanie chinskie szmatki, które nie dodadza uroku, tylko dzieciaki będą wyglądały jak z sierocinca. A nie o to chodzi. A jak ktos ma pieniądze i będzie chcial je na dziecko wydac, to zawsze będzie to widać. Lepszy plecak, lepsza kurtka, płaszcz, fajniejsze plecakowe gadzety. Nie da się zrównac. Ale mnie się dobrze zaprojektowane i skrojone mundurki podobają. naprawde niezle klasa w takim czyms wygląda.

Gość luskaNieznana
na komunii dzieci mają jednakowe stroje? No nie wszedzie.

Gość i dobrze
moze nie wszedzie komunijne jednsakowe stroje ale w wiekszosci Polski!!!A gazet czy plecak nie jest az tak drogi zeby nie mozna było go kupić , przybnajmniej na ciuchy mniej rodzice wydadzą

Gość siskijaaa
słuchajcie w tanie markietowe ciuchy to mozecie co najwyzej ubrac dzieci ze szkoły podstawowej, ale tam to chyba nie jest problem. Trudno jednak by było namowic do chodzenia w czyms takim nastolatków. I prawde mowiac nie dziwiłabym się, chyba ze ja zle te ubrania sobie wyobrazam.

Gość jestem ZA

Gość siskijaaa
Ale tu nie rzecz w tym, ze mu zadnego plecaka nie kupią, tylko ten biedniejszy będzie miał chinski, a ten bogatszy firmowy. Nawet nie wiesz jak dzieci na to patrzą. Ale takie jest zycie i nie da sie tego wyeliminowac. Chociaz pewnie w przeciągu paru lat zrobia sobie renome szkoły do których te biedniejsze moga miec zamkniete dzwi.

jestem za a kolczyki, wystajace stringi, biodrowki i cały ten bijacy po oczach róż mozna nosic po szkole, no ale w domu nie ma przed kim szpanowac hehe

Gość mysle ze wbrew pozorom
ale indywidualnie szyte ubrania to maja szkoly dosc elitarne, a jak mundurki beda mieli miec wszyscy, to trzeba bedzie uzgodnic w miare jeden wzor np. spodni (a roznic to sie moga kolorem - szare, czarne, granatowe - tak jest w anglii). wbrem pozorom tez, to nie sa tanie szmatki z byle czego, a to ze je maja w ofercie duze sieci swiadczy o tym, ze mozna zarobic (bo tego sie po prostu duzo sprzedaje). to sa ubranka dosc dobrej jakosci, na pewno nie takie, ktore sie rozleca po pierwszym praniu (bo wtedy mama drugie kupi gdzie indziej...). i nie wiem czemu np. gimnazjalista mialby sie wstydzic chodzenia w szarych spodniach z materialu (a nie dzinsu), koszuli z krawatem (takim samym dla wszystkich uczniow ze szkoly) i bluzie z logo (kolor wybrany przez szkole). gdzie tu obciach? moze troche kultury sie przy okazji naucza (i beda umieli zawiazac krawat tatusiowi... D: )

Gość tak wam żal
dupe ściska za przeproszeniem? że jak wy do szkoły chodziliście to nosiliście takie rzeczy? ja osobiście nie wyobrażam sobie chodzić w czymś takim. ubieram się w firmowe ciuchy ale nigdy nie patrzę na biedniejszch z góry :/ sama mam nasę znajomych którzy nie mogą sobie pozwolić na drogie ubrania i co z tego? nie ciuchy świadczą o człowieku i kto ma choć trochę poukładane w głowie to to rozumie a kto nie to niewarto sobie zaprzątać głowy zdaniem takich osób. mam nadzieję że ten pomysł nie przejdzie

temat był, powtarzać mi się nie chce... wyjąłwszy koszty, pomysł jest ok. Tyle że słuchałam dzisiaj pana Romana G. w telewizorni i zeznał, że to tylko zachęta, a nie zalecenie. Decyzja należy do szkół, więc wejdzie pewnie tylko do niektórych. Jeśli co poniektóre lasencje przyjdą do szkoły z zasłoniętym przedziałkiem dupnym, pępkiem i bez dekoltu do pasa, na pewno od tego nie umrą. To już na wyższych uczelniach niby więcej wolno, sami dorośli, na "pan" i "pani", a z połowicznie gołymi tyłkami na wykłady nie przyłażą. Wyrastają z zidiocenia, czy co? :p

Gość siskijaaa
no bo jak mi napisałas , ze to ma byc dostepne w markietach, to tam taki szajs własnie jest. To ja juz wolałabym zeby szkoły zaostrzyły dyscyplinę, i od razu komunikowały w czym do szkoły mozn a przyjsc, a za jakie ubranie będzie rozmowa z rodzicami. Tylko to tez juz tak jest, te dobre szkoły, gonią i zwracają na to uwagę, im podrzedniejsza szkoła tym ta swoboda ubraniowa większa. Moja córka chodziła w mundurku, zresztą tak jak i cała szkoła, ale były to ubrania dobrej jakosci szyte na miarę. Nie był to koszt niebotyczny, ale jednak te kilkaset zlotych trzeba było wydac. Problem jest w tym jak nastepuje skok wzrostu, bo wtedy to trzeba szybko szyc nastepne.To dotyczyło głownie chłopcow, bo dziewczynki jak trafiają do gimnazjum to juz ten wzrost mają mniej więcej ustabilizowany.

Gość i dobrze
hahah a jak Wy uczniowie sobuie wyobrazacie NIE ZGODZIC SIE poprostu p[rzyjdzie takie zarzadzenie i dupa zimna będziecie biegac w szarych spódniczkach i skarpetkach po kolanka, co w tym złego? szkoła powinna być szkoła i trzeba jej szacunku, może on głupi ten Giertych ale tutaj ma racje Popieram

Gość kasia2502
ja chodze do ogólniaka klasa mat.-inf. lubie się fajnie ubrać, to że mam trochę ciuchów niekoniecznie z bazarków czy tańszych sklepów nie znaczy, ze traktuje innych gorzej !! Po drugie, nie rozumiem co np. kolczyki mają do poziomu człowieka. ja mam kolczyki w uszach i w pępku, ale dobrze się uczę i myslę, że oólnie jakąs kulture prezentuję... do szkoły nie załozyłabym dekoltu że mi całe cycki by było widać... to że któś ma kolczyki np. w języku, w pępku itp. lub lubi makijaż nie znaczy, że jest zaraz lolitką i debilem w jednym... ja nie chciałabym mundurków i raczej mnie to juz nie spotka- bo ma to wejśc dopiero od przyszlego roku. uwazam ze to niczego nie rozwiąże jak dziecko jest rozpieszczane przez mega bogatych rodziców to zawsze sie pochwali jakims nowym gadżetem, komórką albo tym że był na wyspach bora bora... :/

Gość garkotłuk
JA też jestem za. Po szkole mogą sobie dzieciaki szpanować ile wlezie. Szkoła to nie wybieg W katowicach jest szkoła Śląskie Techniczne Zakłady Naukowe - do dzisiaj chodzą tam w eleganckich mundurkach i jest super.

Gość siskijaaa
dobrze sie dzieje jak wyrastają, inna mozliwosc to zakotwiczyły sie na innych Uczelniach.

temat był, powtarzać mi się nie chce... wyjąłwszy koszty, pomysł jest ok. Tyle że słuchałam dzisiaj pana Romana G. w telewizorni i zeznał, że to tylko zachęta, a nie zalecenie. Decyzja należy do szkół, więc wejdzie pewnie tylko do niektórych. Jeśli co poniektóre lasencje przyjdą do szkoły z zasłoniętym przedziałkiem dupnym, pępkiem i bez dekoltu do pasa, na pewno od tego nie umrą. To już na wyższych uczelniach niby więcej wolno, sami dorośli, na "pan" i "pani", a z połowicznie gołymi tyłkami na wykłady nie przyłażą. Wyrastają z zidiocenia, czy co? :p

Gość teterete
Tylko że człowiek przychodzi do gimnazjum i ma te 155cm a gdy z niego wychodzi ma 165,170 cm jest całkiem zmieniony i wyrośnięty. To co, na każdą klasę gimnazjalną nowy mundurek bo dziecko ze starego wyrasta? Ktoś już to napisał... nie zaszpanuje ciuchami to zaszpanuje komórką itp :o

kurrrrrr nie wiem jak to się stało, zdublowało mi post. Sorry.

Gość siskijaaa
z tym rosnieciem to jest problem, ale bardziej u chłopców, , bo dziewczyny jak trafiaja do gimnazjum to juz duzo nie rosną. Trochę, albo wcale. U mojej córki zadna dziewczyna nie musiała z tego powodu wymieniac mundarka, ale chłopcy juz tak.

Gość no to co może
niech wprowadzone będą tylko dla dziewczyn? :o to bez sensu kiedyś tak było i w niektórych szkołach nadal jest ale w tych co już nie są stosowane mundurki to nie ma sensu powracać do nich. uczniowie będą rozgoryczeni tym faktem i na pewno na dobre to nie wyjdzie. co innego gdyby tak było zawsze i od kąd by poszli do szkoły mieli by te mundurki ale jak ich nie nosili to będą mieć to za złe. jestem stanowczo przeciw

Gość ultrafiolett
a moze zaczac od wprowadzenia do szkoły dyscypliny, tansze, a a bardzo potrzebne.

Gość ultrafiolett
szkoła ma uczyc i wychowywac, i przez te mundurki, niektóre osoby mogłyby się dowiedziec jaki ubior jest stosowny do szkoły. Jedyna i niepowtarzalna sytuacja.

Gość no to co może
hahahahahha ta jeszcze co żeby przypadkiem nauczycielą się nie oberwało :D przecież w tych czasach to niemożliwe i dobrze. beznadziejny pomysł trzeba wymyśleć coś nowego a nie powracać do starych dzieji.

Gość mysle ze wbrew pozorom
do siskijaaa - no w anglii w marketach nie jest tak zle, poza tym te szkolne to sie szyje raczej z porzadnego materialu, a ze w tysiacach sztuk to i tanio... do tych co pisza o wyrastaniu - ale spodnie dziecku jak wyrosnie i tak trzeba kupic, i to nie jedna pare. wiec jak sie kupi w miare tanio dwie pary do szkoly raz na rok (czy nawet dwa razy), to sie wyda mniej na reszte. ubrania sie tez dzieciom niszcza, wiec i tak sie kupuje nowe, a przy tanich mundurkach (zakladam, ze jednak beda w miare tanie), to i tak rodzice powinni wyjsc na swoje. w anglii sa tez szkoly bez mundurkow, ale jednak wiekszosc je ma...

Gość garkotłuk
W tym starych dziejach nie było wcale tak źle. Byłą dyscyplina, uczniowie słuchali się nauczyciela czuli do niego szacunek. Ja chodziłam do podstawówki w czasach kiedy "jeszcze były fartuchy" ale już nie było "bicia linijką po łapach". W życiu nikt w mojej klasie nie pomyślał nawet żeby się źle do nauczyciela odezwać. A teraz? Córka znajomej: 17 lat. Ubrana: obcisłe dżinsy, bluzeczka przed pępek, zafarbowana na platynowy blond, umalowana jak lala. Siedzi sobie na lekcji i wystukuje sms. Nauczycielka zwraca jej uwage a ta do niej: SPADAJ. Dzieci...

Gość tak czytam i..
oj myslisz w sposób uproszczony, bo to jest jak najbardziej mozliwe, aczkolwiek zgadzam się, teraz to nie przejdzie ludzie tu są za biedni. Bo prawda jest taka, ze im większa swoboda zachowan i dowolnosc strojów, tym nizszy poziom nauczania, innymi słowy tym podrzedniejsza szkoła. To uczniowie z takich szkół mają problemy ze zdaniem matury, jak szkoła jest dobra to rodzicom i uczniom zalezy zeby ją skonczyc, a nie zostac z niej wyrzuconym i nauczyciela mają tam jakies prawa.Tak naprawde to nobilitacja chodzic do szkoły , gdzie obowiązują mundurki, bądz inne zasady dotyczące strojow i zachowan. Kto by się chwalił ukonczeniem marnego, gimnazjum, lub liceum dla zrzutów, gdzie mozna robic i ubierac się jak kto lubi.

Gość na szczęście skończyłem już
Widzę, że większość jest za mundurkami. Ciekawi mnie jednak jak byście zareagowali na mundurki gdyby to dotyczyło Was bezpośrednio. Z pewnością mielibyście inne zdanie :-P