Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam 12lat...

Okres w wieku 12 lat, czy wy też macie okres . czego używacie podpasek czy tampo

Polecane posty

acha ominęłam jedna twoją wypowiedż a mianowicie że byłaś u lekarza i odradza więc zastosuj się do zaleceń ginekologa i nie wymyślaj nic innego .jeżeli lekarz nie pozwala to nie używaj .Lepiej przecierpieć te parę dni z podpaską niż póżniej z ampułkami ...

Gość asasddsgfgr
czy moge wejsc do wody z tamponem?

Gość Kludia
ja nie uzywam tamponów bo sie boje ale kupiłam dzisiaj i próbowałam włożyć ale sie nie dało. I oczywiście że możesz wejśc do wody z tamponem

Gość Tzrynastolatka
Mam pyt. czy tampon nie uszkodzi błony dziewiczej??

Gość ja mam tak
nieeeeee

Gość super nati
martwie sie bo mam 12 lat i nie mam okresu. czy powinnam sie martwic? prawie wszyscy w klasie majom okres ale majom tylko 11 lat. co pawinnam zrobic?

Gość super nati
mam 12 lat i nie mam okresu. Martwie sie. wszystkie dziewczyny w mojej klasie majom okres a ja nie. czy powinnam sie martwic?

Gość super nati
jeszcze nie mam okresu ale nie wiem jak wklada sie tampony. czy to boli???? boje sie troszke ze dostane okresss. POMOCYYYYY!!!!!!!!!!

Gość Karcia96
Natalko nie martw się , naprawde nie masz czym.Jeśli okresu nie dostaniesz do 16 roku życia wtedy dopiero powinnaś się martwić ....;/ Ja pierwszy okres miałam w styczniu(14)i dopiero wszoraj dostałam 2 ...Wy nie wiecie jak ja się denerwowałam....Naszczęście wyjeżdżam 16 lipca i w Grecji nie będę miała ... :) POZDRAWIAM !!!!!!! NATA NIE MARTW SIĘ !!!!!!!

Gość Zgadzam się z Karcią 96
Tak przyznam że jak wkłada się tampony to okropnie boli :( Więc zamiast tamponów używaj podpasek :D dla nas dziewczyn w wieku 12 lat najlepsze sa Always light .... :)Jeszcze zdążysz dostać okres ...Potem bedziesz miała go już dość ....:P Ale się nie martw !!!!!!!!!!!!!!!!!! PZDR ****

Gość OcoKAMAN
HYyyymm... Podpaska ... Boje sie gdyz wyjerzdzam Na oBoz a dopiero co dostałam okres ... czy wtrakcie pływania , Cwice Musze urzywac tamponu ,, Czy To Boli .... Wstydze sie Miesiączki ..

Gość wikuśa 11 lat
ja mam 11 lat :) i mam okres i nie używam tamponów bo nie wiem jak się je wkłada .;/ więc używam podpasek :)

Gość 12latka
Hej ja mam problem mam 12 lat i jeszece nie miałam okresu jestem za mało dojrzała czy cos nie tak?

Gość Aga96
Ja mam 12 lat i uzywam tego i tego... Na początku uzywalam tamponow o.b mini, a teraz "wejdą" też normal..... lepiej aplikować go przy lustrze, aby weszedl caly, bo jesli zostanie nieprawidlowo zaaplikowany, to uwiera..... Jak siedze w domu to nosze podpaski bella i na noc tez, tyle, ze wieksze i nic nie "przecieka" poza podpaske ;)

Gość aleve7
ja dostalam okres jak mialam 10 lat

Gość Jurek868
a ja pierwszego dostałem zaraz jak wprowadzili stan wojenny i od tego czasu mi się spóźnia...

Gość mam 8 lat ale sce nosjc podpaa
tapony najczesciej mam 8 lat a sporo wiem dobra muwie na temat najlepsze som tampony

Gość mam 8 lat ale sce nosjc podpaa
wejz podpaske a potem kty masz krew wluz tapona

Gość wrrr kam
ja mialam 11 lat jak dostalam okres i powiem Ci tak, używaj tego w czym Ci wygodnie, nie ma znaczenia czy tampon czy podpaska, osobisty komfort jest najwazniejszy

Gość alll
ja wam radze uzywać podpasek....bedzie przynajmniej bezpiecznie

Gość figa2
dziewczyny! najlepiej będzie jeśli pójdziecie do lekarza ginekologa jak macie jakieś pytania.albo poprostu spytajcie sie osoby pełnoletniej, zaufanej np.mamy to nic wstydliwego przeciez. 12latka:jeśli okresu nie dostaniesz do 16 roku życia to wtedy trzeba iść do lekarza ginekologa i radzę powiedzieć osobie zaufanej pełnoletniej.

Gość MajciaMM
ja uzywam najczesciej podpasek, ale jak jade np na oboz czy cos a mamy basen albo jedziemy nad morze albo nad jezioro to tampony, bo nie chce nic tracic ;P a na noc polecam podpaski, tampony to nienajlepsze rozwiazanie...

Gość MajciaMM
i wkladanie tamponow nie boli, tylko trzeba dobrac odpowiecni rozmiar... za pierwszym razem mozna poczuc dyskomfort, ale potem bedzie juz ok. :)

z czasem z tamponami będzie coraz łatwiej:) na początek kup sobie ob mini albo jest taki zestaw ob,na pierwszy raz:) tam jest książeczka o okresie jak włożyć tampon itp. ale dobre też są tympaxy z aplikatorem...kum najmniejsze tylko zmieniaj częściej żeby nie przemiękły:) najważniejsze to rozluznij się... to nie boli... pierwszy raz zawsze jest najtrudniejszy... pózniej Ci to zajmie najwyżej minutę:) powodzenia:*

dziewczyny nie myślcie że teraz będziecie mieć równo co miesiąc okres:) np.jak macie 16-go to następny możecie mieć nawet już za dwa tygodnie a następnym razem może wam się spózniać pare dni czy tygodni... to wam się ureguluje ale nie od razu... ja mam taraz 16 lat a okresu dostałam gdy miałam 11 i do tej pory czasem zdarzają mi się nieregularne miesiączki:) wszystko zalleży od organizmu:)

Gość jaaa tezzz
przez kilka lat używalam podpasek ale teraz tylko tamponów i komfort oraz wygoda jest nieporównywalnie większa :) polecam tampony :)

Gość andziusia
ja używam tamponów można w nich pływać tylko trzeba pamiętać żeby zmieniać co najmniej 8 nie więcej

Gość młoda /
mam 12 lat i chcę się zapytać czy mogę już nosić tamnpony???????????????????? :/ pomóżcie bo nie chcę się zwalniać z baseny bo pani powiedziała, że ten kto ma okres na pewno nie będzie miał dobrej frekfencji z wf, a jak nie używa tamponów, to ma problem :(

ja dostałam okres gdzieś na wakacjach chyba jak szłam do piątej klasy wiec nie wiem tez chyba tyle lat miałam kiedyś używałam tylko podpasek a teraz używam tylko tamponów i nie wyobrażam sobie bez nich życia podpaska to dla mnie jedna wielka męczarnia itp wiec ja polecam najmniejsze tampony od nich zacznij mini ja tam nie kupuje firmowych bo są drogie tylko zwykle z Carrefour musisz zawsze bardzo dokładnie myc ręce przed i po włożeniu tamponu i podmywać się oczywiście bo występuje rzadka choroba jak się używa tamponów i wkłada je np brudnymi paluchami nigdy nie dotykaj tamponu palcami jak już jest bez foli trzymaj za sznureczek i lekko na samym dole przy sznureczku jeśli będziesz wkładać to pamiętaj MUSISZ się rozluźnić bo inaczej wkładanie będzie sprawiało ból ja jak wkładam to lekko przykucam sobie tak jak by się wypinam z przykucnięciem i jest ok ja mam obfite krwawienie wiec używam super największych ale skoro jesteś młoda zacznij od mini ja pamiętam ze zaczęłam od tych firmowych z ob a potem już mi to nie robiło różnicy to chyba wszystko :)

tamponów może używać KAŻDA dziewczyna która nie ma problemów jakiś z narządami kobiecymi które uniemożliwiają jej ich używanie. a jeśli nie ma żadnych problemów to może używać i każda nie zależnie ile ma lat!!! to tylko MIT że młode dziewczyny nie powinny używać tamponów nie uszkodzą wam żadnej błony ja już od wielu lat używam tamponów i to rozmiar super i jestem dziewicą !! na początku możne być lekki opór przy wkładaniu ale na pewno nie jest to nie wiadomo jaki ból jeśli to można w ogóle nazwać bólem nigdy nie pchaj na siłę lepiej gdy w środku jest wilgotno jak wkładasz (np. wilgotno od krwi w środku) wkładaj powoli pod katem jakiś 30 stopni kierując w tył tak jak by w stronę odbytu.