Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eviiiiiii

Tarczyca!!!!!!!!!!!!!?????????????????? nie wiem!!!

Polecane posty

Gość eviiiiiii

witam!! wlasnie wrocilam od lekarza robilam badania!! CZYNNIK TSH WYSZEDŁ MI 21 PRZY NORMIE MAM SKIEROWANIE DO ENDOKRYNOWLOGA !!! SAMA NIE WIEM!! CO TO OZNACZA!! POMOZCIE? NIEDOCZYNNOSC TARCZYCY??? CO TO JEST??

chyba bedziesz musiala jakies tabletki zazywac - jod lub jakies hormony \"tarczycowe\" Tsh jest to hormon ktory pobudza platy tarczycy do wydzielania jodu - nie wiem jakie sa dokladnie normy ale jezeli masz go za malo to dostaniesz recepte na jod i prawdopodobnie na tym sie skonczy leczenie Niedoczynnosc to na szczescie nie jest nic specjalnie groznego - gorzej z nadczynnoscia bo wtedy nawet moze cie czekac zabieg operacyjny

Gość eviiiiiii
DZIEKUJE ZA ODOPOWIEDZ !! TROSZKU SIE PRZESTRASZYLAM! BO NORMA TO ( 0,4-4 ) DOKTORKA BYLA TROCHE W SZOKU BO NIE WIDZIALA TAKIEGO WYNIKU 21!

no to teraz troszke czasu spedzisz na badaniach - endokrynolog skieruje cie na badania usg tarczycy i byc moze narzadow rodnych - zeby sprawdzic czy wszystko ok z pozostalymi hormonami Ja przynajmniej przeszlam takie badania Na szczescie to nic nie boli Jestem w trakcie leczenia i codziennie musze lykac tabletki i robic sobie bo jakis czas morfologie krwi Troszke mi sie przytylo po tych tabletkach :PP ale niestety osoby z niedoczynnoscia tarczycy maja sklonnosci do tycia :( Po jodzie nie powinnas przytyc ale jak ci przypisze lekarz leki hormonalne to radze ci BIERZ SIE ZA CWICZENIA od razu :PP pozdrawiam i zycze udanej kuracji :)

Gość eviiiiiii
no to ładnie!!!! a ja nie chce przytyc!!! mam skierowanie do endokrynologa tak wiec od jutra zaczynam leczenie:(

Gość eviiii
.................

ja biore leki na tarczyce...mialam lekka niedoczynnosc ale jest ok, teraz wszystki ewyniki w normie i za pol roku dipiero mam kolejna kontrole, beda badali czy nie mam poczatkow choroby hashimoto, czy jak to sie tam pisze... pozdrawiam

Gość eviiiiiiiiii
jutro ide na powtorzenie badan tsh !!! bo doktorce nie chce sie wierzyc!! mysli ze to błąd jakis! zobaczymy jutro!!

Gość dddddddddddd
...............

czesc ;) ja tez niedawno robilam badania na tsh i mam wynik 7.07 troche mniejszy ale tez musze do endokrynologa isc ;/ ale dopiero na 17 sierpnia jestem umowiona...

Gość eviiiiiiiiiiiiii
poczytalam na internecie i mam typwoe obiawy niedoczynnosci tarczycy!!!! a co gorsza glowa mnie boli juz trzeci tydzien ---dzien w dzien!!! juz wytrzymac nie moge!!!!!!!!!

eviiiiiii ja tez chyba mam niedoczynnosc tarczycy. i od 4 m-cy mam 38st gorączki i tez bóle glowy

Gość dddddddddd
jak sie ma niedoczynnosc taczycy to temp ciala nie prrzekracza 36,6

to ja nie wiem... ale tsh mi wskazuje na niedoczynnosc z reszta nie bylam jeszze u endokrynologa. a robilam chyba wszystkie mozliwe inne badania w ciagu tego czasu i wszystkie wyniki mialam w porzadku

i jeszcze mowicie ze przy niedoczynnosc sie tyje a ja mam 165cm wzrostu i waże 45kg... smieszne. mozliwe ze przy podwyzszonym tsh mam nadczynnosc?? albo cos innego??

Gość granulki male sa dobre
A jaka jest norma TSH ? I KIEDY MOŻNA SIĘ JEJ OBAWIAĆ ?

Gość do granulki...
norma zależy od laboratorium w którym było wykonywane badanie, ale najczesciej waha sie w granicach 0.4 - 4.5

Gość pinokiowa
Bardzo mało piszesz o wynikach TSH musi być 1, .... to wtedy jest w normie. Moze byc tez 3,...... to tez ciągle norma. Natomiast mniej czy więcej niz 5,..to juz choroba. ja mam nadczynność i wazyłam bardzo mało, serce mi kołatało. Od kilku lat biore na tarczyce metizol i letrox. Nie dostałam żadnego jodu.

Gość pinokiowa
atpo 21 %to tez norma. To nie jest TSH a le inny wynik dotyczący tez badania tarczycy.Norma do 34% jest tego aTPO

Gość eviiiii

Gość eviiiii
no ja mam TSH 21. CZYLI HYBA MAM NIEDOCZYNNOSC! ALE NIE MAM PROBLEMOW Z NADWAGA PRZY WZROSCIE 164CM WAZE 52KG. TYLKO TE BOLE GLOWY MNIE DOBIJAJA!! W PRZYSZLYM TYGODNIU IDE NA KOLEJNE BADANIA

Gość niedo-czynn-a
mam niedoczynnosc tarczycy; niestety dobrano mi zla dawke lekow i moj poziom TSH obecnie to .... 0,034 ....! czy to jest juz bardzo nisko ?jak tak, czy to grozne? i jak dlugo bedzie mi sie jeszcze tak wszystko wahac? wizyte mam umowiona dopiero na pazdziernik...

Gość hm.............
to jest duzo za niski poziom, a nadczynnośc jest jeszcze groźniejsza od niedoczynności. Jeśli wizytę u endokrynologa masz dopiero na październik, to albo pójdź tam z tym wynikiem i zapytaj się czy w związku z tym nie przyjmie Cię wcześniej, a jak nie to leć do swojego lekarza rodzinnego. Koniecznie!!!

Gość niedo-czynn-a
...najzabawniejsze jest to (a raczej tragiczne) ze jedyna reakcja endokrynologa to zmniejszenie dawki leku. Mimo moich narzekan na bole serca i ciagle uczucie goraca. Powiedzial tylko - to sie zdarza i wyznaczyl termin na ... pazdziernik! A mnie to przeraza! Bo mialam przeciez TSH 8, a w ciagu 7 miesiecy spadlo do 0,034. Myslalam, ze zle czytam, ze to 0,34... Ale nie, dr potwierdzil, ze 0,034... Moze masz racje, moze lepiej wybrac sie jeszcze do innego lekarza... ? dzieki za dop pozdrawiam

Gość hm.............
Skoro lekarz nie reaguje to koniecznie się wybierz do innego, szczególnie, że przedstwiłaś mu niepokojące objawy a on to zbagatelizował. W każdym razie lepiej dmuchać na zimne i nie zostawiać tego ot tak sobie.

Gość niedo-czynn-a
...dzieki :) czasem czlowiek potrzebuje obiektywnego spojrzenia, bo inaczej jak pomysli sobie "Lekarz sie niepokoi, to moze jest ok"... Ale zaczynam sie coraz gorzej czuc, juz staram sie brac mniejsza nawet dawke leku, niz zalecil lekarz, ale nadal cos kolacze mi sie w sercu... pozdrawiam i zabieram sie jutro na poszukiwanie innego endo w celu chociazby kosultacji!

Niedoczynna mam chyba to samo co Ty i też nie wiem co robić. Miałam TSH 6,5, potem po lekach po ok. 4 miesiącach spadło mi do 0,025 ! Endo kazał odstawić hormon i przepisał tylko jod. Teraz robiłam badania i mam znów TSH 9,89 !!! Jestem wystraszona. Mój lekarz jest na urlopie do do września, a na kolejną wizytę jestem umówiona dopiero w listopadzie ! Sama nie wiem co robić.

Gość hm.............
Mirinda idź do swojego lekarza rodzinnego i powiedz co się stało, pokaż wyniki. Jak masz jeszcze leki, to pewnie każe Ci je znowu brać, a jak nie masz, to Ci przepisze.

Gość lady_in_red21
nie wiem, czy ktos sie zna, ale jak to jest ze spadkiem wagi przy braniu hormonow tarczycy, ja sie intensywnie odchudzalam i nie wiedziec czemu waga malo spadala. teraz od kilku dni biore hormony i jod iwydaje mi sie, ze metabolizm powinin sie polepszyc. czy moge sie spodziewac spadku wagi, i jakiego?

Gość hm.............
Niestety z tym spadkiem wagi, to jest różnie. Teoretycznie powinien być, bo zwiększa się tempo metabolizmu, ale różnie z tym bywa. Poza tym to nie jest tak, że nagle w miesiąc się schudnie 10 czy 20 kg. Ten spadek jest bardzo powolny; moja endokrynolog mówi, że nawet 2 kg miesięcznie to jest dobrze.