Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sheeled

Wszystko co najwazniejsze.

Polecane posty

Gość sheeled

Hey dziewczyny! Nie ma to jak babskie forum. Tylko my tak naprawde wiemy o co chodzi. Mam do was ogromna prosbe choc wiem, ze ten watek pojawial sie juz niejednokrotnie. Zaczelam przyjmowac dwa dni temu Yasmin. czuje sie po tych pigulkach wysmienicie i mimo, ze mam okres ciagle mysle o swoim faccie i igraszkach w lozku :] Wyglada na to, ze Yasmin wplynelo na mnie pozytywnie a i miesiaczka nie jest taka bolesna. Ale przejdzmy do rzeczy: czy moglybyscie mi napisac najwazniejsze rzeczy, ktore musze przestrzegac podczas brania pigulek antykoncepcyjnych? Zaznaczam, ze rzucilam palenie na rzecz Yasmin oraz biore regularnie z zegarkiem i przypominaczem w komorce o 21:00. Jezeli jeszcze powinnam cos wiedziec, to prosze napiszcie. P.s Jeszcze jedno: w opakowaniu jest 21 tabletek. 21 dnia biore ostatnia i 7 dni przerwy czyli kolejne opakowanie zaczynam 28 czy 29? Moje watpliwosci wziely sie stad, ze jest to moja pierwsza przygoda z takimi tabletkami, a poza tym nie mam teraz kontaktu z moim ginekologime bo jestem zagranica. Z gory dziekuje za pomoc. Pozdr

Droga sheeled! To że wzięłaś 2 tabletki i piszesz że czujesz się wyśmienicie o niczym nie świadczy, oczywiście nie życzę Ci źle ale będziesz miała pewność że tabletki masz prawidłowo dobrane po 2-3 miesiącach stosowania. Mogą pojawić się plamienia, bóle głowy, depresja i szereg innych skutków ubocznych o których możesz poczytać w ulotce Yasmine. Libido też może ulec zmianie, ale to wszystko jest kwestią czasu w stosowaniu preparatu. Nie zapominaj że to są hormony a z nimi nie ma żartów. Ale zakładamy tylko optymistyczną wersję - czyli taką że czujesz się po nich świetnie i jesteś zdecydowana na łykanie tabletek przez najbliższy rok albo i dłużej. Po pierwsze - co poł roku powinnaś robić sobie badania prób wątrobowych, żeby dowiedzieć sieczy tabletki nie mają złego wpływu na Twoją wątrobę, badanie to robi się z pobranej krwi. Po drugie - co poł roku powinnaś odwiedzać ginekologa i wykonywać cytologie i ogólne badanie by wykluczyć jakieś stany zapalne Po trzecie - jeśli zdecydujesz sie na odstawienie nie rób tego w połowie opakowania, najlepiej wybrać listek do końca potem będzie mniej problemów z gospodarką hormonalną Po czwarte - cały czas obserwuj swój organizm, nie bagatelizuj zawrotów głowy czy w ogóle złego samopoczucia - wszystko to może świadczyć o złym dobraniu tabletek Co do brania tabletek. Bierzesz 21 dni potem robisz 7 dni przerwy w których występuje okres. Podam przykład...założmy że pierwszą tabletkę z listka łyknęłaś w piątek...potem przez 21 łykasz i ostatnią łykasz w czwartek, robisz dokładnie 7 dni przerwy czyli pierwszą tabletkę z następnego opakowania łykasz w następny piątek. Grunt to pamiętać w jaki dzień łykasz pierwszą tabletke, co opakowanie będzie to ten sam dzień:) I po kłopocie:) Mam nadzieje że wszystko zrozumiałaś:)