Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z gory dzieki za odpowiedz

nie dostalam sie na studia - JAK NAPISAC ODWOLANIE ????

Polecane posty

otoz skladalam dokumenty na kierunek gdzie byly niecale 2 os na jedno miejsce, myslalam ze sie dostane ale przeliczylam sie :( ale pomyslalam sobie tez ze skoro jest tak malo osob to moze jesli czesc sie jeszcze wycofa (wybierze inne uczelnie itp ) to jakims cudem sie dostane, ale kompletnie nie wiem jak napisac takie odwolanie, co napisac zeby bylo pozytywnie rozpatrzone itp dlatego bede wdzieczna za wszystkie wskazowki :)

Gość robi się dokładnie to samo
co za pierwszym razem włącznie z opłatą :) ale tego powinnaś dowiedzieć się na uczelni

Gość najlepiej poczekaj
do konca rekrutacji. sama pracuje na jednej z renomoanych polskich uczelnii i wiem, jak dziewczyny co takie pisma musza czytac na nie reaguja. o odwolujacych sie, ktorzy sie nie dostali panuje mniej wiecej taka opinia "glaby co sie nie dostaly chca sie na sile wepchac". dlatego polecam spokojnie czekac do konca rekrutacji, szczegolnie jesli sa 2 osoby na miejsce

Gość wcalenie nie robi
sie tego samego i nie placi dodatkowo, w odwolaniu uwzgledniasz wszystkie swoje zainteresowania i osiagniecia. Tak zeby przekonac do siebie komisje :) w sumie to jeszcze zalezy na jakiej uczelni... A gdzie sie nie dostalas???

do lublina, a rekrutacja sie juz skonczyla :(, powiedzcxie tak szczerze czy jest jakas szana ?, nie chce sie wepchac na sile, ale jesli sporo osob sie wycofa to czemu mialbym nie sprobowac dzieki za odpowiedzi, nawet jesli trzeba bedzie zaplacic to to zrobie :)

aha i jak wlasciwie moge przekonac do siebie komisje, co takiego napisac ?

Gość wcalenie nie robi
a na jaki kierunek chcesz isc?

na kulturoznawstwo, dzieki ze mi pomagasz :)

jesli do lublina to zapewne na UMCS? tam rekrutacja trwa do 8 sierpnia. a co do samego odwolania to poczekaj az dostaniesz decyzje administracyjna. dopiero potem sie od niej odwoluj. i wcale nie trzeba z nic placic, procz oplaty za znaczek pocztowy :) poszukaj w internecie, gdzies powinny byc wzory takich pism. ja tez gdzies je mam, ale niestety od konca matur nie zagladalam do ksiazek, ktore sa w \"lekkim\" nieporzadku

nie, skladalam na KUL :), a w internecie poszukam

aha, no ale w kazdym razie poczekaj az dostaniesz decyzje administracyjna bo to od niej musisz sie odwolywac. a jak jej nie dostaniesz to idziesz do dziekana, ze nie dostalas co jest rownoznaczne z tym, ze sie dostalas (decyzje MUSZA wyslac jesli sie nie dostalas, jak sie ostalas to nie musza). dziekan odrzuca twoje pretensje, idziesz do rektora ten zazwyczaj cie przyjmuje bo nie chce miec problemow, poniewaz wie, ze nastepny krok to droga sadowa. nawet nie wiesz ilu ludzi tmy sposobem na UW studiuje :)

Gość wcalenie nie robi
no to w takim razie musisz napisac o wszystkich swoich zainteresowaniach zwiazanych z tym kierunkiem, jesli masz jakies osiagniecia to tez koniecznie, ze cale liceum pracowalas z mysla o tym, zeby studiowac wlasnie to (i oczywiscie nie wyobrazasz sobie studiowania czegos innego) ;) mozesz napisac o jakichs swoich dalszych planach zwiazanych z kulturoznawstwem... tak sie przynajmniej pisze we Wrocławiu odwolania :) no i forma tez musi byc odpowiednia, na gorze po prawej stronie "do komisji takiej i owakiej" ale wzor mozna znalezc w necie. Napisz od serca i no mozesz troche koloryzowac, zeby ladnie wygladala i oddawalo powage sytuacji ;) a tak swoja droga to na UWr na kulturoznawstwo jest 10 osob na miejsce! Powodzenia!!! :D

decyzje maja przyslac do 1 sierpnia, wiec poczekamy zobaczymy :), ale zalozmy ze nie przyslali mi decyzji mimo ze sie nie dostalam (bo na koncie mam juz decyzje) to naprawde maja prawo mnie przyjac ?

Moja sis tez nie dostala sie na kulturoznawstwo ani do Torunia, ani do katowic;)

a tak swoja drog dziewczyny to myslicie, ze takie owolanie moze pomoc? przeciez na tych lepszy uniwersytetach zawsze jest komplet chetnych na wiekszosc kierunkow wiec niby gdzie maja wcisnac tych, co sie odwoluja? tak przyszlosciowo mysle, bo 5.08 mam wyniki na UWarszawskim :)

Gość wcalenie nie robi
persymonia --> na takie odwolania jedna moja przyjaciolka dostala sie na psychologie (20 osob na miejsce) a jedna na historie sztuki (chyba 13 osob na miejsce) wiec ja uwazam, ze trzeba pisac odwolania! :) sama musialabym teraz pisac ale na szczescie dostalam sie w pierwszym naborze na dziennikarstwo wiec mam juz swiety spokoj ;)

znaczy nie, ze maja prawo. oni po prostu maja obowiazek przyslac ci ta decyzje. nie wazne czy maja pieniadze na znaczki czy nie maja, MUSZA. jesli nie dostaniesz jej to jest rownoznaczne z tym, ze sie dostalas. a skoro z rekrutacji wiesz, ze sie nie dostalas to idziesz do dziekana, znaczy sie pismo piszesz, ten je odrzuca, ty idziesz do rektora z kolejnym pismem a ten je zazwyczaj przyjmuje bo ktory uniwerek hce miec problemy z sadem? sie chodzilo na kursy do matury z wosu :)

oooo! to moze ja juz zanzce pisac odwolanie na to UW? to szybciej bede mogla wyslac :D ja jakos zawsze myslalam, ze to nie ma sensu, ale dodalas mi nadziei (choc mam nadzieje, ze sie dostane)

Gość wcalenie nie robi
3mam za Ciebi kciuki w takim razie :) we Wrocku jest tak, ze zawsze komisje trzymaja po pare miejsc na ludzi z odwolania. Bo czasami naprawde sa bardzo uzdolnione osoby, ktorym zabraklo niewiele, zeby sie dostac wiec jak ktos ma dobre odwolanie to po prostu daja mu szanse ;)

persymonia a na jaki kierunek skladalas? To chyba powiem sis zeby tez zaczela pisac to odwolonie i niech wysyla poczta jak najszybciej , bo osobiscie nie da rady teraz:o

Gość ja nastepnaaaa
persymona... to nie do konca tak... ja studiuje kierunek gdzie bylo 20 osob na miejsce, na renomowanej uczelni. Dostalam sie dzieki "drugiej" rekrutacji:) po prostu nawet na takich kierunkach ludzie rezygnuja, czasem jedna, czasem dwie osoby (a bywa ze wicej:)) . Do mnie akurat zadzwoniono i zaproponowano studiowanie (zabawne...w dzisiejszej rzeczywistosci, ale prawdziwe) bo bylam 2 pod kreska.. i to bylo w ubieglym roku... teraz ze studiami jest straszne zamieszanie gdyz ludzie skladaja czasem i na 6-7 kierunkow, bywa ze dostaja sie na wiekszosc i wtedy musza przeciez z czegos zrezygnowac... wiec maturzysci nie martwcie sie totalnie i skladajcie odwolania..czasem pomagaja, choc nie liczcie ze szansa jest duza, ale jakas na pewno...

no oki moge napisac odwolanie od serca, podac wszystkie argumenty za, ale nie moge udokumentowac swoich osiagniec :(

ja na prawo i politologie, chociaz politologia to ewentualnosc. wlasnie szukalam wzorow tych pism, i jednak nie mam odwolania od decyzji, wiec jak \"z gory dziekuje za odpowiedz\" cos znajdziesz w necie to podrzuc linka, ja tez poszukam. i nie dziekuje za trzymanie kciukow. a ja sie nie dostane i dostane decyzje administracyjna to sobie skrobne to odwolanie :) innego wyjscia nie bedzie

Gość wcalenie nie robi
nie masz jakichs dyplomow albo zasiwadczen? To szkoda bo jakas dokumentacja by sie przydala... ale i tak wymien swoje osiagniecia, nawet takie niewielkie - zeby napisac jak najwiecej ;)

\" Odwołanie nie wymaga szczegółowego uzasadnienia. Wystarczy, jeżeli z odwołania wynika, że strona nie jest zadowolona z wydanej decyzji. Odwołanie wnosi się w ciągu 14 dni od dnia doręczenia decyzji stronie, a gdy decyzja została ogłoszona ustnie - od dnia jej ogłoszenia stronie, do właściwego organu odwoławczego za pośrednictwem organu, który wydał decyzję.\" czyli, ze teoretycznie nie musisz miec uzasadnienia niewiadomo jakiego, ale wiadomo, im wiecej tym lepiej. przynajmniej teoretycznie. ja tez nie mam zadnych udokomentoanych osiagniec, procz tego, ze jezor mi lata jak lopata :P

w takim razie mam problem, nie przypominam sobie takowych osiagniec :(

mysle, ze komisje malo co obchodzi czy cie stac czy nie, chcoiaz to jest jakis argument a probowac zawsze warto. tylko sie nie rozpisuj za bardzo bo wszystko powinno byc na jednej stronie (teoretycznie) i pochwal sie potem co napisalas.